Ana Brnabić iz škole u Adi poželela đacima srećnu novu školsku godinu

Rada Šegrt

ponedeljak, 03. 09. 2018. u 10:26

Ана Брнабић из школе у Ади пожелела ђацима срећну нову школску годину

foto: Rada Šegrt

Škola koju pohađa 900 učenika, nastavu izvodi na srpskom i mađarskom jeziku, a zgrada u centru Ade obnovljena je od temelja do krova

ADA – Potpuno rekonstruisana OŠ “Čeh Karolj” u banatskom gradiću Ada, izgrađena pre 118 godina, bila je jutros mesto sa kojeg su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar prosvete Mladen Šarčević, svim đacima i nastavnicima poželeli srećnu novu školsku godinu.

Škola koju pohađa 900 učenika, nastavu izvodi na srpskom i mađarskom jeziku, a zgrada u centru Ade obnovljena je od temelja do krova.
Pročitajte još: Od ponedeljka i za đake migrante počinje školska godina

- Tokom ovog leta širom Srbije završili smo rekonstrukciju 18 škola a jedna od njih je i ova u Adi. Ona je obnovljena posle jednog veka i potpuno je rekonstruisana, od poda do plafona i u nju smo uložili 82 miliona dinara. Odlučila sam da posetim ovu školu jer pokazujemo šta smo uradili za obrazovanje i šta ćemo tek uraditi. Svim učenicima ove škole, gde se nastava odvija dvojezično, kao i svim učenicima i nastavnicima širom Srbije, želim srećnu novu školsku godinu – rekla je premijerka Brnabić.

Ona je dodala da je obrazovanje jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije, pa se u tu oblast ulaže mnogo novca, ali i više energije i više se vodi računa o tome da se napravi takav sistem obrazovanja u kojem decu treba naučiti kako da misle, a ne šta da misle.


Pročitajte još: Prvaka 2.500 manje


- Želimo sistem obrazovanja u kojem zajedno sa nastavnicima učimo decu kako da analitički razmišljaju, kako da razlože probleme i da znaju da ih rešavaju. Da naučimo decu kako da lakše uče, usvajaju gradivo i da znaju kako da ga primene u praksi. To je obrazovanje za 21. vek. U ovu školsku godinu ulazimo sa pilot projektom digitalnih udžbenika i na to sam izuzetno ponosna i sa nestrpljenjem čekam kako će to đaci da usvoje. Prošle godine smo, zahvaljujući podršci Minsitarstva za telekomunikacije i “Telekomu”, kao i ogromnoj podršci Vlade Vojvodine, završili umrežavanje škola. Danas su sve škole umrežene u bezbedni sistem interneta, imamo kompjutere, opremu, projektore u svim školama i to je ono što ćemo nastaviti da radimo. Pored promene sistema obrazovanja, imamo i drugu važnu komponentu, a to je unapređenje uslova u kojima đaci uče i učitelji, nastavnici i profesori rade – rekla je Brnabić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da će ova školska godina biti reformska, jer će obogatiti i unaprediti ukupan proces obrazovanja.

- Intezivno nastavljamo procese digitalizacije u prosveti i nauci. Ova godina je reformska, počinjemo sa reformskim planovima i programima koji će popraviti ukupan process učenja, rada i znanja. Vlada Srbije je bez Pokrajinske vlade i lokalnih samopurava, za dve godine, uložila oko 11, 3 milijarde dinara za 877 objekata, što je renesansa u obrazovanju – istakao je Šarčević.

Osnovna škola "Čeh Karolj" u Adi u potpunosti je rekonstruisana zajedničkim sredstvima republičke i pokrajinske vlade.

- Kada smo zajedno mnogo smo jači i to je konkretno vidljivo i na ovom projektu, na kom smo radili sa Vladom Srbije, Ministarstvom prosvete i Kancelarijom za javna ulaganja. Ovo je slika mnogo boljeg stanja u prosveti u odnosu na ono koje je bilo pre pet ili deset godina. Uskoro se očekuje povećanje zarada u prosveti i to će dodatno ojačati ovu oblast – rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i dodao da ova Vlada radi na rekonstrukciji škola širom Vojvodine, ali i na brojnim drugim projektima koji imaju za cilj jačanje obrazovanja u svim njegovim segmentima.

Početku nove školske godine u Adi prisustvovao je i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

ŠKOLA ZANIMLjIVE ISTORIJE

OŠ “Čeh Karolj” u Adi pohađa 900 učenika. Njih 533 nastavu sluša u obnovljenoj zgradi u centru, a ostali u izdvojenim odeljenjima u Adi, Utrinama, Sterijinom selu i Obornjači. U prvi razred pošlo je 68 đaka. Nastava je dvojezična, na srpskom i mađarskom jeziku.

- Školska zgrada izgrađena je pre 118 godina i bila je ženski samostan. Posle izvesnog vremena postala je gradska osnovna škola. Osim ove, imamo još dve školske zgrade. Nastava u školi nikada nije prekidana za sve ove godine – rekla je direktorka škole Eva Makšo.

FRESKA I KAPELICA

Škola “Čeh Karolj” u Adi sada ima i jedanu posebnu zanimljivost. Naime, prilikom rekonstrukcije na čitavom plafonu jedne učionice otkrivena je velika freska.

- Znali smo da je u školi nekada postojala kapelica sa freskom posvećena Svetom Jaovanu, ali nismo znali gde tačno. Freska je otkrivena prilikom radova i ona je u celosti rekonstruisana. Ovu prostoriju sada ćemo koristiti kao memorijalno mesto – rekle je direktorka Eva Makšo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije