DEJSTVO borbenih oklopnih vozila i protivoklopnih lansera M-83 na vežbi "Sadejstvo 2018" označilo je zvaničan početak novog života ubojitih vojnih sredstava. Ona čine samo deo prethodno otpisanog naoružanja, koji je umesto u peći za topljenje završio u - jedinicama Vojske Srbije.

Pročitajte još: Rojters: Srpska vojska pokazala mišiće

- Ova sredstva od uništenja su spasena u zadnji čas. Bila su otpisana i poslata u Smederevsku Palanku gde je trebalo da budu isečena. Izvučena su, produženi su im resursi i danas dobro funkcionišu - rekao je posle izvedene vežbe predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pročitajte još: Slobodu i suverenitet čuva snažna i efikasna armija, brinemo, ali se nikog ne plašimo (FOTO)

Otpisivanje upotrebljive vojne tehnike bio je sastavni deo reforme sistema odbrane, koja je počela još ranih dvehiljaditih. Tada su sačinjeni beskrajni spiskovi "neperspektivne" vojne imovine na kojima se, pored kasarni, zemljišta i objekata, našao i veliki broj tenkova, haubica, topova, vozila, raketa... Posebno velika šteta naneta je artiljeriji i oklopnim jedinicama, budući da je više od 500 haubica i tenkova umesto u remontnim zavodima završilo u - topionicama čelika.

Odlukom tadašnjeg vojnog vrha vojska je ostala bez tenkova T-55, a otpisano je i više desetina topova i drugih ubojitih sredstava. Početkom dvehiljaditih godina, uz velike troškove, uništeno je oko 1.000 komada protivavionskih raketa "strela 2M", koje se koriste u mnogim stranim armijama. Stradali su i protivavionski topovi - "prage", od kojih je spasen samo manji deo koji je teškom mukom vraćen u jedinice.

- Mnoge od ovih odluka donete su na inicijativu i pod pritiskom stranih centara moći koji su vodili glavnu reč u reformi oružanih snaga Srbije - navodi sagovornik "Novosti" iz vrha VS. - Bilo je i zloupotreba - tenkovi su u periodu od 2006. do 2012. godine prodavani po najnižim cenama koje su bile i ispod vrednosti sekundarnih sirovina. Vreme je pokazalo da bi ova tehnika danas bila korisna, ali i da bi uz određene modifikacije mogla da se koristi za druge namene. Ono što je danas moguće spasti, biće remontovano i vraćeno u jedinice.

Ministarstvo odbrane pre nekoliko godina donelo je odluku o osnivanju posebnog budžetskog fonda za sredstva ostvarena prodajom nepotrebnog naoružanja i vojne opreme. Ovako stečeni novac preusmeren je u nabavku savremene tehnike za Vojsku Srbije.

USKORO 12 "ORLOVA"

RATNO vazduhoplovstvo uskoro će imati na raspolaganju 12 ispravnih aviona tipa "orao". Ove izviđačke i bombarderske letelice u središtu su posla remonta i produženja resursa.

- Do nedavno smo imali svega dva "orla" u resursu, a danas ih imamo sedam, potpuno ispravnih i spremnih da u svakom trenutku reaguju. To će biti samo jedan segment modernizacije i jačanja naših oružanih snaga - potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.