KOSOVSKA MITROVICA - Kliničko bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici u poslednja dva meseca je onemogućeno snabdevanje lekovima zbog opstrukcije od strane prištinskih institucija, izjavio je danas direktor te ustanove dr Milan Ivanović.

Ivanović je na konferenciji za novinare rekao da je snabdevanje lekovima otežano, a u nekim trenucima i onemogućeno zbog opstrukcije od strane kosovskih institucija, odnosno Prištine, koje ne dozvoljavaju prenos neophodnih lekova.

On je napomenuo da je poslednje trebovanje lekova iz oktobra i novembra prošle godine ostvareno početkom januara.

"Već tri i po meseca, odnosno od 15. januara, bolnica nije mogla da ostvari trebovanje za decembar i januar jer Priština više od dva meseca, iako je sve regulisano, zadržava taj kontingent lekova koji teba da se prebaci na utvrđen način, onako kako je dogovoreno u Briselu, preko institucije Farmalogist connect, koja je registrovana I ovde ima licencu", rekao je Ivanović.

On je napomenuo da je utvrđena procedura isporuke lekova funkcionisala u toku protekle godine i bilo je šest isporuka lekova na dogovoren način koji su prihvatili i Albanci i Beograd.

Ivanović je mišljenja da kosovska agencija za lekove pravi glavni problem izmišljajući, kako kaže, neke nove zahteve kako bi onemogućili lečenje.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica je napomenuo da je o ovom problemu obaveštena Priština, kosovsko ministarstvo zdravlja preko firme koja vrši distribuciju lekova i koja ima licencu na prostoru KiM, zatim, obavešteni su i ministarstvo i agencija za lekove, kao i srpske institucije i nadležni koji razgovaraju sa Prištinom.

Ivanović je rekao da će zbog problema sa snabdevanjem lekovima biti otežano funkcionisanje ove zdravstvene ustanove, ali da će nastojati da ispune svoju zdravstvenu funkciju, da pomoć bude ukazana na odgovaarajući način onima kojima je potrebna.

"Rezerve su zaista pri kraju. Pojedini lekovi se nabavljaju pa se refundiraju, vitalnih lekova imamo i dalje, pacijenti i dalje nisu ugroženi u toj meri. Nabavićemo kako god bude bilo moguće, a moraće da bude moguće, te potrebne i neophodne lekove. Mislim da mi ovde imamo najveću odgovornost oko toga i da će to, bez obzira na sve ove teškoće, da će ono što je neophodno biti i nabavljeno, naravno uz pomoć naših nadležnih institucija", rekao je Ivanović.

On je rekao da u utorak predstavnici KBC Kosovska Mitrovica imaju sastanak u Beogradu sa nadležnima iz Ministarstva zdravlja i republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), na kome će se između ostalog razgovarati i o ovom problemu.

Ivanović je na konferenciji za novinare takođe uporedio poslednji jednogodišnji period sa prethodnim i konstatovao da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi povećan obim posla, i dodao da je preko Ministarstva zdravlja i Kancelarije za KiM nabavljena određena medicinska oprema i jedno sanitetsko vozilo.