Vojska Srbije ispunila sve zadatke na vežbi u Bugarskoj

Tanjug

četvrtak, 13. 06. 2019. u 17:50

Војска Србије испунила све задатке на вежби у Бугарској

Foto mod.gov.rs

Naša vojska možda nije najbogatija i najopremljenija, ali je sigurno jedna od najobučenijih armija, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin

Naša vojska možda nije najbogatija i najopremljenija, ali je sigurno jedna od najobučenijih armija, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je prisustvovao Zajedničkom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru "Šabla 2019" u Bugarskoj.

On je na poziv ministra odbrane Bugarske Krasimira Karakačanova prisustvovao uspešno izvršenom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru koje su izvršili pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, čime je završeno peto zajedničko gađanje sa pripadnicima oružanih snaga Bugarske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Bugari ispaljuju sve što imaju, na nebu i srpski „migovi“ (VIDEO)

Na zajedničkom gađanju učestvovalo je oko 130 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a cilj gađanja bio je podizanje nivoa sposobnosti jedinica Vojske Srbije za zaštitu vazdušnog prostora, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zajednička vežba na „Šabli" okupila je više od 1.400 učesnika, a pripadnici Vojske Srbije uspešno su na tom poligonu bugarske armije već izvodili gađanja četiri puta do sada.

Kako je rekao Vulin, naša vojska ima možda i najbogatije borbeno iskustvo, a naši pripadnici RV i PVO su pokazali izuzetnu obučenost, motivisanost, disciplinu, istakao je Vulin i dodao da su "sve mete su oborene sa minimalnim utroškom sredstava, svi zadaci koji su bili pred njima su ispunjeni".

"Sa ovakvom vojskom, koja pokazuje da je bolja i od najboljih na svetu, možemo da budemo sigurni da će naša sloboda biti sačuvana", rekao je Vulin.

Ministar je rekao da su predstavnici bugarske armije i armije SAD ocenili "da od naše vojske ima puno da se nauči" i dodao da su pripadnici naše Vojske cenjeni gde god da dođu.

Govoreći o saradnji, ministar odbrane je naglasio da je naše strateško opredeljenje vojna neutralnost, kao i da Srbija neće postati članica NATO pakta.

Ali kroz Program partnerstvo za mir, što smatra optimalnim nivoom te saradnje, Srbija sarađuje sa zemljama koje su u NATO paktu, rekao je ministar, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Ovo je za nas veoma značajno i gledamo kako se oni obučavaju, vidimo koja sredstva koriste, razumemo bolje njihove procedure, njihov taktički pogled na određene situacije i za svaku vojsku je uvek dobro da se susreće sa drugim armijama", rekao je Vulin i dodao da kada su naši susedi u pitanju, to je onda i razvijanje međusobnog poverenja.

Završnom gađanju 5. zajedničke vežbe prisustvovali su i premijer Bugarske Bojko Borisov, ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov, pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković.

Premijer Borisov je istakao značaj saradnje, ukazujući da su gađanje i zajednička vežba bili prilika za uvežbavanje i predstavljanje sposobnosti svake od zemalja učesnica i dodao da je saradnja važna za očuvanje mira na Balkanu.

Govoreći o rezultatima pokazanim na današnjem gađanju, general Žarković je istakao da lovačka avijacija i raketne jedinice za PVD pokazuju odličnu osposobljenost posada i posluga i ocenio da je cilj postignut u potpunosti.

On je istakao da smo na ovoj vežbi 2011. godine imali uvežbane pilote aviona MiG-29, ali da ove godine u gađanju učestvuje značajno veći broj pilota i aviona.

"Izuzetno je značajno da što više pilota ima prelet gde ostvaruje vatreno dejstvo, to je najviši nivo obuke i posle ovoga vi ste spremni da izvršavate sve borbene zadatke" - istakao je Žarković.

Komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Tiosav Janković ocenio je da je ovogodišnje gađanje jedinica Vojske Srbije bilo izuzetno.

"Posle 15 godina, poslužioci na sistemu Strela 2M izvršili su uspešno gađanje a lovačka avijacija drugi put na ovom poligonu posle 2011. godine izvela je izuzetno gađanje", rekao je on i dodao da su sve mete koje su bile lansirane pogođene i uništene.

Među učesnicima ovogodišnjeg gađanja na „Šabli“ odlične rezultate i pogotke je ostvarila i potporučnik Hristina Filpović, komandir raketnog voda u artiljerjsko-raketnoj bateriji za PVD malog dometa u Centru za obuku RV i PVO, i postala prva žena koja je u našoj Vojsci izvršila gađanje raketom „Strela 2M“ na cilj i ostvarila direktan pogodak.

Rukovodilac vežbe je brigadni general bugarske armije Petu Mirčev, a zamenik rukovodioca vežbe „Šabla 2019“ brigadni general Aleksandar Bjelić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Hvalite Se Usta Moja

13.06.2019. 23:48

Jel moguce da se ovako prica. Sramota, na vojnoj vezbi vam vojnici ispaljuju jedan okvir, a pricamo o vrhunskoj uvezbanosti. Samo moze da se kaze da smo glineni golubovi svi...