Seoska učiteljica iz Srbije među 50 najboljih na svetu (VIDEO)

Tanjug

14. 12. 2017. u 19:25

Nastavnica Osnovne škole "Milan Rakić" iz Mionice Željana Radojičić Lukić, autorka projekta "Čarobno selo", jedna je od 50 finalista nagrade "Global tičer" za 2018. godinu

Сеоска учитељица из Србије међу 50 најбољих на свету (ВИДЕО)

Foto Facebook

Nastavnica Osnovne škole "Milan Rakić" iz Mionice Željana Radojičić Lukić, autorka projekta "Čarobno selo", jedna je od 50 finalista nagrade "Global tičer" za 2018. godinu.


Kako se navodi, reč je o jednoj od najvećih nastavničkih nagrada u svetu, koju dodeljuje Varki fondacija "izuzetnim profesorima koji su dali veliki doprinos profesiji".

U biografiji Željane Radojičić Lukić, objavljenoj na sajtu nagrade "Global tičer", ističe se da je ona bivša izbeglica i da predaje u ruralnoj sredini, prenosi B92.

Prvo je organizovala projekat sređivanja jedne stare i neopremljene učionice, koju je "pretvorila u učionicu iz snova", da bi nakon toga 2011. pokrenula projekat "Čarobno selo", dodaje se na sajtu.

"To je motivisalo roditelje da se ne presele u velike gradove, već da sa svojom decom ostanu u ruralnoj sredini i shvate da kreativne akcije mogu da poboljšaju kvalitet života i obrazovanja", navodi se na sajtu nagrade "Global tičer".

U projektu "Čarobno selo" učenici i nastavnici su zajedničkim snagama radili na razvijanju znanja i veština kroz integrativni pristup.

Kako navodi B92, deca su pod otvorenim nebom učila u kreativnim radionicama, a profesori su bili obučeni kao vile iz slovenske mitologije. Deca su, takođe, učila o obnovljivim izvorima energije, astronomiji, meteorologiji, pravili su bašte u kojima su sadili povrće...

"Okruženje iz bajke motivisalo je decu da lakše upiju znanje", navode iz "Global tičera", ističući da je tokom šest godina kroz projekat "Čarobno selo" prošlo više od 15.000 dece, 2.000 nastavnika i više od stotinu studenata.

Nakon proglašenja "50 najboljih nastavnika sveta", Radojičić Lukić u saopštenju, koje je objavio B92, navodi da "uspeh ne pada sa neba i da se za njega svako od nas mora boriti svojim radom", te je objasnila da se i sama suočavala sa preprekama u karijeri, koje je pretvorila u prilike i, na kraju, "krunisala ovim uspehom".

Istakla je da je reč o najvećoj nastavničkoj nagradi na svetu, "koja je u rangu Nobelove nagrade".

Nastavnicima širom sveta poručila je da veruju u sebe, da ne posustanu u kriznim situacijama i da svaku prepreku "svojim radom i verom pretvore u priliku za uspeh".

"A uspesi, uspesi prijaju i zato težite da postignete onaj uspeh koji će vas lično učiniti zadovoljnim, bez obzira na veličinu tog uspeha", poručila je Radojičić Lukić, na kraju saopštenja potpisana samo kao "seoska učiteljica".

Nagradu "Global tičer", u iznosu od milion dolara dodeljuje Varki fondacija "izuzetnim profesorima koji su dali veliki doprinos profesiji", a dobitnica iz 2017. je Megi Mekdonel iz Kanade.

Radojičić Lukić bila je v. d. pomoćnika ministra prosvete dok je na čelu tog ministarstva bio Srđan Verbić, a dobitnica je i Svetosavske nagrade i Najboljih edukatora Srbije.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Aleksandar RAKIC

14.12.2017. 20:43

Kaze se retkost....a malo je neobicno da pomocnik ministra bas konkurise i td. Postoji mnogo ucitelja u ovoj zemlji koji isto mnogo rade i to ne 6 nego 40 godina...

Sonja

15.12.2017. 01:27

@Aleksandar RAKIC - Željana Radojičić Lukić ima blistavu profesionalnu biografiju, u kojoj nema potrebe navoditi činjenicu da je bila pomoćnica ministra prosvete. Na ovoj funkciji pokušala je da časno i čestito obavlja svoj posao, ali je vrlo brzo razrešena dužnosti, na sopstveni zahtev, koliko mi je poznato.

Radojko

15.12.2017. 07:43

Znaci seoska uciteljica ,a ranije je bila pomocnik ministra u ranijoj Vladi.Opet neko prikrivanje da se uzme nagrada.Koliko pravih ucitelja u malim sredinama rade sa velikom ljubavlju prema deci ,a ne karijeri,bivaju nevidljivi za sistem.