ZAŠTITA SRPSKOG PISMA: Vlada će da brani ćirilicu

I. MIĆEVIĆ

24. 07. 2018. u 22:31

ЗАШТИТА СРПСКОГ ПИСМА: Влада ће да брани ћирилицу

Ministar Vukosavljević i Sreto Tanasić, foto P.Mitić

Saradnja Ministarstva kulture i odbora za standardizaciju srpskog jezika

MINISTARSTVO kulture i informisanja prosledilo je Vladi Predlog izmena i dopuna Zakona o službenoj i javnoj upotrebi jezika i pisma. Ovo je u utorak potvrdio ministar Vladan Vukosavljević, na potpisivanju protokola o saradnji Ministarstva kulture i Odbora za standardizaciju srpskog jezika. U ime odbor potpisnik je predsednik ovog tela prof. dr Sreto Tanasić.

Ministar Vukosavljević očekuje polemiku u javnosti zbog izmena zakona, ali i da taj važan propis uskoro bude usvojen. Predviđeno je, između ostalog, da ovaj zakon zaštiti ćirilicu, da promoviše njenu upotrebu u natpisima na reklamama, nazivima kompanija i u medijima.

- U svim zemljama službena i javna upotreba jezika su sinonimi, samo kod nas je napravljena hibridna podela da je službena upotreba jedno, a javna drugo - rekao je ministar Vukosavljević. - Naš cilj je da zaštitimo ćirilicu, koja i jeste i nije ugrožena. Nije utoliko što je svi uče od prvog razreda, a jeste jer se u javnoj upotrebi latinica gura u prvi plan.

Prema rečima ministra, saradnja sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika pomaže državi da unapredi brigu o jeziku i ćiriličkom pismu.

Odnos Ministarstva kulture prema odboru pohvalio je i njegov predsednik dr Sreto Tanasić, koji je rekao da prvi put u poslednje dve godine dobijaju budžetska sredstva za svoje aktivnosti. Ministarstvo kulture traži i njihovo mišljenje za važna jezička pitanja, kao što je nedavno bilo u slučaju naziva državljanstva - srpsko ili Republike Srbije.

- Tokom 20 godina, koliko odbor postoji, bilo je situacija u kojima je država krupna jezička pitanja rešavala bez nas, pravila se da za nas nije čula, da ne zna da postojimo. To u poslednje dve godine nije slučaj. Odnos Ministarstva kulture se promenio - kaže Tanasić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Lex

24.07.2018. 22:44

1. Службена употреба треба да се односи на сва правна лица регистрована у Србији. Лично може да ради ко шта и како хоће и да пише како хоће. Свако општење правних лица међусобно или према грађанима мора да буде на српском језику и ћирилици. 2. Све што има везе са туризмом - прво на српском (ћирилица) па на енглеском 3. Истицање логотипа и назива на језику који није службени у Србији (нпр. енглески или француски) да се плаћа годишње много више. Од тог новца обновити библиотеке у Србији.

ЉВЈ

23.08.2018. 13:40

@Lex - Слажем се с Вама у свему, одлично сте све написали, сем у једном. Наиме, непотребно је код нас терати власнике страних трговачких марки да их пишу посрбљено. То је могуће у Русији и Бугарској, јер они нису правили овакве лоше експерименте као ми са својим језиком и културом.Сасвим ће бити довољно ако успемо да све што је на српском буде исписано на ћирилицом. Не треба ићи у радикализам који више није могућ.Дакле, овако: Продавница "Butterfly". Тиче ме се само српски део тог натписа.

Lex

24.07.2018. 22:51

4. Подаци у пасошу да буду исписани на српском (ћирилица) и енглеском (то подразумева и име и презиме). Такво решење имају Руси и Грци. Редизајнирати страницу пасоша и личне карте. Дати неком професионалном дизајнеру да направи лепо графичко решење. 5. Уличне табле - дупло мањи испис на енглеском (транслитерација , а не ХР латиница). 6. Једини изузетак је код организације међународних скупова и такмичења - ту правила о језику одређује организатор у складу са интерним правилима. 7. Лектори

Slobodan

25.07.2018. 09:47

Ni birokratija ni papirologija nece odbraniti cirilicu. Uozbiljite se, ministre.

Д. З.

31.07.2018. 09:45

@Kasno - Никад није касно да се уради оно што мора да се уради. Срби морају да врате живот свом писму или ускоро неће бити Срби (баш као што више нису Срби они који су то били пре полатиничења и асимилације (Срби католици).

oldlala

25.07.2018. 10:24

Zasto bi mi branili da koristim latinicu,ako pisem latinicom onda nepisem srpski?Svako ko je imao bilo kakvog posla sa inostranstvom ima problema sa dokumentima na cirilici,ranije su oba pisma bila ravnopravna i nevidim razloga da nebude ubuduce.

Александар

25.07.2018. 11:06

@oldlala - Има проблема у иностранству са српским језиком а не за ћирилицом. Пиши чиме хоћеш, лично нико не брани. Али да је срамота шта смо сами себи урадили са два писма срамота је, и само показуеј колико смо шизофрени.

ЉВЈ

25.07.2018. 16:19

@oldlala - Како то има проблема с ћирилицом у иностранству? Ја их никада нисам имао. У иностранству и у коминикацији с иностранством користим енглески језик, а српски ни на једном писму није користан. Ако, само, под иностранством не сматрате Хрватску, али, у том случају пишите хрватским као што за друге земље користите њихов, или енглески језик. И, ако вам из Хрватске одбијају српски, одбијте и ви њима оно што није српски док се не опамете. Овако, деценијама се прилагођавамо, и све нам је горе.

Дејан

25.07.2018. 10:54

Док не покаже јавно како му је име и презиме исписано у пасошу и возачкој дозволи, не верујем у искреност нити једног појединца који тврди да се бори за ћирилицу. Потребно је показати на делу шта је ко урадио за српско писмо. Сваки пут када видим ћириличну етикету Вода вода знам да је то плод даноноћне борбе за очување писма. На правом смо путу, потребно је да свако да допринос.

Stef

25.07.2018. 10:56

Ispada kao da je hendikep imati dva pisma. Neprekidno nam neko prigovara zbog ćirilice. Hrvati su se bukvalno ustremili da proteraju ćirilicu, bar sa svojih prostora. Vidim da smo i sami zbunjeni šta treba da radimo sa tim svojim pismom, koje se tako ne dopada mnogima. Držim da je pismeniji onaj koji zna dva pisma i zato nedajmo ćirilicu jer ona ima samo nas da je zaštitimo.

ЉВЈ

25.07.2018. 16:15

@Stef - Наравно да је лоше имати ДВА писма у ЈЕДНОМ језику! Нико више нити то има, нити хоће да има, нити има потребе да има, јер је то идеолошка глупост коју су измислили комунисти да би прикривено истиснули ћирилицу, као што су радили против свега српског.Али, необразоване Србе је лако убедити да је то нека предност, да се тако лакше уче страни језици, да се тако приближавају свету, и остале глупости које нигде више не важе.

најзад

25.07.2018. 11:15

Коначно, ако ово значи унормаљивање државе и стандардизацију званичног језика како је то свуда! Нигде нема толике дискриминације по питању језика и културе као у Србији - њени грађани не могу рођени језик да виде на потрошачким производима ни као алтернативу, на бар једној страни од две или четири истоветне. Не могу да добију уговор у банци на свом језику већ деценијама, и много шта друго. Комунистичка језичка идеологија је још јака. Плашим се само да је ово пука лакировка. ЉВЈ

hipokrizija

25.07.2018. 12:40

G. ministre,nije narodu ni do pisma ni do vasih egzibicija. Uticite na Vladu da nam pre kulture obezbedi hleb. Vidite li vi oko sebe gladne ili samo cirilicu?

Д. З.

31.07.2018. 09:42

@hipokrizija - Гладан човек, ако не улаже у културу (у своје писмо) увек ће бити све гладнији и умреће гладан. Ви сте у праву када мислите да је народу најпре потребан хлеб, али ко не схвати да је и култура и своје писмо хлеб, тај неће никада имати и неће моћи никада да буде слободан и сит.Много се варате ако мислите да све треба свести на задовољење потребе у стомаку. Има нешто потребно и у знању, дакле, у мозгу.

мозак и срце

23.08.2018. 13:33

@hipokrizija - Видите ли Ви да је то министар културе, а не економије, или председник владе? Министар коначно ради оно што је требало да буде одавно урађено и исправљено после комунистичке диктатуре са страшним последицама по Србе, Србију, језик, културу, народ и нацију. Да су сви чували своју државу, културу и језик као што су други у бившој Југославији, не би сада били толико сиромашни и на дну Европе. Све је повезано, народ који изгуби темеље свог идентита, пропадне и на другим пољима.

драгана

25.07.2018. 18:02

Dokumenta,sva administracija, štampa, i naravno tablice na vozilima.To je rešenje.

nepotrebno trosenje energije

26.07.2018. 09:10

Dozvolite da se ne slozim sa metodom administrativne ljubavi prema cirlici koja vam je na srcu. Tako se pismo niti voli niti cuva. Potpuno ste neinventivni i vasa kampanja ne donosi dobro ni kulturi ni cirilici,jer je nepotrebno agresvna a bez autenticnosti i pravih ideja. Uostalom, zivi bili pa videli.Cim odete s funkcije,sve ce pasti u vodu. Jer je gradja nesolidna a nacin neodgovarajuci.

Д. З.

31.07.2018. 09:37

@nepotrebno trosenje energije - Још како је потребно трошити и знање и енергију за враћање Срба свом идентитету у вези с писмом. Да је то потребно, Ви први доказујете, јер сте у комунизму научени погрешно да Срби немају своје писмо као сви други народи, него да имају два: и своје и хрватско писмо, а не знате ко им је, када, како и зашто наметнуо ово друго писмо да би се, у коначном, заменило српско писмо туђим писмом. Ви не знате ни то да овде у свом коментару пишете свој језик писмом за кој мислите да је "српско".

подршка, али

23.08.2018. 13:19

@nepotrebno trosenje energije - Бојим се да сте у праву. Јесте почетна намера добра и за сваку похвалу је што се коначно креће, али, ни ја још не видим добро промишљен и разрађен, изнад свега мудар начин на који ће се ова изузетно значајна ствар за српски језик, културу и државу спровести. Треба објаснити грађанима зашто се то ради, а не само наметнути, и треба навести све оне скоројевиће и наследнике антисрпске језичке и културне идеологије да се пресалдуме још једном, као онда кад су одбацили ћирилицу.

Драгољуб Збиљић

31.07.2018. 08:50

И министар културе и председник Одбора за стандардизацију наилазиће на велико неразумевање и отпор све док не објасне народу јасно. Прво, нико у Европи и свету не решава питање писма како је то урађено у стандарду српског језика и Правопису српскога језика. За језик, а тиме и за народ сваког језика, потребно је и сврсисходно једно писмо. Друго, Срби немају два писма, него им је друго, латиничко, смишљено наметнуто у комунизму. Танасић треба прво да правописно реши српски језик у једноазбучју.

Д. Збиљић

31.07.2018. 08:56

Треће, и министар Вукосављевић и председник одбора за стандардизацију српског језика треба да објасне да нас све обавезује Устав републике Србије у Члану 10. из 2006. године да српски језик има само ћириличко писмо, а да друга писма и друге језике има право и корист да учи ко хоће и колико хоће, али да постоји један Устав и да он не решава службену и неслужбену употребу језика и писма. Јавна употреба је исто што и службена. Треба да објасне да је свуда у Европи и свету тако.

Д. Збиљић

31.07.2018. 09:02

Четврто, професор Танасић посебно има обавезу да објасни српском народу да је друго (туђе Србима, латиничко) писмо само Србима у Европи наметано смишљено и плански ради расрбљивања кроз латиничење и асимилацију Срба. И да се то дешавало посебно током окупација Срба и Србије када им је забрањивана ћирилица и наметана баш ова (хрватска) латиница. И да је највећи помор ћирилице био у комунизму преко лажне равноправности писама само у језику Срба.

Д. Збиљић

31.07.2018. 09:08

Пето, опет посебно проф. Танасић треба да објасни ко, како, зашто и на које све начине је довео у српском језику готово до ишчезнућа ћирилице (преко 90 одсто данас је у Србији окупирало хрватско писмо у језику Срба). Треба да објасни (без стида, уз покајање) да су српски лингвисти били злоупотребљени да, преко уникатног у Срба „богатства двоазбучја“, објасни да је то био лукав начин да се не изгуби, не замени српска ћирилица латиницом у сиромаштву, него у тобожњеем „богатству“.

Ćirilo

31.07.2018. 12:37

@Д. Збиљић - Ćirilica nije hrvatsko pismo. Nemači pojma bi mogli malo da se vrate u osnovnu školu, umesto što se bave pismom.

Д. Збиљић

31.07.2018. 09:17

То је био лукавији начин комуниста од оног голог насиља окупатора над ћирилицом у Првом светском рату или у НДХ-у, на пример, када је била само гола сила и забрана ћирилице. Све то треба посебно да објасни председник Одбора за стандардизацију српског језика и посебно д објасни да ће Одбор ускоро или одмах предложити и усвојити измене у Правопису српскога језика.

Д. Збиљић

31.07.2018. 09:21

Танасић има, опет посебан, задатак да се у Правопису српскога језика и решење питања писма усклади с обавезама из српског устава и, истовремено, да праксу у решавању питања стандарда српског језика, па тиме и писма у Правопису ускладити с општом праксом у Европи и свету. И да објасни својим колегама да не постоји посебан Устав Србије за лингвисте па да они могу да га прекрше у решавању питања писма, како су то учинили 1993. и 2010. године.

Д. Збиљић

31.07.2018. 09:31

И, последње. Проф. Танасић има задатак да својим колегама у Одбору објасни да сви други лингвисти у свету у својим језицима не деле коришћење свог језика на некакву "службену" и "јавну" (у нашем случају неслужбену) употребу језика и писма. Него, сви други правописци у свету (нека виде, на пример, макар јкод комшија лингвиста у Хрватској) решавају питање писма у свом језику за један народ увек јединствено, без икакве деобе писма на "матично" и "помоћно".

Д. Збиљић

31.07.2018. 09:32

И, сада заиста овде последње. Танасић треба да објасни зашто један и сваки народ не сме да буде подељен по писму, па да један део пише латиницом, а други ћирилицом један исти свој језик. И да објасни да јесте тачно да је Србима корисно да знају и хрватску латиницу (то обрнуто исто важи и за Хрвате), али да то не значи да то познавање туђег писма треба стално да примењују у свом језику и тако затиру своје писмо. И да објасни зашто то, као ми, нико у Европи и свету не ради са својим писмом.

Мата

16.10.2018. 08:37

Срби су гори од цигана у Индији. Боли њих уво за писмо и културу уопштено.