U UNIVERZITETSKOJ dečjoj klinici u Tiršovoj uspešno je urađena transplantacija testisa, saznaju "Novosti", a uspeh je utoliko veći jer je ovo drugi zahvat ikad urađen u svetu!

Izuzetno komplikovan zahvat radilo je više lekara, a tim su vodili stručnjaci sa Harvarda - Dicken Ko i Branko Bojović, a iz "Tiršove" profesor dr Miroslav Đorđević, koji i u svetu važi za jednog od najpriznatijih stručnjaka za promenu pola, i najboljeg učenika akademika prof. dr Save Perovića, koji je bio u samom svetskom vrhu specijalista za genitalnu hirurgiju.

Lekare koji su Srbiju i Univerzitetsku bolnicu u Tiršovoj ovim upisali u istoriju svetske genitalne hirurgije danas je primio ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Više detalja o samom zahvatu biće izneto medijima u "Tiršovoj" u 13. sati.

Transplantacija testisa prvi put je urađena u Americi, u martu prošle godine jednom američkom vojniku povređenom u Avganistanu. Njemu je presađen penis, što je intervencija koja je i ranije rađena, ali prvi put u svetu i transplantacija skrotuma.