Tito je sakrio istinu o Jasenovcu

Dragan Vujičić

10. 04. 2016. u 22:02

Akademik Srboljub Živanović o komisiji koja je 1964. istraživala zlodela u NDH logoru: Posle prvih izveštaja i samo tri meseca rada, sve je stopirano. Ubijeno 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma. Oko 20 % žrtava živo zakopano

Тито је сакрио истину о Јасеновцу

Akademik Srboljub Živanović

KADA je Državna komisija sudskih antropologa bivše SFRJ u sastavu: dr Zdravko Marić, Vida Brodar, Aton Pogačnik i dr Srboljub Živanović, septembra 1964. završila prvu fazu ispitivanja masovnih grobnica na stratištu u Donjoj Gradini sa druge strane Save od logora Jasenovac, uplašili smo se brojeva do kojih smo došli. Na stratištima duž reke, u masovnim grobnicama koje su se prostirale na dužini 12,5 kilometara i širini 4,5, složili smo se nedvosmisleno da tu leži više stotina hiljada zverski ubijenih ljudi - 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma! U grobnice, široke šest, a duboke osam metara, naslagani su jedno na drugo, po 27 osoba, starih i mladih. Prve analize uzroka smrti svedočile su da je oko 20 odsto njih u grob otišlo živo.

Ovako danas, sa gorčinom u glasu, govori za "Novosti" akademik Srboljub Živanović, jedini profesor medicine Državne komisije koja je istraživala broj žrtava u Jasenovcu i predsednik Međunarodne komisije za istinu o ovom NDH logoru sa sedištem u Londonu. Živanović ističe da je Komisija izvršila 130 sondažnih bušenja na 100 masovnih grobnica, čiji su se rovovi protezeli između 60 i 80 metara. Radili su, seća se, tri meseca, te daleke 1964. godine. Posle prvih izveštaja, sve je, međutim, stopirano. Država im nije rekla zašto.

* Sa kolegama iz Sarajeva i LJubljane bili ste prva stručna komisija koja je za račun države pokušala da utvrdi broj žrtava?

- I pre nas je bilo istraživanja. Prvo je bilo u maju 1945. Komisija ZAVNOH iznela je tada procenu o između 500.000 i 600.000 ubijenih. Dve godine kasnije, bivši logoraš dr Nikola Nikolić sa sinom u Donjoj Gradini je identifikovao 258 grobnica dužine od 60 do 80 metara dubokih oko osam metara. Borci iz Kozarske Dubice 1961. ponovo su počeli sa istraživanjima, mada oni nisu imali stručna znanja. Nas su pozvali 1964. i bili smo najreprezentativnija grupa stručnjaka do tada. Posebnim bušilicama izvršili smo otvaranje 100 grobnica i posle tri meseca teškog rada izneli smo državnim organima procenu o broju žrtava.

CRNA LISTA SVEŠTENIKA * U Hrvatskoj priznaju samo nedela Miroslava Filipovića.
- Šta reći o zločincu, upravniku logora, koji je na jednoj misi pozvao pastvu da ode u selo i pobije sve Srbe, ali da prvo ubije njegovu rođenu sestru koja je udata za Srbina. Ja sam na Konferenciji Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu u Londonu izveo za govornicu Jevrejku Skibu kojoj je katolička časna sestra Pulherija zatezala vrat kako bi koljač mogao preciznije da udari. Skiba je govorila, a posle njenog govora katolički sveštenici su napustili salu. Dragutin Kukolj, Nikolom Masić, Jolo Josip Bujanović, Mihovil Marber, Stjepan Gabrić, samo su neki od sveštenika koji su ubijali.

* Kako je izgledao odlazak u Jasenovac 1964?

- Bilo je čudno. Veliki profesori iz Beograda, Zagreba, LJubljane nisu hteli ni da čuju da budu u sastavu te komisije. Pošto je ona ipak stvorena, odabrani su referentni centri iz Sarajeva, LJubljane i Novog Sada, odakle sam i ja odabran kao docent sa medicinskim znanjem. Sećam se da sam prvo otišao u Aušvic da se spremim za posao jer do tada nisam znao mnogo o istraživanju masovnih stratišta. U tom logoru sam video da su Nemci praktično, industrijski ubijali žrtve, praveći od njih sapune, češljeve. U Donjoj Gradini smo naišli na žrtve koje su sadistički ubijane iz mržnje i sa velikom strašću.

* Koja vam je prva asocijacija kada se danas prisetite tog vremena?

- Strah i stravičan slatkasti miris smrti uvek kada je sonda otvorila grobnicu. Kada se istražuje jedna takva raka, pa kada u ruke uzmete polomljenu lobanju jednogodišnjeg deteta, to vas promeni zauvek. Kada god govorim o tome, pa i u ovom momentu, ja se tresem, a kao sudski antropolog svašta sam video. Onda možete zamisliti kakav je to osećaj bio. Kada vidite cucle, kantice za mleko, flašice...

* Vama je bilo zabranjeno da fotografišete svoje nalaze. Šta ste radili sa pronađenim stvarima u grobnicama?

- Nismo smeli da slikamo, ali sve smo beležili u radne sveske. Svaki član komisije je vodio dnevnik i posle radnog dana jedan drugom smo pregledali zapisnike i potom ih potpisivali. Sva četiri dnevnika imaju potpise svih članova komisije. U tim zapisnicima su neke od najstrašnijih stvari koje čovek može da zamisli. Recimo, u lobanjama su se tada još nalazili ostaci mozga i oni su poslati na obradu u Zavod za sudsku medicinu u LJubljanu. Na osnovu rada došli smo do zaključka da je gotovo dvadeset odsto žrtava živo otišlo u grob. U grobnicama, naročito tamo gde su bili ujamljeni Romi, nalazili smo ogromne količine zlata, đerdana, dukata, i sve to smo posle otvaranja grobnica ponovo sahranjivali. Mi smo imali obećanje da će se istraživanje nastaviti i pravljeni su planovi kako dalje.

* Kako ste došli do broja od 730.000 umorenih samo u Gradini?

- Anton Pogačnik je radio matematičku procenu broja žrtava na osnovu broja grobnica i na osnovu broja pronađenih žrtava u onima koje su bile otvorene. Svi smo se složili oko ove brojke.

* Međutim, pošto ste u jesen 1964. predali nalaze, sve je stalo?

- Obavezali smo se na ćutanje u javnosti, a ja nisam mogao da ne govorim. Razgovarao sam sa jednim novinarom "Politike". Međutim, taj tekst nikada nije ugledao svetlost dana. Kada sam pitao novinara Momu Stefanovića šta se događa, on mi je samo kratko rekao da ga više nikada o tome ništa ne pitam. Posle još nekih signala, 1965. sam emigrirao u Afriku, pa u Englesku, a 1968. indirektno mi je saopšteno da se ne vraćam u zemlju. Ipak, nastavio sam sa istraživanjem Jasenovca.

STEPINAC JE ZLOČINAC * Kako komentarišete inicijativu da se Stepinac proglasi za sveca, zašta Vatikan traži i mišljenje SPC?
- Kada je ta inicijativa objavljena dobio sam iz Australije pismo od Vase Kondića iz Sidneja, koji je posvedočio da je kao sedmogišnjak video mnogo katoličkih sveštenika kako ubijaju srpsku decu. NJega su, veli, spasli Nemci. Kondić piše i da je u logoru bilo pravo slavlje kada bi dolazio u Jasenovac nadbiskup Alojzije Stepinac. Nosio je nekakvu posebnu uniformu, a njegov krst je bio mnogo veći od krstova ostalih sveštenika. I on je učestvovao u zločinima - prenosi Đivanović delove ovog pisma. Ovo svedočenje, kako ukazuje, overeno je u advokatskoj kancelaraji u Adelaidu u Australiji od strane advokata Vaska Vukoja.

* Šta se dogodilo kada su državni organi dobili procenu stručnjka?

- To ne znam. Ja sam svoju kopiju poneo u London i ceo život sam je nosio sa sobom. Kada sam pomislio da je devedesetih godina došlo vreme da se vratim u Beograd, predao sam je Arhivu Grada. Predao sam i još nešto, zapisnik sa sednice Svetog arhijerejkog sinoda SPC iz 1942. godine koji je posvećen Jasenovcu, a koji je tajnim kanalima završio u Londonu 1943.

* Posle rada od 50 godina na Jasenovcu i dokumenata koje ste sakupili, šta još mora da se zna?

- Jasenovac, Jadovno, Prebilovci, jame na Velebitu... nisu delo zavedenih ili izmanipulisanih ljudi. To je proizvod državne politike NDH i napora cele te države da fizički istrebi srpski narod. Genocid nad Srbima nisu vodile ustaše, već sam vrh Katoličke crkve na čelu sa Alojzijem Stepencem.Učestvovali su svi, hrvatski domobrani, obični seljaci, železničari, a kada je 1944. postalo jasno da Nemačka gubi rat, ponovo su svi uložili veliki napor da sakriju tragove genocida. Moša Pijade i Mile Budak su se sretali i po ovom pitanju. Tito je, kako je to otkrila dr Smilja Avramov, 1944. išao u tajnu audijenciju kod pape. Možda je sa teritorije bivše SFRJ ova dokumentacija nestala, ali u svetskim arhivama, u to sam ubeđen, postoji.

* Šta ste našli tragajući po svetu?

- U Londonu, recimo u Javnom arhivu je više od 2.000 dokumenata o ustaškoj državi i zločinima nad Srbima. U Arhivu SSSR u Moskvi smo našli tek dva dokumenta. Plašim se da su braća komunisti učestvovala u prikrivanju zločina. U malom Muzeju holokausta u gradu Aki, u Izraelu, pronašli smo more dokumenata i svedočenja o ovim zločinima. Godine 2000. u NJujorku, kada je naša Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu izlagala veze Katoličke crkve sa genocidom, ustao je profesor Majkl Bernbaum iz Muzeja Holokausta u ovom gradu i izgrdio nas što ništa ne radimo da se istina sazna. Naime, mi smo tada imali podatak da je oko 370 katoličkih sveštenika bilo direktno uključeno u likvidacije Srba, dok je Bernbaum imao spisak od 1.400 imena. Krenuvši za ovim spiskom, naša komisija je došla do imena 1.371 katoličkog sveštenika koji je učestvovao u likvidacijama. Ako se zna da je 1941. u Hrvatskoj bilo oko 2.000 katoličkih sveštenika, nije teško izračunuti koliko ih je među njima bilo ubica.

MAUZOLEJ NA SUDU

* U Donjoj Gradini je predviđeno da se napravi spomen-obeležje žrtvama Jasenovca?

- Vlada RS je opredelila novac iz budžeta. Sproveden je konkurs, i kada je trebalo da se počne sa radom, stalo se, je jer se žalio trećeplasirani na konkursu. Stvar je otišla na Sud BiH i ponovo smo u situaciji da nam Hrvati i Muslimani određuju kako će izgledati memorijalni kompleks za pobijene Srbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (83)

Hisar 008

10.04.2016. 22:19

Gde je bila Vaša lična hrabrost da mnogo ranije iznesete na videlo stradanja i naše mučenike od te daleke 1964.g. do 1980.g. i kasnije ?

Stanisavljevic Slavko

11.04.2016. 08:44

@Hisar 008 - @Hisar 008I ja bih isto pitanje postavio uvazenom akademiku Srboljubu Zivanovicu,kako to da ovo iznosite tek sada 2016.Mada odgovor na ovo pitanje se iz samog teksta nazire,po sopstvenom priznanju gospodina Zivanovica njemu je "savetovano" da se ne vraca u zemlju a da o rezultatima do kojih je kao clan te komisije dosao nesme da govori.UDBA a kasnije DB se nemilosrdno obracunavala sa "drzavnim neprijateljima" i u zemlji i u inostranstvu,a sve je to propraceno kao obracun neprijatelja SFRJ.

STOLE

11.04.2016. 11:51

@Hisar 008 - Nije istina da je tek sada izneo tu tezu , ona postoji koliko i ti. Uvaženi profesor je vrsni genetičar i veliki patriota. Možete ga naći na internetu njegova gostovanja i radove ,ne samo na ovu temu nego i na polju genetike srpskog naroda.

Lola

09.03.2019. 12:07

@Hisar 008 - Neobavesteni ste Slavko. Uvazeni akademik Zivanovic o ovome je oduvek govorio. Samo neki vole da ne cuju. Ili se prave da ne cuju.

mladjo

10.04.2016. 22:20

Само ме интересује шта кажу на ово српски комунисти који су и довели Броза на власт и омогућили му да све ово уради.Између комуниста и усташа по питању уништења српске нације нема велике разлик,е...

Goran

10.04.2016. 22:20

I šta je zadnjih 36 godina uradjeno po tom pitanju, ništa. Jel ima koga u ovoj zemlji da o ovome trubi dan i noć svetskoj javnosti? Nema mi smo zauzeti pogledom u budućnost... Svakom sa gramom mozga je jasno da nema budućnosti dok ovakve stvari idu pod tepih.

Iznenadjenje

10.04.2016. 22:20

Ova prica nam ponovo govori da su srbi bili ti koji su dozvolili da budu izmanipulisani, ili bolje reci oni srbi koji su tad bili u vlasti. Vrednija im je bila stolica i polozaj od tog da se svetu i svima srbima kaze prava istina.

ZBUNJENI GLASAC

10.04.2016. 22:23

Komunizam je najgore zlo koje je pogodilo srpski narod ,gore i od turaka. Samo onaj ko prikrije ovoliki zlocin gori je i od samih zlocinaca.

A.Semjonov

10.04.2016. 22:28

Ljudima dobre volje! Sve zrtve ustaskog terora zasluzuju jedan memorijalni centar respektabilnih dimenzija.On se uzdize negde izmedju Rume i Beograda.Danonocno je vidljiv i prepoznatljiv iz oba putna pravca.Pored negovanja secanja na stradale posetom nasih skolskih ustanova i gradjana Srbije, strane drzavne delegacija imaju protokolaran primat u tome.Molim osnivacku povelju i pokretanje svenarodne fondacije u sto kracem roku.

zaliv.co

11.04.2016. 00:27

@A.Semjonov - Ne samo to, potrebna je tuzba protiv Hrvatske, potrebno je da se uradi internacionalno vestacenje, potrebno je da se medijski isprati sve to jer zivimo u takvom svetu gde bez medija ne mozes nista....drzava mora da ulozi u ovo, kranje je vreme posle ovoliko godina da se istina cuje, krajnje je vreme da se pokaze kako je bilo i sta je bilo i to tako da niko ne moze da kaze da neko laze oko toga. Dakle najbitniji medjunarodni faktori i temeljna studija. A posle toga Tuzba.

Marko

10.04.2016. 22:29

Hvala Vam profesore Živanoviću na informacijama koje ste podijelili sa nama. Nažalost, profesor Majkl Bernbaum iz Muzeja Holokausta u Njujorku je u pravu. Izgleda da duh komunizma,odnosno bratstva i jedinstva još kruži nad Srbijom i Srbima. Zar se još uvijek bojimo komesara i da i dalje ćutimo. Nekada "moralno politička podobnost", a danas "politički korektno izvještavanje" valjda su kategorije koje danas u Srbiji ne bi trebalo da zaustave da se konačno kaže istina o genocidnosti NDH.

Milica

10.04.2016. 22:32

O kakvom skrivanju istine pricaju? Jos u osmogodisnjoj skoli smo ucili da je u Jasenovcu stradalo 700.000 Srba, da ne govorim o gimnaziji. Oni verovatno nikada nisu videli ni jedan udzbenik iz istorije iz sedamdesetih i osamdesetih.

laza

11.04.2016. 08:34

@Milica - Prestanite da analizirate sta i kako. Pitanje, koje svako treba da postavi je to, gde i sta su politicari Srbije radili i cinli da zastite svoj narod, tada i sada. Jedno veliko nista.

Stvarno i moguce

11.04.2016. 08:53

@Milica - Наравно да је све познато и да се учило! Сада се поново "открива" оно што је сваки иоле бољи ученик знао!

Један Од Вукова

10.04.2016. 22:34

Само једна мала допуна. Када се говори о броју страдалих, истиче се број од 700000 само Срба, међутим то је број лешева закопаних само на босанској страни логора. Замислите колико их је са друге стране, затим колико их је преточено у сапуне, спаљено, бачено у Саву.. Истина полако излази на видело. Битно је не да би се светили, већ да светимо наше жртве и сећамо их се. Јер су ови сви свети.

Bane

10.04.2016. 22:38

Postoji samo jednopitanje, ziveli smo u sistemu koji je sistematski uklanjao zlodela nad Srbima i rec o njima. Pa kako onda od takvog jednog rezima jos u svojim srcima slavimo Armiju JNA, slavimo socijalisticke fabrike koje su nam "dale posao", slavimo "crveni pasos kojim smo mogli svuda da idemo" (kao da sa Kraljevskim pasosom ne bismo). Po kojoj logici slavimo samoupravljanje, mrzimo Ameriku, mrzimo zapad,.....ako su komunisti Rusije sakrivali zlocine nad Srbima. NamSrbima dve dakse nedostaju.

Историчар

11.04.2016. 01:08

@Bane - @Bane. Одличан коментар. Да,на жалост, још увек неки Срби славе српског непријатеља Броза.Иду на поклоњење његовом гробу, постоји његов музеј итд. Данас је РТС приказао три филма о Брозу и партизанима, који лажно приказују дешавања из 2.светског рата, а који су и снимљени у фукцији комунистчке пропаганде. Жеља је РТС да и млађе генерације затрују отровима лажи. Сама та синтагма "7 немачких офанзива" говори да нису партизани предузимали офанзиве (нападе)него су партизани бежали и спасавали кожу.

Јабре

11.04.2016. 07:15

@Bane - Русијим је управљао Грузин ! А та Америка, Енглеска и друштво су нас препустили њему !

64 ta

10.04.2016. 22:44

Tito je mogao da odlozi od 45 te pa cak 10 godina posle njegove smrti da se pokoljemo. Sta bi ste vi uradili na njegovom mestu, kopali i zaratili sa Hrvatima?! Nebrinite, otvorio je goli otok i ti koji su hteli ustasko prolece i veliku Srbiju i bosnu nisu postali predsednici svako svoje republike nego zatvorenici, cak i 10 godina posle smrti im trebalo da nas zavade a ima bogami materijala iz istorije i za nase unuke da ginu. U interesu pomirenja i napredka je radio a mi i hrvati eto vam 90te

Јабре

11.04.2016. 07:13

@64 ta - Помирење ? Мислиш наставак геноцида који су спровели Титови људи Туђман и Бобетко ...

@Jabre

11.04.2016. 14:12

@64 ta - Neverovatno bre kako izokrenete i jos neverovatno iskrenije verujete sto kazete.Titovi ljudi Tudjman i Bobetko na liniji sa onog sveta dobijaju komandu. Ajd nekako da vam udje u glavu , kad covek umre i kad posle njega rodjeni sinovi okrenu politiku za 180 stepeni, sta ces da kazes, otac kriv? Pa on je posvetio politiku i hapsio te koji su hteli da rasturaju. Pa jeste li vi normalni?! Tito je na najmanji mig bacao i najvise generale u tamnici na prvi znak nacionalizma. Mrtav kriv a ziv neduzan

SuverenaAnonimka

11.04.2016. 06:12

@Ivan Tasic - Не може бити мира док злочинци не плате - Хрватска и Ватикан морају да плате! Немци и данас плаћају јеврејеима и Немци знаjy да кажy "погрешили смо". Сада и хрвати морају да науче да кажу "погрешили смо"

smb

11.04.2016. 07:34

@Ivan Tasic - znaju to u strucnim krugovima u svetu, nemacke arhive su pune podataka, nemacki istoricari nemaju problema sa tim i pricaju o tome, ma kakvo misljenje u srbiji o njima bilo, oni stoje i iza sopstvenih, i zlocina njihovih "saveznika" iz rata. metoda cutanja u meri koja je bila u titovoj YU i umisljeno "bratstvo i jedinstvo" je bilo skrivanje i manipulisanje svescu srpskog naroda. a njegovi vredni pomocnici su bili i mnogobrojni srbi. promena mentaliteta i svesti jos nije ni pocela. pozdrav.

Hisar 008

11.04.2016. 15:07

@Ivan Tasic - Zločin genocida je dokazan odavno, Srbijo presavi tabak jer ratni zločini ne zastarevaju!

ja

11.04.2016. 15:59

@Ivan Tasic - treba tužiti inspiratore i učesnike zločina, pored hrvata, a to je Rimo-Katolička Crkva!!!!! ta tužba bi u javnosti imala odjek kao 10000 atomskih bombi, ne bi mogao niko da je ignoriše!!!!!

nikola - london

10.04.2016. 22:57

Tito je sve stopirao zbog mira u zemlji sto je i jasno. Ali novije vlasti u Srbiji nisu bas mnogo zainteresirane za se dokaze poptpuna istina . Vjerovatno da se ne zamjere komsijama.

Republika Srpska

11.04.2016. 05:09

@nikola - london - Ne zbog mira u kući, već zbog amnestiranja Hrvatske od odgovornosti, od isplate nadoknade, proglašenja genocida, svrstavanja medju pobjednike. Sve je radio po nalogu Vatikana, oja ironija, čuvamo njegov grob u Beogradu, a ne marimo za grobove stotina hiljada Srba u Gradini, jasenovcu, Staroj Gradiški...

Gubernator Klatimir Smutin

10.04.2016. 22:57

Postoji Muzej žrtava genocida u Beogradu,Trg Nikole Pašića 11 sa svojim podacima o jasenovačkim žrtvama ,kao i poimenični spisak žrtava KCL Jasenovac.

S.P.

11.04.2016. 10:27

@Gubernator Klatimir Smutin - Treba znati da je Dr. Milan Bulajić posvetio praktično ceo svoj radni vek otkrivanju genocida u NDH. Muzej žrtava genocida je njegovo delo, ali daleko od toga da je istraživanje završeno. Nažalost, ono što nije do kraja uspelo Paveliću, dovršio je Titov general Tuđman. Srba više nema u Hrvatskoj, a Stepinac će biti svetac! Samo čekam da se poništi presuda Artukoviću, pa da se zaokruži Titova uloga u Jasenovcu, a Bulajić je zaboravljen. Naravno da toga ne bi bilo bez pomoći Vatikan, Nemačke i USA

Tikov

11.04.2016. 14:04

@Gubernator Klatimir Smutin - Stepinac svetac, pitaju nas Srbe ko da bi neko Jevreje pitao da li je u redu da Hitlera proglase ko proroka ipak je predvideo u main kampf 2. svetski rat. jel bi pitanje bila uvreda ili pazljiv postupak da ne razljute suseda.

Miki

10.04.2016. 23:10

Da mi postujemo svoje žrtve ovakvi postovi bi se češće čuli i kod nas i širom sveta,zamislite samo taj broj,700 000.

zaliv.co

11.04.2016. 00:22

@Miki - Na zalost ta cifra je prilicno veca jer nisu uvrstene brojne jame i mesta u kojima su Srbi Jevreji i Romi bili ubijani na najsvirepije moguce nacine, ubice su bile zadojene mrznjom...

ISTINOM do POMIRENJA

10.04.2016. 23:51

Da bi došlo do iskrenog pomirenja Srba i Hrvata i nastao dugoračan mir na Balkanu, neohopdno je da EU sprovede DENACIFIKACIJU nad hrvatskim narodom, čiji su očevi i dede sproveli dugoročne pripreme da nastane etnički čista Hrvatska (1941-45. desio se GENOCIOD nad MILION Srba, Jevreja, Roma,..a 1991-95. ETNIČKI PROGON pola miliona Srba)..

zaliv.co

11.04.2016. 00:29

@ISTINOM do POMIRENJA - Tuzba, to je najmanje sta mozemo da ucinimo u ime nasih sunarodnika koji su pobijeni

Srbenda

11.04.2016. 08:59

@ISTINOM do POMIRENJA - Hrvati ne zele pomirenje! Oni su danas vece ustase nego oni iz *41!

Dragan Milenkovic

11.04.2016. 01:09

Ako je to tako a Srbi su o tome znali zašto je bilo potrebno toliko vremena da tako strašne stvari izađu sada na videlo. Izgubili smo svaku smisao za istinom . Plašim se da će se jednog dana pojaviti i natpis da smo drugi svetski rat vodili sami međusobno .

Lido

11.04.2016. 02:09

Uopste mi nije jasno kako je Tito sakrio istinu o Jasenovcu kad je njegova Zemaljska komisija dosla do monstruozne cifre od 750.000 ubijenih, i to postalo zvanicno?!?!?! Ima li neko da mi objasni. Sta je to sakriveno?

zaliv.co

11.04.2016. 17:57

@Lido - Stvar je u tome da je spreceno da se otkrije tacan broj, a cifra od oko 700000 je ono sto je do tada otkriveno...dakle nije bilo dozvoljeno da se saberu zrtve i da se to predoci javnosti! Onaj ko krije zlocin je i sam zlocina. Kad ti neko ubije komsiju ti uzmi pa ga zatrpaj iza kuce kao da si macka...

Radnik

16.06.2018. 15:02

@Lido - Važno je svakodnevno ponavljati kako je Tito za sve kriv da se ne vidi koliko su današnji političari bezumni, nesposobni i korumpirani. Kapiraš, mora da se zaboravi da smo u Titovo vreme živeli kao ljudi, da bi sada mirno prihvatili da je normalno da živimo kao stoka.

Vančo

11.04.2016. 05:45

Dakle Gradina se nalazi u Republici Srpskoj, ako se nevaram.Pa ako nam je Tito branio 40 godina da istražujemo žrtve Jasenovca, pa ko nam danas to brani? Lepo Srbija i Srpska sve istraze, iskopaju i dostojno sahrane kao što su muslimani napravili u Potočarima ili Tomašici kraj Prijedora. Dakle i moramo iskopati naše mrtve i dostojno ih sahrantiti ili moramo ćutati i priznati da 50 godina lažemo o broju žrtava samo bi mrzili Hrvate.

Balsable

11.04.2016. 06:39

Kako je moguce da o ovome vise ne pricamo? Da ga nema u citankama, emisijama, filmovima, serijama? Jesmo li toliko zatupljeni i izgubljeni???

zola

11.04.2016. 07:08

Strašno!Koji ljudski mozak je bio u stanju da to smisli i koje ljudsko srce je moglo da podnese tu mračnu, i jednu od najmračnijih klanica u istoriji čovečanstva?I kako se samo usudjujemo da 35 godina posle "odlaska" Broza u pakao ( navodno se ranije nije smelo pričati o tome) ne popišemo i glasno izgovorimo ime svakog deteta i odraslog čoveka, svakog velikog mučenika koji je skončao u najvećim mukama, a sveštenici SPC-a bar jednom nedeljno opevaju mučenike.

Marko Muzikravic

11.04.2016. 07:16

- To smo znakli vec odavno..Svako ko je iole "Srpski" mislio i razmisljao bilo mu je jasno...Ali nikako da doznamo ko i zasto i dan danas krije zlocine komunista po Srbiji? Zasto nema åpara za otkopavanje grobnica i zlocina komunista.?Zasto se cuti i krije od starne onih Koji bi trebali da pricaju i progovore? Da li zato sto bih smo dosli do dedova i oceva u familiji a to je tesko.?Ajmo srbi malo da pociostimo po svojoj kuci ako vec gledamo unaokolo? Bio bih red..Zlocin je zlocin ma koje boje.

Јабре

11.04.2016. 07:17

А нама суде за геноцид због 10. Муслиманске дивизије ...

goran5

11.04.2016. 13:34

@Milos - Jedan ćopavi je zamolio svoje "prijatelje" da nas bombarduju 1944, a drugi ćopavi je zamolio svoje "prijatelje" da nas bombarduju 1999. Zamislite, "prijatelji" im isti.

Srboljub

16.06.2018. 14:59

@Milos - Ma on je za sve kriv, za Kosovsku bitku, za Turke, za Mijatovićevu stativu, za crne rupe i globalno zagrevanje. Da su ove patrijote koje nas jašu 30 godina deseti deo sposobne kao Ćopavi, danas bi bili Luksemburg, a ne čir na dupetu Evrope.

ZBUNJENI GLASAC

11.04.2016. 07:45

O cemu pricate vi,tek kad svaki zlocinac odgovara za svoj zlocin tek onda moze biti mira.zato se i raspala sfrj zbog ,,cuvanja mira". A to koliko se ucilo u skoli to je vec prica za sebe.

Bobo Mk

11.04.2016. 08:19

U Makedoniji u školama po istoriju je pisalo da je u Jasenovcu ubijeno preko 700000 ljudi, i da su žrtve uglavnom bili srpske i romske nacionalnosti. Nije mi jasno šta sada ovaj pokušava. Dosta je bilo sejanje magle.

Marko

11.04.2016. 09:13

Šta mislite da sz Srbi pobili 700000 Hrvata za 4 godine i da je u tom zločinu učestvovalo 70% naših sveštenika?

Dragoslav Z.

11.04.2016. 09:49

Tekst vredan paznje , jos jedan u nizu potkrepljenih cinjenicama , za svaku pohvalu ! Jedno pitanje , zasto "drug" Tito nikada nije posetio i obisao Jasenovac ? ! Drugo pitanje , zasto cenjene Vecernje novosti ne objave tekst , rezoluciju , o dekretu USA o statusu Hrvatske nakon Drugog svetskog rata , napisane od F.D.Ruzvelta , kojom je planirano da se Hrvatska u narednih 100 godina stavi pod medjunarodni protektorar ? ! Veoma bih bio zahvalan na razumevanju ! Iskren pozdrav svima

Чапајев

11.04.2016. 09:53

Знају Руси сву истину Другог рата, тако да: "Нико није заборављен, ништа није заборављено!"

zaliv.co

11.04.2016. 10:34

Zamislite logore smrti u Srbiji, zamislite stotine jama u koje su bacani Hrvati, preko 700000 njih, zamislite logor u kojem su ubijana njihova deca, zamislite nase svestenike koji su blagosiljali a cak i ucestvovali u egzekucijama....onda zamislite 1990god gde su Hrvati posle svog tog zla koje prozivese rese da uzmu puske i da se brane kako bi izbegli sudbinu njihovih dedova ili oceva....i sad zamislite da mi njima posle svega imamo obraza da kazemo jednu jedinu rec! Ljudi manimo se EU na vreme

BlagoMeni

11.04.2016. 10:50

Koja glupost, ja sam kao pionir davne 76-e bio u na ekskurziji u Jasenovcu i tada su vec te gore pozakane brojke nam citane. Koja revizija, samo jadan pokusaj se blati Jugoslavija, da bi danasnjica pokazala kao bolja. Ali, nije istina, jeste da je mozda tehnika danas bolja, ali sve ostalo je losije, tu ne pomazu lazi tih "akademika"!

Nataša

11.04.2016. 13:14

@BlagoMeni - @BlagoMeni Koja glupost je vaš komentar. Otiđite sad u Jasenovac pa vidite šta ćete čuti i videti. Sve se zataškavalo da istina ne izađe na videlo. Dijana Budisavljević, austrijanka, izbavila je tokom rata 12 000 dece iz Jasenovca, vodila je evidenciju o svakom detetu ko su mu roditelji, gde su udomljeni, a posle rata je hrvatska vlast došla u njen stan i oduzela svu kartoteku. Ta deca nikada nisu vraćena svojim porodicama i ne znaju za svoje poreklo. Odgajani su kao Hrvati. Humano nema šta.

Драган

11.04.2016. 15:18

@BlagoMeni - @Blago meni.Не ради се о томе да неко жели да "блати Југославију", него само критикујемо тадашње власти што нису изнеле потпуну истину о логору смрти у Јасеновцу. Академик Живановић,вероватно, има своју копију записника и дневника истраживања, поред оне коју је предао Архиву БГД. С обзиром како се постављају директори архива,музеја,библиотека,могуће је да тај материјал једноставно "нестане".Зато би академик .Живановић требало што пре да штампа те материјале због млађих генерација.

Ruben

11.04.2016. 16:12

@BlagoMeni - Blago tebi ti si jos pionir ; samo sto ti fali je da ti i dalje zapad baca pravo u kljun kroz kredite i ostale "investicije"

"Kameni cvet"

11.04.2016. 10:59

Nesto ne procitah , ne vidoh juce , danas , ... , da se oglasila "sveta" Crkva Vatikanska ili Zagrebacka nadbiskupija da osudi monstruozne zlocine monstrum drzave Kroacije , a ruke su im do ramena u srpskoj krvi !!! Zanimljiva i cudna shvatanja katolickih "duhovnika" ?! Zar je potrebno ici u proslost , pogledajmo , poslusajmo samo danasnja "propovedanja" katolickog klera u danasnjoj Lijepoj njihovoj !

deki smederevo

11.04.2016. 11:10

Srbijo ,digni glavu ,kazi slobodno ,zasto cutis ,svakoga dana SPC mora da se oglasava i zapocne dan pomenom nad 700 000 neduznih Srpskih zrtava .Koga se i cega plasis Srbijo?

Т.М.

11.04.2016. 14:31

Не знам зашто проф. Живановић упорно инсистира на својој сумњивој причи. Постоје пописи становништва пре рата и после рата 1948, 1964 је спроведен (непотпун) поименични попис свих жртава рата на територији Југославије, који показао да је укупни губици били око 1 или 1,1 милион душа у целој ЈУ, од тога Срба неких 500 или 600 000 а преко 350 000 отпада на Србе из Хрвтаске и Босне. Чињенице су чињенице...

Lido

11.04.2016. 14:33

Za vreme Tita utvrdjeno da je na najmorbidniji nacin ubijeno 750.000 ljudi, da je radila po zlu cuvene Picilijeva pec, da je radio jedini logor za decu, da je bilopokrstavanje. Dalje, u vreme SFRJ snimani su filmovi o ustaskim zlocinima medju kojima najistaknutiji "Okupacija u 26 slika", "Jama" od Ivana Gorana Kovacica bila obavezna u skolskoj lektiri. Od dolaska demokratije, ni stiva i niti jednog filma na tu temu, a "Jama" izbacena iz skolske literature

Стефан Зоран

14.04.2016. 20:46

@Lido - ... Лордан Зафрановић (Хрват!), документарни филм "Крв и пепео Јасеновца", Вељко Булајић "Козара", Бранко Бауер "Не окрећи се сине"...

Aljoša Jovanović

11.04.2016. 18:11

Prema izjavi svedoka, ustaše su sredinom 44, juli/avgust imali veliki dano noćni krvavi vampirski pir u Jasenovcu - slavili su milionitu srpsku glavu. Rat je trajao još do 15. 5. 45, 7 posle kapitulacije Wermachta.Ustaše su izvršioci, sa primernim uzorom u Rajhu. Rajh i Vatikan su odgovorni pre njih. Možda ne najpoželjnije, ali provereno ne i zabranjeno u Titoniku.

BL

12.04.2016. 12:10

Nama sa zapadne strane Drine odavno poznato, skoro su nas istrijebili. Ustase danas govore da nije ni bilo Jasenovca.

Nostradamus

12.04.2016. 12:25

Bas je lepo procitati kako je za sve probleme kriv - Josip Broz, ha, ha, ha. Nacionalisti nemaju cak ni maste, da malo izmene tu monotonu sopstvenu jadikovku, dok neumorno kradu i lazu onima koji ih podrzavaju.

SAMO ISTINA SPAŠAVA SRBE

13.04.2016. 11:13

@Nostradamus - Samo se istinom mogu pobediti najopasnije antisrpske ideologije: komunizam i nacizam..Komunisti su odmah posle ubistva Kralja Aleksandar, potpisali 1935. Sporazum sa hrvatskim nacistima -ustašama gde je glavni cilj uništenje Kraljevine, Srba i pravoslavlja, a 1941. su u aprilskom ratu bojkotovali odbranu Jugoslavije, jer je bio na snazi Sporazum Hitlera i Staljina iz 1939. Među partizanima je u početku bilo malo komunista, ali su vrlo brzo uklonili konkurenciju i postali rukovodioci jedinica..

Lido

12.04.2016. 22:49

Vise je bilo istine i srpskog rodoljublja za vreme Tita nego sada. Evo dokaza: Mi smo u srednjoj skoli u SFRJ pod obavezno ucili napamet takve rodoljubive stvari kao sto je "Otadzbina" od Djure Jaksica, "Svetli grobovi" od Zmaja, "Posveta prahu Oca Srbije" od Njegosa, "Na Gazimestanu" od Milana Rakica, dok ovi iz bolonjske skole pojma nemaju. Sve to izbaceno iz obavezne skolske literature.

dragan

16.01.2019. 11:29

@Lido - Ne lupaj! Zašto se nije smelo pevati o vojvodi Sinđeliću? Zašto su se krili oni koji su slavili slavu? Pogledaj dramu na YOU TUBE : Badnje veče 1943. Možda će ti neke stvari biti jasnije?

Srboljub

30.01.2019. 14:24

@Lido - Ta drama je istinita koliko i Valter brani Sarajevo. Moji deda i baba su slavili slavu sasvim normalno i nisu se krili. Nije im falila dlaka s glave. Kriju se samo kukavice.

Aleksandar Mihailovic

22.04.2016. 10:42

Jedna od najvećih i pogubnih grešaka je bila, po cenu mira i bratstva i jedinstva, neobelodaniti potpunu istinu o Jasenovcu. Druga velika greška je bila uopšte praviti republičke granice, a ako su već pravljene morale su biti i nacionalno obeležene. Sve to je stvorilo uslove za generisanje nove mržnje, osvetoljubivosti, revizije istorije i obesmišljavanja bratstva i jedinstva, konačno i do nastavka II Sv.R u krvi 1991.g. i razbijanje YU na marionetizovane, nesposobne i prezadužene državice.

Vesna

24.04.2016. 23:07

Moje duboko poštovanje i divljenje profesoru Živanoviću. Trebalo je ostati dosledan sebi i svojim uverenjima i sve ove godine odolevati pritiscima sa svih strana.

Vasilim

11.04.2017. 20:36

Да у том логору нису убијани и Јевреји већ само Срби и Роми, до данас би то све било заташкано и заборављено. И вероватно би смо морали да се извињавамо хрватима за клевету. Срби лако заборављају своје жртве ради неког лажног мира и помирења. Зато нам се и понављају масовна страдања.

Srboljub

16.06.2018. 15:05

Komisija ZAVNOH-a utvrdila, dakle komisija Hrvatske. To je sve pisalo u udžbenicima istorije u SFRJ. Pa ponovo Tito kriv. Revizionisti nas smatraju za maloumne, a možda su i u pravu. Važno je svakodnevno pljuvati Tita kako bi se prikrila činjenica da su današnji političari alavi, nesposobni i korumpirani. Mora se izbrisati činjenica da smo u Titovo vreme živeli kao ljudi samo kako bi danas mirno prihvatili činjenicu da je normalno da u 21. veku živimo kao stoka.