Otvoreno je još jedno IT odeljenje

B. B.

četvrtak, 23. 08. 2018. u 08:54

Отворено је још једно ИТ одељење

INTERESOVANjE Gimnazija "Patrijarh Pavle"

Gimnazija "Patrijarh Pavle" u Beogradu može da primi još đaka

BEOGRADSKA Gimnazija "Patrijarh Pavle" (bivša Petnaesta), dobila je odobrenje za otvaranje dodatnog IT odeljenja, u kome ima mesta za upis još učenika. Đaci koji su ostali "ispod crte" u junu i morali da izaberu neku drugu školu, mogu podneti molbu gimnaziji za upis u ovo specijalizovano odeljenje.

Prema rečima Jasmina Nikolovskog, direktora Gimnazije "Patrijarh Pavle", IT odeljenja otvorena su u osam beogradskih gimaznija, a za upis je konkurisalo 1.200 malih maturanata. Zbog velikog interesovanja svršenih osnovaca, odobrenje za po još jedno odeljenje su dobile Prva i Osma gimnazija, a sada i bivša Petnaesta gimanzija.

- Od ukupnog broja prijavljenih, prijemni ispit u Beogradu je položilo 490 učenika, a upisano je 200 đaka - kaže Nikolovski.

- Mi smo primili jedno odeljenje, a ostalo je učenika za koje nije bilo mesta. Oni su se upisivali na prirodno-matematički smer drugih gimnazija. Zato smo tražili odobrenje za još jedno, koje smo sada i dobili.

PROČITAJTE JOŠ - Neupisani osmaci žele još jedno IT odeljenje

Uslov koji đaci moraju da ispune je da su položili prijemni iz matematike koji je bio 3. juna.

Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima steći će sva neophodna znanja i veštine potrebne za studije na nekom od fakulteta IT usmerenja, ali će imati i široko gimnazijsko znanje. IT odeljenja će imati maksimalno do 20 učenika koji se na časovima informatičkih i programerskih predmeta dele na grupe. Sve gimnazije su opremile kabinete za informatiku, a nastavnici informatike su imali obuku za nove predmete.

BOLjI REZULTAT NEGO PROŠLE GODINE

NA prijemni ispit za specijalizovana IT odeljenja izašlo je 2.513 učenika u celoj Srbiji, a "prag znanja" je prešlo njih 1.300.

Broj đaka koji su položili prijemni ispit veći je skoro pet puta nego prošle godine, kada ih je bilo 280.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije