DRUGI DIGITALNI SAMIT: Najavljene elektronske aplikacije koje će pojednostaviti usluge građanima

J. Ž. S.

05. 04. 2019. u 15:35

ДРУГИ ДИГИТАЛНИ САМИТ: Најављене електронске апликације које ће поједноставити услуге грађанима

Ministri na Drugom digitalnom samitu Foto Tanjug

Od ove godine radiće se na razvijanju platformi e-aukcija i e-sud. Radiće se i na uvođenju elektronske oglasne table za dostavu, koja će zameniti drvene table u sudovima gde ima i više od 1.000 rešenja

E-AUKCIJA je nova platforma na kojoj će se raditi ove godine, a ona će omogućiti kupcu u javnim prodajama da sve do uknjižbe nepokretnosti ne zna učesnike. To će omogućiti svima koji ispunjavaju uslove da učestvuju na licitaciji i da ne slušamo više priče da su moguće zloupotrebe i da su pojedinici onemogućeni da učestvuju u javnim prodajama, najavila je na Drugom digitalnom samitu u Beogradu Nela Kuburović, ministarka pravde.

Radiće se i na uvođenju elektronske oglasne table za dostavu, koja će zameniti drvene table u sudovima gde ima i više od 1.000 rešenja. Građani će biti obavešteni elektronski i više neće biti izgovora da neko nešto nije primio.

- Razvijaćemo i aplikaciju e-sud kako bi se potpuno digitalizovao sudski postupak - rekla je ministarka.


Pročitajte još: Prvi put u Srbiji Odbor za digitalizaciju Evrokomora

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, naglasio je da građani Srbije u više od milion i po slučajeva nisu morali da odlaze na šaltere po "papirna" dokumenta.

Ministar je najavio da je u koordinaciji sa MUP-om privedeno kraju i prebacivanje knjige državljana u elektronski oblik.

- Zahvaljujući digitalizaciji državne službe su 500.000 puta razmenile dokumente - istakao je Ružić.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, istakao je da 73 odsto građana Srbije ima ličnu kartu sa čipom, koja omogućava jedinstvo podataka na tom dokumentu, tako da i drugi organi brzo i jednostavno mogu pristupiti informacijama.

Pročitajte još: Popović: Ogroman potencijal za saradnju s Nemačkom u digitalizaciji

- Građanima su na raspolaganju i drugi servisi, pa je do sada bilo više od 907.000 zakazanih termina za lične karte i putne isprave - rekao je ministar.

Za Zorana Đorđevića, ministra za rad, jako je važno što je zaživeo sistem e-inspektor i da su inspektori morali da prođu različite obuke, kao i da su opremljeni tako da budu u svakom momentu mobilni na terenu.

- Sistem socijalnih karata najverovatnije će početi da se primenjuje 2021. godine, a građani će do svojih prava dolaziti bez apliciranja - rekao je Đorđević.

Ona će se dobijati po automatizmu, a sistem će sam izračunati visinu pomoći.

NASTAVAK PROJEKTA E-BEBA

U PLANU je i potpuna realizacija projekta "e-beba 2", koji će omogućiti mladim roditeljima da što pre ostvare pravo na dečji dodatak. Protokol će uskoro potpisati ministarstva za rad i pravde i realizovaće se širom zemlje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije