Samohrani roditelji bez zaštite

J. Ž. SKENDERIJA

ponedeljak, 21. 12. 2015. u 22:00

Самохрани родитељи без заштите

Thinkstock

Nijedan zakon u Srbiji ne prepoznaje važnu socijalnu grupu, zbog čega su im prava ugrožena. Ne zna se da li je to neko kome je supružnik umro ili je razveden

NIJEDAN zakon u Srbiji ne prepoznaje samohrane roditelje kao posebnu kategoriju, niti neko od nadležnih definiše koji su to roditelji, odnosno da li su to oni čiji je supružnik preminuo ili su razvedeni. Za poboljšanje njihovog položaja neophodna je promena nekoliko zakona, kao i precizna evidencija o njihovom broju. Zasada postoje samo procene, po kojima ih je trenutno oko 79.000.

Vera Totić, iz Udruženja samohranih roditelja, objašnjava da je jedina njihova povlastica u odnosu na ostale mame i tate to što imaju uvećani dečji dodatak za nekoliko stotina dinara.

- Problemi sve dece i roditelja u Srbiji su isti - smatra naša sagovornica. - Zbog toga je nepravedno da se deci u domovima i u hraniteljskim porodicama plaćaju određeni troškovi, a deci samohranih i siromašnih roditelja ništa, a i beneficije koje im se daju su male i nedovoljne.

Ona naglašava da niko nikada nije utvrdio koliko tačno samohranih mama i tata ima u Srbiji, a da je to uz malo truda jednostavno uraditi. Posle svakog razvoda braka supružnici bi mogli da popune formular u kome bi napisali s kim ostaju deca, to bi se predalo matičnoj službi i vodila bi se evidencija. Međutim, najveći problem je različito tumačenje pojma samohrani roditelj, koji mnogi povezuju samo sa situacijom u kojoj su mališani ostali bez jednog roditelja zbog smrti.

Totić naglašava da svaki roditelj ima obavezu da brine o deci, ali dok samohrani otac za to ne dobija ni dinara, primera radi, hranitelji koji čuvaju decu za to imaju zdravstveno i socijalno osiguranje, naknade za rad i izdržavanje deteta.

DžEPARAC Deca iz hraniteljskih porodica starija od sedam godina dobijaju još i mesečni džeparac od 3.328 dinara. Imaju pravo da konkurišu za stipendije, ali zato moraju da budu vrlodobri i odlični đaci ili studenti da očiste prethodnu godinu studija. Dodatni džeparac dobijaju za proslave mature, ekskurzije, rekreativnu nastavu ili sticanje diplome.

Milena Antić Janić, iz Ministarstva za rad, takođe tvrdi da ne postoji precizna evidencija o broju samohranih roditelja u Srbiji, niti postoji jedinstvena definicija ovog pojma, već se za potrebe ostvarivanja pojedinih prava ovaj pojam posebno definiše.

- Iznos dodatka za samohrane roditelje, staratelje, hranitelje i roditelje deteta sa smetnjama u razvoju koje nije smešteno u stacionarnu ustanovu je veći za 30 procenata u odnosu na onaj koji pripada roditeljima koji nemaju navedeni status - kaže Antić Janić. - Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom roditelj se smatra samohranim i u slučaju kada je drugi roditelj postao potpuno i trajno nesposoban za privređivanje, a nije stekao pravo na penziju, kada se nalazi na odsluženju vojnog roka, na izdržavanju kazne zatvora duže od šest meseci. Međutim, samohranim roditeljem ne smatra se roditelj koji je po prestanku ranije bračne, odnosno vanbračne zajednice, zasnovao novu bračnu, odnosno vanbračnu zajednicu.

S druge strane, hranitelja u Srbiji ima 4.456, a dece u takvim porodicama 6.189. Oni nisu staratelji i ne odlučuju o bitnim pitanjima koja se odnose na decu jer to radi organ starateljstva. Hranitelj ih privremeno zbrinjava do donošenja odluke o njihovom porodično-pravnom statusu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Samohrani

21.12.2015. 22:19

Samohrane majke (roditelji) su sirok pojam. Najteze je samohranim majkama koje su udovice , cija deca nisu ostvarila pravo na porodicnu penziju, koje su jos izlozene maltretiranju od strane familije pokojnih muzeva u smislu izbacivanja iz kuce/stana u kome su godinama doprinosile, a samim tim ubacivanje u carobnom krugu preskupih sudskih sporova, da na kraju sagore i majka i deca isterujuci neku pravdu. Nedostaje podrska za skolovanje talentovanoj deci iz takvih porodica.

Single

21.12.2015. 23:48

A sta je sa majkama kojima posle razvoda otac ne placa alimentaciju? Drzava nam je takva da ne mozes coveka naterati da plati, prva 2_3 puta kad tuzis dobije uslovno, opet ne placa, posle ode u zatvor i opet ne placa. Kako ta zena koja nema te prihode nije samohrana majka??? A da ne pricam da je u tom slucaju poslato sudu 7 zahteva za prinudnu naplatu koa nikada nije izvrsena.

ma nemoj

22.12.2015. 07:38

@Single - a znala je da napravi dete sa njim. pa da iskoristi, sutne, zabrani detetu prilaz zbog kojekakvih gluposti, pa da trazi alimentaciju. more

U pravu ste

24.12.2015. 07:56

@Single - Takvih žena je masu. Neće da rade a hoće da se rađaju i množe.A posle da ih neko drugi izdržava.Kako da ne

Nataša

22.12.2015. 00:12

Samohrana sam majka dvoje dece. Spisak onoga što me boli od ovog društva bio bi predug. Kašnjenje i "zaboravljanje" na alimentaciju se rešava tako što će deca tužiti oca! Da bih ih toga poštedela, nisam tužila. Radim po nekoliko poslova, jer imam stambeni kredit (u švajcarcima,takve sam sreće), a na te prihode plaćam visok porez. Deca nemaju pravo na kredi iako su odlični studenti... Pitam se, šta rade one žene koje nemaju obrazovanje ili priliku da dodatno zarade (po cenu zdravlja).

ZalivSajt

22.12.2015. 01:15

Sta je sa ljudima koji nemaju posao, na birou mesecima i godinama a nema pomoci, imaju dete i kako da ga prehrane a od drzave NISTA!!!Mi zivimo u drzavi gde nema socijalne pravde, umesto na birou da se uzme kakva takva pomoc tamo nema nicega vec vas upute na socijalnu sluzbu a kad odete tamo gledaju vas kao da ste neko ko pretura po kantama...znaci bruka i sramota, gde mi ziimo i cemu da se nadamo?Pa nije ni cudo sto ovako propadamo kad se korumpirani bogate i sirotinja gladuje...pobeci samo...

PP

22.12.2015. 03:54

Sta cemo sa onim samohranim majkama koje imaju po nekolio propalih brakova i iz svakog braka po 1, 2 dece. Da se zapitamo da li su one mozda krive sto su im 2, 3 i vise brakova propali.

Nix

22.12.2015. 07:43

Ovakav tekst ima samo par komentara a fudbalski tekstovi stotine... to sve govori o društvu više nego o državi ... Hitno zaštititi samohrane roditelje (ima i divnih očeva koje su napustile majke izvraznih razloga) ako to nismo u stanju džaba nam EU i bakrači !!!

Nevenka

22.12.2015. 08:55

Kakav uvecan deciji dodatak?? Ne ostvarujemo pravo ove godine na njega jer mi prosek plate nije ispod 19000. O kakvim povlasticama pricamo?!

mama

22.12.2015. 10:05

procitajte kako to izgleda u realnosti,centar za socijalni rad stiteci interese dece produbljuje siromastvo samohranih roditelja...http://zivimosadijabetesomnasaprica.blogspot.com/2015/03/moje-obracanje-fondacijama-i.html

Blankas

22.12.2015. 11:19

Ima mnogo "samohranih" roditelja medju "manjinama" posto se onine vencavaju po nasim zakonima i zloupotrebljavaju drzavu! Medjutim,zive normalno u zajednici.Tako su mnogi dosli do stanova i mnogih drugih privilegija.Njihova deca, omladina,takodje se prijavljuje kao neko kome je potreban staratelj ( ili kako god se to zove),i dobijaju sve benificije,stanove u susedstvu kod svojih roditelja,novac..Ovo se zove sprdacina sa drzavom u neogranicenim kolicinama!

Maka

22.12.2015. 11:38

Samohrana sam majka jednog malog decaka koji nema oca.zivim sa roditeljima koji imaju 20 i 24 hiljade penzije i nemam prava ni na kakvu pomoc,deciji dodatak,socijalnu pomoc i td...Naravno,nezaposlena sam i na biro sam vec godinama.Nemam prava ni na regres za vrtic,koji inace placaju moji rodtelji 5500 hiljada.Ogorcena sam na nasu dryavu koja je skroz propala.Dalje nema...

Grgur

22.12.2015. 12:50

Ja sam samohrani roditelj i samohrani muz posto zena ne moze godinama da nadje posao. Ugrozeniji sam nego beli nosorog. U koju ja socijalnu kategoriju spadam?