Srbija gradi Saborni hram u Mostaru

R. DRAGOVIĆ

25. 07. 2019. u 10:19

Србија гради Саборни храм у Мостару
Vlada izdvojila gotovo 60 miliona dinara za rekonstrukciju crkve u Hercegovini. Ovo je jedan od najvećih projekata koje realizuje Srpska pravoslavna crkva

ODLUKA Vlade Srbije da za rekonstrukciju Saborne crkve u Mostaru izdvoji 59,1 milion dinara, uz pomoć koja stiže iz Republike Srpske, omogućiće završetak ovog hrama do kraja 2020. godine. Podizanje iz pepela mostarske crkve, pored unutrašnje dekoracije Hrama Svetog Save u Beogradu, jedan je od najvećih projekata Srpske pravoslavne crkve, koji se gotovo u celini finansira iz budžeta Srbije i Srpske.

PROČITAJTE JOŠ - PREDSEDNIK SRBIJE U MOSTARU: Hram je važan za sve tri nacije; Srbija poštuje teritorijalni integritet država regiona, očekujemo da to rade i drugi

Novac koji je država odvojila za hercegovačku sabornu Crkvu Svete Trojice potiče iz sredstava tekuće budžetske rezerve, a Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj prosleđen je preko Generalnog sekretarijata Vlade.

Hram u Mostaru ima veliki simbolički značaj za Srbe u Hercegovini, a da će Srbija izdašno pomoći završetak njegove obnove potvrdio je i predsednik Aleksandar Vučić, tokom njegove posete Mostaru aprila ove godine. Prema tadašnjoj računici, za potpunu obnovu, bez unutrašnjeg oslikavanja, potrebno je oko dva miliona evra. Finansijska pomoć iz Beograda i Banjaluke, uz ostale priloge, dovoljna je da već krajem ove godine svi građevinski poslovi budu okončani.

- Obnova Sabornog hrama Svete Trojice veliki je blagoslov za sve Srbe koji žive u Hercegovini i snažan impuls njihovom većem povratku u postojbinu - kaže mostarski paroh Radivoje Krulj. - U njemu je sabrana pomoć Srbije, Republike Srpske, ali i ljubav prema ovoj bogomolji svih žitelja Mostara i Hercegovine bez obzira na naciju i veru.

POMAGALI I BOŠNjACI I HRVATI NA inicijativu tadašnjeg vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija, 2010. godine održano je prvo donatorsko veče za prikupljanje novca za obnovu mostarske crkve. Pored vlada Srbije i Srpske, pozivu se odazvao i veliki broj privrednika i građana Hercegovine. Donacije je, između ostalih, uplatio i veći broj mostarskih Bošnjaka i Hrvata. Ovaj hram, zbog toga, smatra se i novim simbolom mirnog suživota naroda Hercegovine.

Ponovno uzdizanje jednog od simbola grada na Neretvi, kako objašnjavaju u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj ojačaće i srpsko stanovništvo na ovom prostoru. U Mostaru su do rata Srbi činili trećinu stanovništva, da bi ih danas u ovom gradu bilo između četiri i pet hiljada.

Mostarska Svetotrojičinska crkva do izgradnje Hrama Svetog Save važila je za najveću pravoslavnu bogomolju pod jurisdikcijom SPC. Juna 1992. godine hrvatske snage su je najpre zapalile, a potom i minirale. Obnova je sa nulte tačke počela 2010. godine, sa planom da 2020. godine bude održano novo osvećenje ove bogomolje.

POZLAĆENI KRSTOVI

SVI grubi radovi na svetinji koja se uzdiže nad Mostarom su gotovi. Od prošle godine njene kupole krasi sedam pozlaćenih krstova, koji su posle dugo godina ponovo jedan od zaštitnih znakova Mostara. Prema planovima obnove, sledi unutrašnje uređenje hrama, kao i njegove okoline. Unutrašnja dekoracija, kako kažu, biće višegodišnji posao na kome će biti angažovani najbolji majstori ikonopisa i umetničkog zanatstva iz regiona.PROČITAJTE JOŠ - Mostar: Osveštani zlatni krstovi na kupolama Sabornog hramaPratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Шатор

25.07.2019. 11:11

Ми поправили џамије које смо срушили, сада поправљамо и наше цркве које су они срушили. Или свако своје да поправља, или једни другима... па докле ћемо ми да глумимо будале!? Па смију нам се и Ескими на Сјеверном полу. Смијали би се и на Јужном да има ко...