SRBI IZ NOVOBRDSKE OPŠTINE: Priština prisvaja srpsku baštinu, jer nema ništa svoje

D. ZEČEVIĆ

19. 08. 2019. u 10:00

СРБИ ИЗ НОВОБРДСКЕ ОПШТИНЕ: Приштина присваја српску баштину, јер нема ништа своје

Srboljub Maksimović

Naši sunarodnici odgovaraju na nove provokacije Albanaca. Crkva Svetog Nikole sagrađena u 13. veku. Sramotna izjava Kadrija Veseljija

NE može jedan narod graditi svoju duhovnu kulturu prisvajanjem tuđe. Oni prisvajaju naše spomenike jer svoje nemaju. Kulturna baština Srba na prostoru Novog Brda daleko je starija od svih drugih kultura - vizantijske, albanske ili kulture muslimana, pošto su i oni boravili na ovom prostoru.

Ovako Srboljub Maksimović, učitelj u penziji, žitelj novobrdske oštine u Kosovskom Pomoravlju, komentariše svojatanje Albanaca čuvene srednjovekovne tvrđave u Novom Brdu, kao i obližnje Crkve Svetog Nikole.

Poslednja u nizu albanskih provokacija u cilju prisvajanja ovih srpskih srednjovekovnih spomenika jeste izjava Kadrija Veseljija, predsednika kosovske skupštine, koji je na jednoj od društvenih mreža izjavio da je "ponosan" zbog isticanja kosovske zastave na zidinama srpskog srednjovekovnog grada, ali i na institucije koje, kako je rekao, "brinu o kosovskim dragocenim spomenicima".

- Ponosan sam na veličanstvenu tvrđavu Novo Brdo, ovaj dragulj naše kulturne baštine i drevno naselje koje je vekovima služilo kao raskrsnica civilizacija - napisao je Veselji u poruci na "Fejsbuku".

PROČITAJTE JOŠ - OPET PROVOKACIJA: Kosovska zastava na tvrđavi u Novom Brdu

On je uz svoju sramotnu objavu priložio i fotografije sa pripadnicima kosovske policije u podnožju tvrđave, kao i snimke na kojima je vidljiva kosovska zastava na srednjovekovnom srpskom spomeniku.

Predstavnici Srba sa ovog područja ističu da je Novo Brdo, srednjovekovni srpski grad na čijem području su živeli Srbi, Arbanasi, Dubrovčani kao trgovci i Jevreji koji su držali banku i kovnicu novca, najveći procvat doživelo u 13. veku. Tada je ovde živelo 40.000 stanovnika, dok je London, prema rečima istoričara ovog kraja, u to vreme imao samo 9.000 stanovnika.

- Novo brdo je 56 godina posle Kosovske bitke palo u ruke Turaka, 1445. godine, a njihovim prodiranjem broj stanovnika je opadao. Srbi su se u većem broju iselili u doba Arsenija Čarnojevića - ističu predstavnici Srba iz novobrdske opštine.

Kadri Veselji sa kosovskim policajcima ispred srpskog srednjovekovnog utvrđenja / Foto "Fejsbuk"


Napominju da je i Crkva Svetog Nikole, nadomak čuvene tvrđave, sagrađena u 13, veku i u to vreme u njoj je bila Mitropolija novobrdska, jer je u njenom okruženju bilo još osam drugih pravoslavnih crkava, kao i jedna katolička, saska crkva koju su sagradili rudari Sasi, koji su radili u rudniku u Novom Brdu.

PROČITAJTE JOŠ - Veselji provocira: Novo Brdo "dragulj naše kulturne baštine"

Ostaci hramova, poput Crkve Svetog Nikole, govore o bogatoj srpskoj istoriji, a u novobrdskoj oštini, koja se prostire na dvadeset četiri naseljena mesta, danas živi oko 8.000 stanovnika od kojih je većina, više od 70 odsto, Srba.

U 13. VEKU NOVO BRDO VEĆE OD LONDONA

DOK podsećaju da je za vreme procvata Novog Brda u 13. veku, od 40.000 tadašnjih žitelja Srba bilo više od 90 odsto, poznavaoci istorijskih prilika ističu da su rudom Novog Brda u 13. veku zidani mnogi manastiri, pa čak i u Kotoru, Dubrovniku, kao i na Hilandaru.

Rudnik u Novom Brdu, nadomak tvrđave, počeo je da radi još u 11. veku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Syam

19.08.2019. 14:45

@Švrća - Po a ako su mu roditelji Srbi valjda on nije poreklom Srbin, vec Srbin

stari doktor

19.08.2019. 12:58

Kopiraju Makedonce koji su pokušali da prisvoje helensku makedonsku kulturu.Proćiće isto kao i oni u nekom od sledećih sporazuma, a ako ne...nažalost, moraće se posegnuti za drugim sredstvima, kad-tad. Točak istorije se okreće, a njeni kameni-međaši su u arheološkim nalazištima: ako koza laže, rog ne laže. Ovde uza sve sačuvano i turski deftedari iz XV veka koji jasno kazuju ko je u to vreme živeo na Kosovu. Šiptaraa u to vreme nigde nije bilo, osim kao slugu.

BRATEE

19.08.2019. 14:24

Doklee visee...haloo bree mozeli se stati u kraj ovim banditima...sta je to vise brateee !!! Ruska pravoslavna CRKVA ima pravo da se ukljuci u ovu zastitu pravpslavnih objekata !!!