Niže javnobeležničke naknade za osobe sa invaliditetom

Tanjug

07. 07. 2017. u 13:23

Osobe koje nisu u stanju da vide, čuju ili govore, plaćaće niže naknade za posao kod javnog beležnika

Ниже јавнобележничке накнаде за особе са инвалидитетом

FOTO TANJUG / NEMANJA JOVANOVIC

BEOGRAD - Osobe koje nisu u stanju da vide, čuju ili govore, plaćaće niže naknade za posao kod javnog beležnika.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, izmenama Javnobeležničke tarife predviđeno je da te kategorije više neće biti u obavezi da plaćaju uvećanu nagradu za posao javnog beležnika u slučaju kada u sastavljanju javnobeležničke isprave učestvuju pozvani svedoci, drugi javni beležnik, prevodioci ili tumači.

Ministarstvo ističe da je do izmena Javnobeležničke tarife došlo kako bi bila usklađena sa antidiskriminacionim propisima.

U saopštenju se dodaje i da je to ministarstvo u martu postavilo 17 stalnih sudskih tumača za znakovni jezik za gluve osobe, što je prvo postavljenje tih sudskih tumača posle skoro 10 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Steva

07.07.2017. 15:33

Pojedini javni beležnici nisu dorasli svom zadatku. Evo dokaza, moj prijatelj je kod notara pokrenuo ostavinsku raspravu posle smrti supruge.(Smatram da je to trebalo da ostane u sudu) Notar umesto da izdoji imovinu stečenu zajednički u braku i po postojećem Zakonu prvo odredi 1/2 koja pripada živom supružniku a drugu polovinu dele svi nasednici I reda, on odmah celu imovinu deli na sve nasledike??? Na primedbu da to nije u skladu sa Zakon, odgovara ,,ti ćeš mini da kažeš". Čisto neznanje.