Staro sajmište centar sećanja

J. Matijević

23. 09. 2017. u 21:44

Vladika pakračko-slavonski Jovan, danas u Jasenovcu, posle 27. sednice Komisije za stratište iz Drugog svetskog rata: Gotov nacrt zakona. Memorijalnim kompleksom baviće se republička komisija

Старо сајмиште центар сeћања

Na Starom sajmištu će postojati jedna krovna institucija / Foto: Nikola Fifić

NACRT zakona o Starom sajmištu je gotov. Preostaje još da se odluči da li će komisija u ovom sastavu, novooformljena na republičkom nivou, ili, pak, neko od ministarstava Vlade Srbije da ga zvanično preda u dalju proceduru. Memorijalnim kompleksom, dakle, baviće se ubuduće republička komisija za Staro sajmište, čije formiranje očekujemo narednih dana.

Ovo je istakao danas vladika pakračko-slavonski Jovan, predsednik Komisije za Staro sajmište, posle 27. sednice ovog tela, održane u Jasenovcu.

- Od formiranja komisije pre tri godine, uspeli smo da oko projekta Memorijalnog centra "Staro sajmište" angažujemo i mnogobrojne cenjene stručnjake iz inostranstva - rekao je episkop Jovan. - S obzirom na to da je reč o događajima važnim ne samo za istoriju našeg naroda već i celog čovečanstva, želimo da budući memorijalni centar ima obrazovni, muzeološki i naučno-istraživački karakter, a ne samo memorijalni. U okviru kompleksa biće i umetnička galerija, a organizovaće se i umetničke kolonije čija će tema biti stradanja.

Sednici u Jasenovcu, pored vladike Jovana, prisustvovali su svi članovi komisije za Staro sajmište, među njima gradski menadžer Goran Vesić, Dragoljub Acković, predstavnik romskog naroda, Olivera Vučković, direktor Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.


* Sednici prisustvovali vladika Jovan, Goran Vesić, Dragoljub Acković, Olivera Vučković / Foto P. Mitić


- Prema nacrtu zakona, na Starom sajmištu će postojati jedna krovna institucija. Pod njom će biti muzeji Holokausta i stradanja srpskog i romskog naroda. U prethodne tri godine Grad Beograd učinio je mnogo da se otpočnu radovi na Starom sajmištu. Iselio je centralnu kulu, popisao legalne i nelegalne korisnike u drugim paviljonima - rekao je Vesić, istakavši da je potpuno prirodno da sednica bude održana u Jasenovcu, s obzirom na to da je, posle 10. maja 1942, kada su nacisti objavili da su ubili sve Jevreje u Beogradu, logor Staro sajmište služio uglavnom za Srbe i antifašiste sa područja Kozare, koji nisu mogli da budu deportovani u Jasenovac, jer je taj logor bio prepun.


PROČITAJTE JOŠ:
Jedan memorijal, tri spomena

Nakon sednice, gradski menadžer je, zajedno sa članovima komisije, obišao Spomen-područje Jasenovac, koje je izgrađeno uz uže područje bivšeg koncentracionog logora "III Ciglana Jasenovac".


U SVETSKOJ MREŽI

KAKO je istakao Vesić, ono što je Grad Beograd učinio kroz rad komisije jeste pomoć da Sajmište bude deo svetske mreže memorijala.

- Da bude povezan sa Jasenovcem, Aušvicom i drugim mestima stradanja Jevreja, Srba i Roma u Drugom svetskom ratu - naglasio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Kojadinka

24.09.2017. 09:20

Pazite , neki su govorili Zemun je Nas...jer je svo zlo bilo njihovo.. N. Beograd nije postojao ...da se Srbi ne bi ,, obogatili ,, na Njihov ,, racun..

Ђура Змај

24.09.2017. 14:29

Ко је био затворен у бараке са ознаком "ДМ" у логору Старо Сајмиште, хоће ли и они бити поменути.?!