Mladi matematičari osvojili pet medalja na takmičenju u Hong Kongu

Beta

15. 07. 2016. u 13:33

Млади математичари освојили пет медаља на такмичењу у Хонг Конгу
Srebrna medalja pripala Aleksi Milojeviću, bronzane medalje Aleksi Konstantinovom, Igoru Medvedevom, Nikoli Sadoveku i Ognjenu Tošiću iz Matematičke gimnazije
BEOGRAD - Na 57. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja je ove godine bila održana u Hong Kongu od 6. do 16. jula, srpski tim osvojio je pet medalja saopštila je Matematička gimnazija iz Beograda.

Srebrnu medalju osvojio je učenik prvog razreda Aleksa Milojević, bronzane medalje osvojili su Aleksa Konstantinov, Igor Medvedev, Nikola Sadovek i Ognjen Tošić - svi učenici Matematičke gimnazije.

Učenik gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada Nikola Pavlović osvojio je pohvalu.

Direktor gimnazije Srđan Ognjanović rekao je danas za agenciju Beta da se na Matematičkoj olimpijadi takmičilo 100 zemalja, a da je svaku zemlju predstavljao šestočlani tim.

"Na takmičenju su učenici radili dva dana po tri zadatka. Ekipa nam je bila podmlađena, i s obzirom na to rezultati su nam solidni. Aleksa koji je osvojio srebrnu medalju je univerzalan i pođednako dobar i u fizici i u informatici", rekao je Ognjanović.

Ognjanović je dodao i da se kao član tima iz Crne Gore takmičio učenik Matematičke gimnazije Nikola Raičević, koji je osvojio srebrnu medalju, što je najveći uspeh za tu zemlju.

Za Matematičku gimnaziju u Beogradu svake godine vlada veliko interesovanje, a ove godine za upis se prijavilo tri puta više đaka, nego što ta ustanova može da primi.

"Za upis u prvi razred prijavilo se 290 đaka, a za upis u 7. razred 180, iako primamo samo 50. Isto je veliko interesovanje i za šest odeljenja koja gimnazija ima u Srbiji", rekao je Ognjnović.

Prema njegovim rečima ove godine, nakon završetka gimnazije petoro učenika je upisalo fakultete u inostranstvu, što je manje nego prethodnih godina.

"Ali to ne znači da neće kasnije da nastave školovanje negde van Srbije", rekao je Ognjanović.

U narednom periodu učenike gimnazije očekuju dva međunarodna takmičenja - olimpijade iz fizike i informatike.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Hercegov Grad

15.07.2016. 13:56

O tom treba pisati, a ne o zlocinima poremecinih kojima dajuci medijski prostor, slicne njima dovodite u situaciju da razmisljaju na taj, pogresan, nacin!

DzonTra

15.07.2016. 15:01

@Hercegov gradMalo nas je kojima su ovakve vesti interesantne i kojima bilo šta znače. E u tome je problem....

SMOKI

18.07.2016. 10:03

Ma sta nas briga za mlade pametne ljude. Sta ima recimo PINK od njih? Vazan je Gastos i kojekakve starlrte.Ovo drustvo ce pocivati na njima. Koja bre matematika i pamet?