Bor: Radnici ginu a niko nije odgovoran!

Lj. TRIFUNOVIĆ

27. 02. 2017. u 08:33

Бор: Радници гину а нико није одговоран!

Topionica u Boru

Pogibija Tomislava Maksimovića, koga je zbrisala lavina zemlje, nastavak crne serije u RTB "Bor". Rudarska inspekcija po pravilu konstatuje da su zaposleni sami skrivili svoju nesreću. Radničke organizacije se ne oglašavaju

POGIBIJE, teške povrede, samoubistva na radnom mestu, trajni invaliditeti... Ovo je samo deo sumorne statistike poslednjih godina u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor" zbog kojih niko do sada nije odgovarao.

Poslednji slučaj, u petak, kada je u majdanpečkom Rudniku bakra, iz sastava RTB, nastradao radnik Tomislav Maksimović (62), koga je, dok je bio u kontejneru za kontrolisanje rada pumpi, zbrisala lavina zemlje koja se odvalila sa vrha rudokopa i celu kućicu bacila u vodu, samo je jedan u nizu tragičnih događaja.

Prošle godine, baš na Dan rudara, u Rudniku bakra Majdanpek (RBM) je poginuo Dejan Miljković (48), radnik niške firme "Erozija". On je nastradao kada ga je stranica kamiona udarila u glavu, od čega je podlegao povredama.

Kada je Miljković nastradao centralna proslava Dana rudara bila je organizovana upravo u Majdanpeku, uz prisustvo brojnih državnih funkcionera i uglednih zvanica.


"MEKINSI": U BORU ZABRINjAVAJUĆE Po izveštaju konsultantske kuće "Mekinsi", koju je Vlada Srbije angažovala da napravi "presek" stanja u RTB, u koji su "Novosti" imale uvid, navodi se, između ostalog, da je stanje bezbednosti na radu u "Boru" zabrinjavajuće i da je rizik od povreda "šest puta veći u RTB u odnosu na slične rudnike u svetu".

U RBM je pre toga poginuo i Radoš Ristić (57), iz Blaca, koji je propao kroz pod u majdanpečkoj flotaciji i preminuo na licu mesta. Rudarska inspekcija je tada ustanovila da nema odgovornosti RTB za tu nesreću, nakon čega je menadžment borske kompanije zatražio od nadležnih organa da se ustanovi ko je kriv za tragediju, ali je javnost za taj odgovor, do danas, ostala uskraćena.

A Perica Petković (32), radnik RTB "Bor", izgubio je ruku u pogonu borske Flotacije, gde se prerađuje ruda bakra.

U istom pogonu, pre četiri godine, nastradala je tehnolog Nevenka Nikolić (48), pošto je propala kroz truli pod i sa visine od 15 metara pala u kanal za jalovinu. Istragom je tada ustanovljeno da nema odgovornosti RTB "Bor" za taj slučaj.

IZVUČENO TELO Pripadnici Ronilačke jedinice Žandarmerije izvukli su juče iz rudničkog jezera telo Tomislava Maksimovića, rudara Rudnika bakra "Majdanpek". Poginuo je u petak, kada je kućica u kojoj je bio usled odrona upala u jezero.


Ostalo je zabeleženo i da je Žarko Jovanović (34), takođe radnik RTB "Bor", teško povređen kada mu je, kod dozatora fleš-peći, u pogonu Topionice, mašina uhvatila ruku i iščupala je iznad lakta. Nekoliko dana pre ovog slučaja, na istom mestu bez ruke je ostao i njegov kolega Robert Stojanov (42).

U svim pomenutim slučajevima rudarska inspekcija je konstatovala da nema odgovornosti RTB za te nesreće. A zabeleženo je i to da se, uz časne izuzetke, predstavnici radničkih organizacija nisu oglašavali, niti su tražili eventualnu odgovornost za stradanje svojih kolega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije