STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OPASNOST NA DRUMOVIMA: Crne tačke često blizu kuće

P. Ž.

02. 10. 2019. u 07:44

Većina nastradalih na putevima život gubi upravo u mestu gde stanuje

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ НА ОПАСНОСТ НА ДРУМОВИМА: Црне тачке често близу куће

Foto M. Anđela

BROJ poginulih na putevima u Srbiji se smanjuje, ali broj teško povređenih u saobraćaju je i dalje veoma visok, rečeno je u utorak na Kopaoniku, gde je počeo seminar "Unapređenje sistema bezbednosti saobraćaja". Prema rečima načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Nebojše Arsova, godišnje više od 3.000 osoba u saobraćajnim nezgodama zadobije teške telesne povrede.

Kako smanjiti broj poginulih i teško povređenih na putevima i kako finansirati ovu borbu, najvažnije su teme ovog skupa, koji organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa MUP.

- Cilj svih naših akcija je smanjenje broja poginulih i povređenih na drumovima - kaže Arsov. - Prošle godine je poginulo ukupno 548 ljudi. Najveći broj tragičnih situacija beleži se na teretorijama naselja u kojima nastradali žive. To objašnjava značaj unapređenja sistema bezbednosti u lokalnim samoupravama - rekao je Arsov.

Sredstva koja se lokalnim samoupravama slivaju od naplaćenih saobraćajnih kazni nisu mala - trećina iznosa kazne ide "lokalu".

Tako su, navodi Arsov, 2017. godine opštine i gradovi inkasirali 11,5 miliona evra, prošle - 12,5 miliona, a do kraja avgusta 2019. - 10,8 miliona evra.

- Problem je iskorišćenost ovog novca, jer se realizuje svega trećina, dok se ostatak sredstava preliva u budžet za narednu godinu. To se iskazuje kao budžetski deficit, i na to su nas upozorili i predstavnici MMF - kazali su predstavnici Ministarstva finansija.

Nebojša Arsov, foto Tanjug

Statistički podaci o broju i uzrocima saobraćajnih nesreća koje prikuplja i proučava Agencija za bezbednost saobraćaja, kako je rečeno, dobar su putokaz gde treba usmeriti iskustvo i energiju kako bi se Srbija i u ovoj oblasti približila evropskoj praksi.


- Samo svi zajedno - državne institucije, organi lokalne samouprave i mediji - možemo uticati na smanjenje broja nesreća - rekla je, otvarajući skup, direktorka Agencije Jasmina Milošević.

Jasmina Milošević, foto Tanjug

CRNI JUL

JUL ove godine bio je tragičan - život je izgubilo čak 68 osoba, a lane u istom mesecu 42.

- Analizirali smo uzroke, mnogo toga uvideli, i ostaje nam da se pripremimo, koliko god možemo, da ovakve tragedije predupredimo - kaže Jasmina Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

kritik analitik

02.10.2019. 13:29

I opet pogrešan start: uništite vozače po svaku cenu, a oni što su napravili kapije na samom asfaltu nije važno. A bezobrazluk u gradnji do neba.