Srpskog jezika manje, a bosanski jača

Lj. BEGENIŠIĆ

18. 06. 2019. u 20:02

Српског језика мање, а босански јача

Foto A. Stanković

Profesori Filološkog fakulteta nezadovoljni smanjenjem budžetskih mesta na nacionalnim grupama

UPRAVNICI katedri Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu obavešteni su nedelju dana pred upis nove generacije studenata da je broj budžetskih mesta na katedrama za srpski jezik i srpsku književnost smanjen za po dvadeset. Ovo je izazavalo revolt profesora na Katedri za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima koji smatraju da Ministarstvo, ukidajući ova budžetska mesta, direktno umanjuje zainteresovanost budućih studenata za nacionalne grupe.

Istovremeno, drugo ministarstvo veliki deo svog angažmana bazira upravo na akciji "Negujmo srpski jezik".

- Umanjujemo zainteresovanost za studiranje srpskog jezika i književnosti u momentu kada Odbor za standardizaciju srpskog jezika i druge institucije koje se brinu o srpskom jeziku ulažu ogromne napore da bi sprečile akreditaciju studijske grupe za tzv. bosanski jezik na državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Srpski jezik se povlači pred nekakvim bosanskim usred Srbije - kaže za "Novosti" upravnik Katedre prof. dr Rajna Dragićević i citira poslednju rečenicu u predlogu nastavnog plana za "bosanski" koja glasi:

- Studijski program sadrži dovoljno elemenata srpskog jezika i književnosti čime se studenti osposobljavaju za izvođenje nastave srpskog jezika i književnosti u osnovnim školama.

Ona se pita da li ćemo dopustiti da u srpskim školama srpski jezik predaju novopazarski stručnjaci za "bosanski" jezik.

Prof. Dragićević podseća i da se Odbor za standardizaciju, katedre za srpski jezik širom Srbije i druge institucije zalažu za uvođenje srpskog jezika kao obaveznog predmeta na svim fakultetima i dodaje da je, ako se ovaj plan ostvari, potreban veći, a ne manji broj profesora srpskog jezika.

Takođe, ističe naša sagovornica, najveći broj studenata koji završi nacionalne grupe ostaće u zemlji, mnogi od njih će se vratiti u rodno mesto.

PROČITAJTE I: „SPREMAJU NAM ODSTREL“: Profesori na Filozofskom fakultetu tvrde da su na meti kolega

- Filološki fakultet treba da uvodi izučavanje novih jezika i kultura, ali ne na račun srpskog jezika i književnosti. Možemo pozdraviti uvođenje kineskog ili bilo kog drugog jezika u osnovne škole, ali nikako to ne treba učiniti tako što će se umanjiti fond časova srpskog jezika - upozorava prof. Dragićević.

Prof. Rajna Dragićević Foto B. Lučić

Nedopustivo je, naglašava naša sagovornica, da brigu o nacionalnom identitetu dovodimo u pitanje zato što prošle godine budžet nije bio popunjen!

- Neće, nažalost, biti popunjen ni ove, a verovatno ni sledeće, ali bi bilo bolje da se angažujemo na povećavanju interesovanja budućih studenata za nacionalne nauke nego da ih ukidamo. Niko se osim nas samih neće i ne može brinuti o našem opstanku - zaključuje naša sagovornica.

PROTESTNO PISMO DEKANU

KATEDRE za srpski jezik i srpsku književnost uputile su juče protestno pismo dekanskom kolegijumu i Naučno-nastavnom veću Filološkog fakulteta u kome traže da se ništa ne menja nedelju dana pred upis brucoša, pa ni budžetske kvote za upis. Time se, ističu, krši i procedura jer odluku o upisnim kvotama može da donese samo Nastavno-naučno veće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Kole Angelovski.

19.06.2019. 02:09

Какав Босански језик Србијо штаје са тобом.

Miloš

19.06.2019. 08:05

Šta vas to čudi, moje dete u sred Srbije nema pravo da se školuje na svom jeziku već mora ili na bosanski ili da se iseli u neki drugi grad u pitanju je grad Sjenica

Srbista

19.06.2019. 20:25

Na pogrešnu stvar ste usmerili pažnju. Možda treba da razmislite o tome što na grupi za Srpski jezik i književnost godišnje diplomira u proseku troje studenata. Troje od tih 120. Treba da vas je sramota zbog toga. Tih 120 ljudi je mrtvo slovo na papiru.

Bivši student

23.06.2019. 01:03

@Srbista - Upravo tako! A tek koliko se njih posle zaposli direktno u struci (lektor, profesor srpskog jezika), računajući isključivo legalne poslove, naravno? Ne možemo fabrikovati stručnjake koji će upisivati srpski jer se lako upada na budžet, studirati 8 godina i onda se zaposliti na nekom radnom mestu koje zahteva srednju stručnu spremu jer nema posla u struci.

stanko maric

21.06.2019. 16:26

covek koji posle 18 godina zivota u srbiji uzme jos 4 godine da uci srpski jezik treba ozbiljno da se zapita o svom zivotu.