Škole kiriju treba da uplaćuju u budžet

D. I. Krasić

26. 04. 2019. u 18:02

Novac od izdatog prostora obrazovne i naučne ustanove ne smeju da zadrže. Ovu novinu donose dva propisa, koja su izmenjena krajem prošle godine

Школе кирију треба да уплаћују у буџет

Foto D. Babović Čak i renta od fiskulturne sale ide lokalnoj samoupravi

ŠKOLE ne bi smele da zadrže novac dobijen od izdavanja prostorija u zakup, već svaki ovako zarađeni dinar moraju da uplate državi, tačnije - na račun javnih prihoda. Isto važi i za fakultete, institute i ostale naučnoistraživačke organizacije smeštene u prostoru čiji je vlasnik država, bez obzira na kom nivou - republičkom, pokrajinskom, ili na lokalu.

Pročitajte još:Trećina škola bez sala

Dva propisa kojima se reguliše izdavanje državne imovine u zakup usklađena su krajem prošle godine. Potpuno neprimetno za širu javnost, skupštinsku proceduru su prošle izmene Zakona o javnoj svojini. NJima je, u decembru 2018. godine, definisano da državna imovina može da se izdaje u zakup isključivo uz dozvolu Direkcije za imovinu Republike Srbije, kada je reč o vlasništvu na nivou republike, odnosno uz saglasnost "nadležnog organa autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samouprave", kod "nižih" nivoa državnog vlasništva.

Kome ide novac od davanja u zakup nepokretnosti utvrđuje se Zakonom o budžetskom sistemu. A on, pak, kaže da prihodi od davanja u zakup nepokretnosti pripadaju - Republici, odnosno Pokrajini ili opštini, već u zavisnosti od korisnika. Tako će škola novac koji ostvari od izdavanja u zakup fiskulturne sale, na primer, uplaćivati u opštinsku kasu, dok će institut ili fakultet, čiji je osnivač Republika, novac od rente morati da uplaćuje u republičku kasu.


Ovo se odnosi ne samo na obrazovne institucije, već, praktično, i na sve druge budžetske korisnike, smeštene u kvadratima u državnom vlasništvu. Jedini izuzetak je Narodna banka Srbije, za koju je Zakonom o javnoj svojini predviđeno da joj pripada prihod od davanja u zakup nepokretnosti u kojoj posluje.

ZAKUP UZ SAGLASNOST Fakulteti i naučne ustanove imaju pravo korišćenja u javnoj svojini koje su im prenete na korišćenje. Takođe, oni mogu da izdaju u zakup poslovni prostor, uz pribavljenu saglasnost, objašnjavaju za "Novosti" u Državnoj revizorskoj instituciji: - Sredstva ostvarena od izdavanja u zakup poslovnog prostora treba uplatiti na račun javnih prihoda, a raspodeliti kroz Zakon o budžetu RS, odnosno Odluku o budžetu lokalne vlasti.

- Zašto bi bilo koja ustanova izdavala prostor, ulazila u ugovorni odnos, brinula se praktično o svemu, kada joj ne pripada ni dinar od naplaćene zakupnine? - navodi izvor "Novosti" iz jedne beogradske visokoobrazovne ustanove. - Ovakva odredba nas, praktično, vraća na nivo prvobitne razmene. Treba li sada da umesto ugovora o zakupu potpisujemo ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji? Na ime izdavanja dela prostora - zakupac će nama da popravi propalu fasadu ili kupi nameštaj. I škole, i fakulteti, instituti, i druge naučne ustanove izdaju deo prostora čiji su korisnici, ne za plate zaposlenih, već da bi došli do sredstava za održavanje objekata.

DUPLA MUKA

INSTITUTI na projektnom finansiranju su ukazivali na problem plaćanja poreza na imovinu. Država ih, kada je reč o naplati ovog poreza, ne prepoznaje kao budžetske korisnike, već kao "ostale korisnike u javnom sektoru". Stoga, za razliku od škola i fakulteta, moraju da plaćaju namet na državnu imovinu, čiji su samo korisnici, a koji godišnje košta i više miliona dinara. NJihova muka sada bi mogla da bude i dvostruko veća, ako novac od naplaćene "kirije" moraju da predaju državi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

sasa

26.04.2019. 19:06

pa naravno , drzava napravi , daje plate a vi bi da izdajete za vas dzep. moralno je da se trudite da vratite drzavi deo izdataka. dokle to razmisljanje , * tudje ocemo , svoje ne damo*

Boki

26.04.2019. 23:50

@sasa - Ni dinara, ponavljam, ni dinara nikada nisam dobio za 29 godina radnog staža, a uvek sam radio u školama koje su davale prostor u zakup. To je oduvek bilo zabranjeno raspoređivati na plate. Škole su novac koristile da zakrpe neke rupe koje lokalna samouprava ne želi da zakrpi. Sve se to uvek na neki način ulagalo u poboljšanje uslova rada dece i nastavnika.

Aleksa

26.04.2019. 19:24

Školama se oduzima i poslednja mogućnost normalnog funkcionisanja. Škole iz budžeta dobijaju namenska sredstva u koja ne spadaju nastavna sredstva. Od škola i nastavnika se očekuje da učenicima pružimo najbolje obrazovanje uz minimalna ulaganja.

Zoran

26.04.2019. 20:01

Normalno. Skola je vlasnistvo drzave i sve sto se zaradi ide gazdi, pa gazda posle raspodeljuje.

Inspektor Srbija

26.04.2019. 20:24

Ma udariti harač na sve , ništa nije sveto ovoj okupatirskoj vlasti . Naravno da ce ovakve mere osetiti napaćeni roditelji i deca.