VOJNOISTORIJSKI muzej ministarstva odbrane Austrije diči se navodnom zastavom Drugog konjičkog puka prvog poziva "Car Dušan" srpske vojske, koja je deo stalne izložbene postavke, uprkos tome što je utvrđeno da je reč - o falsifikatu. Iako su naši stručnjaci utvrdili da zastava nije autentična i o tome obavestili austrijske kolege, muzej je odbio da je ukloni iz postavke.

Spornu zastavu, za koju austrijski muzej tvrdi da je pripadala konjičkom puku "Car Dušan", muzej ministarstva odbrane te zemlje otkupio je na aukciji 2014. godine, i platili su je, prema nezvaničnim podacima, 17.000 evra.

Muzejski savetnik u srpskom Vojnom muzeju Anđelija Radović kaže da je dobila mnogobrojne mejlove u kojima se ljudi raspituju o zastavi izloženoj u Austriji i da je odmah posumnjala da nešto nije u redu, jer se originalna zastava Drugog konjičkog puka čuva na Kalemegdanu.

Delegacija srpskih stručnjaka posetila je austrijski muzej, gde im je omogućeno da zastavu vide kao i svi drugi posetioci, i da je fotografišu, ali ne i da je izvade iz vitrine. I to je, međutim, bilo dovoljno da, van svake sumnje, utvrde da zastava nije autentična.


PROČITAJTE JOŠ - Kako je pljačkan Narodni muzej u Beogradu: Ukrali čak i jatagan Karađorđa!


Prema "Uredbi o zastavama naše vojske" kralja Petra Prvog iz 1906, konjičke pukovske zastave imaju rese i pisane elemente izvezene nitima od srme srebrne boje, dok su na pešadijskim barjacima oni zlatne boje.

Originalne pukovske zastave srpske vojske čuvaju se u Vojnom muzeju na Kalemegdanu Foto P. Milošević


- Izložena zastava u muzeju u Beču mogla bi biti pešadijska, s obzirom da je optočena srmenim resama zlatne boje, kao i vrh i potkov - kaže za "Novosti" Radovićeva. - Takođe, na lenti izloženog barjaka izvezen je naziv ovog puka sa greškom jer nema navodnika na imenu puka, a rese su zlatne boje. To očigledno ukazuje da je lenta - falsifikovana. Da li je i čitava zastava vešto izrađen falsifikat, ili je reč o nekoj od pešadijskih zastava koje nisu u našem posedu, ne možemo da utvrdimo bez iznošenja zastave iz vitrine. Ono što je sigurno jeste da sporni steg nije konjički i ne pripada Drugom konjičkom puku prvog poziva "Car Dušan".


PROČITAJTE JOŠ - Ratne grdosije Nemačke carske mornarice na prodaju (VIDEO)


Inače, posle rata sa Bugarima 1913. godine, zastava Drugog konjičkog puka odlikovana je srebrnom medaljom za hrabrost. Ovog odlikovanja nema uz zastavu izloženu u Beču, jer se ono čuva zajedno sa originalnom zastavom u Beogradu.

Pošto su srpski stručnjaci sa sigurnošću utvrdili da zastava u bečkom muzeju nije autentična, Ministarstvo odbrane uputilo je nekoliko zahteva autrijskim kolegama da je uklone iz postavke. Oni su, međutim, odbili da to učine, pa se falsifikovani eksponat i dalje nalazi u muzeju.


CAR BEZ RATNOG SUVENIRA

NEMAČKI car Vilhem zahtevao je, nakon kraha srpske vojske u Prvom svetskom ratu, da mu se donese jedna zaplenjena srpska pukovska zastava kao ratni trofej. Vilhem je, međutim, ostao bez trofeja jer Austrijanci nisu uspeli da zarobe nijednu pukovsku zastavu. Upravo zbog toga, pojavljivanje ovog obeležja u bečkom muzeju izazvalo je veliku pažnju poznavalaca. Sporna zastava otkupljena je od nemačke aukcijske kuće Andreas Thies.