Sve kamere u školama umrežiće s policijom

I. MIĆEVIĆ

28. 09. 2016. u 22:02

Kamere uskoro u svim obrazovnim ustanovama, povezane s ispostavama MUP. U Beogradu neke škole umrežene sa stanicama

Све камере у школама умрежиће с полицијом

Nadzor u OŠ "Vladimir Nazor" u beogradskom naselju Železnik

USKORO bi sve škole u Srbiji trebalo da budu povezane sa policijskim stanicama. Uvezivanje škola i policije, kako bi se smanjilo i sprečilo vršnjačko nasilje, ali i kriminal u školama, obećao je ministar prosvete Mladen Šarčević. Mnoge škole već imaju video-nadzor, a pojedine su i uspostavile vezu sa lokalnim policijskim stanicama.

U uvođenju ove bezbednosne mere prednjači Beograd, gde je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 200 vaspitno-obrazovnih ustanova pokriveno kamerama. Negde su kamere uvele ustanove, a negde je to urađeno uz pomoć opština. Kao model za celu Srbiju može da posluži nekoliko beogradskih opština, gde se snimci iz školskog dvorišta i hodnika u realnom vremenu prenose u MUP i mogu da se prate na monitorima lokalnih policijskih ispostava.

- Video-nadzor na teritoriji Palilule, Vračara, Zemuna, Savskog venca, Voždovca, Obrenovca i Starog grada povezan je s monitoring centrima u područjima policijskih stanica - objašnjavaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova. - Tokom 2015. godine, i u devet osnovnih škola na teritoriji Čukarice instaliran je video-nadzor, koji je povezan sa monitoring centrom u policijskoj stanici te opštine. U saradnji sa organima lokalne samouprave, PU za grad Beograd nastoji da se monitoring instalira na području svih opština u gradu. Ovakav vid saradnje značajno doprinosi podizanju nivoa bezbednosti učenika u školama.

Kako u Beogradu, tako bi trebalo da bude i u celoj Srbiji. Procene Ministarstva prosvete su da u Srbiji oko 40 odsto škola ima video-nadzor, dok je u Beogradu 85 odsto obrazovnih ustanova pokriveno kamerama. Van glavnog grada više su izuzetak nego pravilo one koje su i povezane sa policijom.

Direktori beogradskih škola koje snimke šalju policiji kažu da je ovo dobar način da učenike štite od napada drugih đaka, ali i od dilera droge, koji se motaju oko škola, pa i od drugih vrsta kriminala. Milan Bajić, direktor OŠ “Josif Pančić” u Beogradu, kaže da svi oni koji bi hteli da rade nešto protivzakonito unapred odustanu, jer znaju da se sve snima.

* "Οsmatranje" škola u policijskoj stanici Voždovac

- Svako ko bi prišao školi unapred zna da će biti snimljen, a svi snimci se čuvaju najmanje dve nedelje i mogu da se vrate unazad. Tako smo više puta rešavali sukobe između učenika, gde jasno vidimo šta se zapravo dogodilo - objašnjava Bajić. - Kamere su tu pre svega zbog preventive i nadamo se da će tako i ostati. Imamo 12 kamera i pokriveni su glavni delovi dvorišta i hodnika. Pre nekoliko godina, kada je video-nadzor uveden, to je finansirala opština. U međuvremenu, kako se koja kamera kvarila, sami smo kupovali nove. Opština je platila i povezivanje sa policijom.

Dobra su i iskustva OŠ “Vuk Karadžić” na beogradskoj opštini Stari grad, iz koje se snimci takođe šalju u policiju. Prema rečima direktora Zlatka Grušanovića, bilo bi dobro kada bi za ceo projekat bezbednosti u školama bilo više novca, pa da više policajaca bude angažovano na praćenju snimaka, kako bi reagovali čim primete neko sumnjivo lice ispred škole.

- Valjalo bi i da sve škole imaju alarme povezane sa policijom, koji bi se oglašavali u stanici čim neko pokuša da provali - smatra Grušanović. - U našoj školi o bezbednosti brine i školski policajac, a sami smo ugradili i alarm. Ranije smo imali i privatno obezbeđenje, ali je ono za školu bilo preskupo. Sada postoji samo u onim ustanovama gde roditelji hoće sami da finansiraju privatne čuvare.


ŠKOLSKI POLICAJCI

O BEZBEDNOSTI u školama brine i 370 školskih policajaca. Veće škole imaju policajca koji brine samo o deci iz te ustanove. Ako je reč o malim školama, jedan školski policajac zadužen je za bezbednost dve, pa i tri ustanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

mačak

28.09.2016. 22:13

Nije mi samo jasno zašto pojedini komandiri žele da smanje broj školskih policajaca ! Ne znam kome je to u interesu..

i?

28.09.2016. 22:22

sta to sve vredi, kad policija sluzi da bi se stitili kriminalci. Najobičnije spinovanje

Jasmina

29.09.2016. 00:09

Uredu je ovo sa kamerama ali prvo usvojite Aleksin zakon. Kamere su kamere a zakon je zakon !

Gustav Floberka

29.09.2016. 04:24

A pa ne može. Sa'će Šabić da se javi da objasni da nemate vi pravni osnov da postavljate te kamere i snimate po školama šta rade dileri i podvodači.Za njega, ništa ne sme da se radi ako za to nema pravnog osnova. Fala bogu, još nam toleriše disanje i ostale fiziološke radnje koje radimo a da nemamo zakonski osnov za to.

Miroslav

29.09.2016. 06:19

Verujem da se deca ne osećaju baš komotno u školi sa saznanjem da se sve snima i da ih policajac non stop nadgleda, ko da su u zatvoru. Nikad nisam bio problematičan, kamere su mi smetale, jer nikada nisam mogao da budem opušten.

Roditelj

29.09.2016. 17:07

Ako školski policajac ili neko iz policije ko nadgleda video nadzor, slučajno ima dete u toj školi a slučajno to obično bude tako, možete da se slikate svi zajedno kao sada, sa tim kamerama ! Drugo, kamera nema u učionici, toaletima, ne hvataju deo na 20 metara od škole, mislite da klinci to ne znaju !? Ovo je samo smirivanje javnosti kao da se nešto menja. Aleksin zakon !