Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da su u nedelju u Mokrinu kod Kikinde otkrivene četiri osobe koje su lovile prepelice na nedozvoljen način i da ih je tom prilikom jedan od krivolovaca napao.

Kako se navodi u današnjem saopštenju, dva srpska i dva italijanska državljanina su lovili ptice korišćenjem elektronskih vabilica, koje su zabranjene u Srbiji, a kada su shvatili da su otkriveni jedan Italijan je automobilom nasrnuo na četvoro aktivista Društva sa namerom da ih povredi.

"Italijan nas je vređao, a jednog od kolega je i udario po licu. Nismo naseli na njegove provokacije, a on je zbog toga, prilično iznerviran, seo u svoj kombi i krenuo direktno na nas. Odskočili smo u stranu i imali sreću što nas nije pregazio", naveo je jedan od aktivista u saopštenju.

Među krivolvcima je bio i bivši predsednik Lovačkog udruženja "Perjanica" iz Mokrina koji je probao da sakrije dokaze tako što je počupao vabilice i zvučnike, ubacio ih u svoj džip zajedno sa puškom i pobegao u selo.

"Nakon intervencije službenika policije dokaze izvršenja krivičnog dela morao je da donese u stanicu policije u Kikindu gde je zajedno sa ostalim lovcima zadržan na ispitivanju", navodi se u saopštenju.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije o ovom incidentu obavestilo je pokrajinsku inspekciju za šumarsvo i lovstvo i lokalnu stanicu policije i podneće protiv italijanskog krivolovaca krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti.

Za ovo delo zaprećena je zatvorska kazna od tri meseca do tri godine.

Društvo ističe i da ih napadi i zastrašivanja neće sprečiti da nastave da brinu o pricama i prijavljuju krivolov.

U Srbiji se godišnje krivolovi između 125.000 i 175.000 divljih ptica, od čega gotovo polovinu čine prepelice i grlice koje se švercuju u Italiju za potrebe crnog tržišta mesa za ekskluzivne restorane.