МИРЈАНА Марковић биће сахрањена у Пожаревцу, у суботу у 15 часова, потврђено је "Новостима" из кругова блиских породици. Удовица бившег председника Србије биће кремирана у четвртак у Москви.

Њен син Марко Милошевић обратио се конзулату Србије у Москви да изда потребна документа за пребацивање урне у Србију. Планирано је да урна стигне у петак да би сахрана била у суботу.


Људи блиски породици тврде да је жеља Мире Марковић била да је кремирају.

Почиваће у заједничкој гробници, у дворишту породичне куће, где је сахрањен и некадашњи председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић. Тако ће бити испуњена њена жеља да заувек остану заједно.


Пристанак за сахрану у Србији, после дугог убеђивања, дало је обоје деце Милошевића, Марко и Марија. Говорили су: "Кад јој нису дозволили живој да дође, зашто бисмо је слали у ковчегу." Али, највероватније, ни они неће моћи да дођу. Судбина се поново поиграва са овом породицом, која се није окупила ни на Милошевићевој сахрани. Његова супруга и син били су у Русији, где су добили азил, а Интерполова потерница подигнута је против њих. Марко је Србију напустио готово у дан октобарских промена, Марија је уточиште нашла у Црној Гори, почетком априла 2001, када је Милошевић ухапшен, а Мирјана је у Русију избегла непосредно пре акције "Сабља".Прочитајте још:ХОЋЕ ЛИ БИТИ ИСПУЊЕНА ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА МИРЕ МАРКОВИЋ: Сахраните ме испод липе, поред мог Слободана


Интерполова потерница против Марка Милошевића је још на снази, због наводне умешаности у шверц цигарета током деведесетих година. А Марија нема никаква документа, па не може да изађе из Црне Горе. Како "Новости" незванично сазнају, надлежни чине све да се нађе начин и омогући јој се да се опрости с мајком, с којом се није видела пуних 19 година. Пријатељи породице упућују на то да је Мира веома жалила за Маријом, да није било дана да се и по неколико пута нису чуле телефоном.МОМИР И МРКА У ОДБОРУ ВЕЋ је формиран организациони одбор за сахрану др Мире Марковић. У њему су Момир Булатовић, Милутин Мркоњић, Драган Радевић, Драгољуб Кочовић, Урош Шуваковић, генерали Владимир Лазаревић и Милош Ђошен.Професорка је од хонорара продатих књига помагала ћерки, која је без посла.


- Марија нема ниједан валидни документ и не може никуд, па ни у Србију да дође - каже за "Новости" Драгољуб Кочовић, потпредседник Удружења "Слобода" и близак пријатељ породице Милошевић. - У Београду јој нису дали одјаву из држављанства. Марија, према томе, фактички не постоји као особа. То је невиђена срамота за државу и за народ.

Милутин Мркоњић апелује на надлежне да створе услове како би и Марку и Марији био омогућен долазак у Србију.


- Од државе очекујем тај хумани гест - сматра Мркоњић. - Уосталом, то је и дуг према Слободану и његовој породици. Они су заслужили барем толико, после дугог и тешког изгнанства - да се држава достојно одужи.


Лидер СПС Ивица Дачић поручио је да је спреман да у договору са породицом и "Слободом" пружи помоћ у организацији сахране.


Од недеље по подне, када је стигла вест о смрти Мире Марковић, у Пожаревцу, у коме је одрасла и живела са породицом до пресељења у Београд, очекују да она у овом граду и почива. Дозволе Скупштине града Пожаревца за сахрану, мимо гробља, како је сахрањен и Милошевић, већ су добијене. На гробној плочи Слободана Милошевића одавно је уклесано и њено име. Мирјана је више пута у интервјуима говорила да јој је жеља да почива под породичном липом у Пожаревцу, за коју је увек везивала најлепше дане које је са супругом и децом провела.


Мира Марковић је преминула у 77. години у Москви, услед компликација изазваних упалом плућа, коју је добила после две операције. Била је доктор социологије и лидер Југословенске левице. Рођена је 10. јула 1942. године у селу Брежане надомак Пожаревца.


Са супругом Слободаном Милошевићем упознала се у време гимназијских дана. Била је редовни члан Руске академије друштвених наука и гостујући професор Московског државног универзитета Ломоносов и почасни професор Универзитета Ломоносов у Москви.


МИТРОВИЋ: ОБЕЛЕЖИЛА СИ ЕПОХУ


ДРАГА Миро, обележити једну епоху без да је та иста епоха била спремна да те разуме, није само твоја судбина, већ судбина свих чије су идеје означене великим визијама, али и греховима. Био сам клинац, али знам да си ме волела и зато буди ми добро и спокојно тамо где идеш!

Овим речима на "Твитеру" од Мире Марковић опростио се Жељко Митровић, власник "Пинк" телевизије.


Улазна капија дворишта породичне куће Мирјане Марковић