KCS i Dedinje leče crnogorsko srce

B. RADIVOJEVIĆ

02. 03. 2017. u 20:05

Sledeće nedelje lekari iz Beograda putuju u Podgoricu. Operativni programi u dve klinike u Beogradu neće biti oštećeni

КЦС и Дедиње лече црногорско срце

Dr Svetozar Putnik

PRVI tim kardiohirurga i anesteziologa iz Kliničkog centra Srbije i Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", na poziv Kliničkog centra Crne Gore, da im pomognu da unaprede svoju kardiohirurgiju i uvedu nove operacije, ide u Podgoricu sledeće nedelje, potvrđeno je u sredu "Novostima".

U prvoj "postavi" biće sigurno dr Dejan Marković, šef anestezije u Klinici za kardiohirurgiju KCS, a danas će prema obavezama koje imaju na svojim klinikama, biti dogovoreno da li će u Podgoricu sledeće nedelje putovati docent dr Svetozar Putnik, direktor kardiohirurgije KCS, ili dr Ivan Stojanović iz Instituta "Dedinje". Sa KC Crne Gore dogovoreno je da naši kardiohirurzi i anesteziolozi tamo idu na tri, četiri dana svake druge nedelje.

- Crna Gora ima kardiohirurgiju već deceniju i po, i oni su dosad radili uz povremenu pomoć kolega iz Italije i još nekih zemalja u regionu, oko 500 operacija godišnje, kolike su zapravo i njihove potrebe za kardiohirurgijom prema broju stanovnika - kaže za "Novosti" dr Putnik.

- Dogovoreno je da im mi sada pomažemo da reorganizuju službu, ali i u savladavanju hirurgije terminalne srčane insuficijencije (slabosti srca), koja podrazumeva i ugradnju srčanih pumpi, kao i da pokušaju da razviju program transplantacije srca.

U Klinici za kardiohirurgiju KCS su trenutno na specijalizaciji iz kardiohirurgije tri doktora KC Crne Gore, a odlazak naših lekara u Podgoricu, tvrdi dr Putnik, neće ometati operativni program u dve klinike u Beogradu.

- Pomažemo još i kardiohirurgiji u Nišu, a započeli smo edukaciju i kolega u Užicu, gde bi takođe trebalo da se razvija kardiohirurgija - kaže dr Putnik.

- Nažalost, nemamo dovoljno kardiohirurških centara, a svuda u svetu su kardiovaskularne bolesti u ekspanziji, i nadamo se da će izgradnjom "Dedinja dva" i novog KCS naši kapaciteti u kardiohirurgiji znatno biti prošireni.

PUN KAPACITET

U KLINICI za kardiohirurgiju KCS dnevno se radi šest zakazanih operacija na srcu, i koliko god ima hitnih.

- Praktično smo jedina klinika koja radi u dve smene, s obzirom na to da operacije u proseku traju pet sati, nijednu od tri operacione sale ne zatvaramo pre 19 sati - kaže dr Svetozar Putnik. - I "Dedinje" i Institut u Kamenici rade punim kapacitetom, ali nažalost svi imamo liste čekanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Srbin iz Starog Rasa

02.03.2017. 20:21

Besplatno lecenje treba dati samo Srbima iz Crne Gore. A ovi montenegrini nek se lece u Tirani i Pristini. To su im sada prijatelji i saveznici.

са Цетиње на Дедиње

02.03.2017. 21:59

Не могу Монтенегрини без Дедиња, мада и њихов пријатељ Тачи има доказану хируршку дружину.