Broj stradalih radnika manji za 12,5 odsto u odnosu na lane

Tanjug

24. 10. 2017. u 18:42

Otkriveno je više od 16.000 radnika "na crno" što je za 23 odsto više u odnosu na proteklu godinu

Број страдалих радника мањи за 12,5 одсто у односу на лане

Foto Tanjug

BEOGRAD - Broj smrtno stradalih radnika u prvih devet meseci ove godine manji je za 12,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a čak polovina njih je u sektoru građevinarstva i industrije, kaže za Tanjug načelnik Odeljenja za studijsko-analitičke poslove Inspektorata za rad Maja Ilić.

Ona objašnjava da je otkriveno više od 16.000 radnika "na crno" što je, kako napominje, za 23 odsto više u odnosu na proteklu godinu.

"Nakon preduzetih mera inspektora rada, poslodavci su zaposlili 15.042 ljudi, što je za 37 odsto više nego u istom periodu 2016. godine, a otkriveno je 579 neregistrovanih subjekata", objašnjava i dodaje da su radnici koji su, ustvari, već bili angažovani, postali samo vidljivi za sistem i statistiku.

Najugroženija zanimanja i dalje su građevinski radnici različitih profila, NK radnici, armirači, tesari, zidari, vozači autoviljuškara, kamiona, automehaničari, pomoćni radnici, zavarivači, rukovaoci kranovima...

Inspektori rada su od početka godine obavili 36.408 inspekcijskih nadzora, od toga, oko sedam hiljada kontrola na gradilištima širom Srbije.

"Smrtne i teške povrede na radu sa smrtnim ishodom se najčešće događaju u građevinarstvu i industriji, a 50 odsto od ukupnog broja smrtnih i teških povreda bilo je u ovim delatnostima", navodi Ilić.

Reč je, uglavnom, o radnicima koji rade na povremenim i sezonskim poslovima, pri tome, kaže Ilić, nisu obučeni a "gazde" im nisu obezbedile zaštitnu opremu.

"Inspekcija je na gradilištima zatekla 19.735 radnika, od kojih je 2.111 radilo na crno", navodi ona.

Od 28 smrtnih slučajeva, osam se dogodilo u građevinarstvu, šest u sektoru industrije, pet u poljoprivredi, isto toliko u sektoru saobraćaja, i po jedan stradali je iz sektora ličnih usluga, komunalnoj delatnosti i reciklaži, trgovine na veliko i malo i u oblasti zabave i rekreacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije