Više od polovine osnovaca koristi telefone na časovima, nastavnici nemoćni

J. Ž. Skenderija

21. 09. 2014. u 17:19

Ometaju nastavu, snimaju na času, u svlačionicama, kucaju SMS, skidaju aplikacije. Pravilnici o kaznama ne postoje

VIŠE od 90 odsto školaraca u Srbiji u školu ne ide bez mobilnog telefona u džepu. Većina roditelja je odahnula jer u svakom trenutku znaju gde su im deca, ali, ono sa čim se suočava druga strana, odnosno nastavnici, jeste njihova upotreba u toku nastave. Kucanje SMS poruka, skidanje aplikacija, „boravak“ na društvenim mrežama, listanje fotografija samo su deo onoga što učenici rade za vreme časova, a prosvetari sa time ne mogu lako da se izbore.

U Ministarstvu prosvete naglašavaju da ovaj problem moraju da rešavaju same škole i da je sve regulisano pravilnicima o disciplinskoj odgovornosti učenika. Problem, međutim, nastaje jer za ovakvo nedolično ponašanje nisu propisane i kazne.

Istraživanje koje je Slobodan Malušić, specijalista pedagogije i dugogodišnji direktor beogradske Osnovne škole „Đura Daničić“, sproveo među osnovcima, dovelo ga je do zaključka da više od polovine đaka koristi telefon upravo na časovima, i to dečaci više nego devojčice.

- Koliko učenici ometaju čas, da li i koliko prate nastavu, suvišno je komentarisati - kaže Malušić. - Problem je i što u školi ima i 23 odsto onih koji snimaju nastavnike, drugove, tuče i u tome ponovo prednjače dečaci. Rešenje svakako nije u oduzimanju mobilnog telefona, već u postavljanju jasnih pravila kada i gde je njegova upotreba dozvoljena, kao i precizne kazne za nepoštovanje pravila, koje dolaze od strane roditelja, poput ograničenja kredita, kupovine jeftinijih modela telefona, smanjenje džeparca...

PRAVILNICI I PRAKSA U IZRADI pravilnika, kojih svi treba da se pridržavaju, učestvuju saveti roditelja, školski odbori i učenički parlamenti. Zabrana može da se odnosi ne samo na korišćenje mobilnih telefona, već i na njihovu zloupotrebu, jer postoje brojni primeri snimanja kamerama u svlačionicama, za vreme časova fizičkog vaspitanja. U većini škola izvodi iz pravila ponašanja uramljeni su i postavljeni na vidna mesta, da svako može da pročita šta su njegove obaveze i van školskog objekta.

U mnogim školama u Srbiji suočili su se sa ovim problemom, ali većina direktora misli da su im ruke vezane. Oni, naime, ne smeju da zabrane nošenje telefona, već samo njihovu upotrebu, a onda stupa na scenu učenička svest, koja je u tinejdžerskom uzrastu često protivurečna i buntovnička.

- Problem neprimerene upotrebe mobilnih telefona je prisutan ne samo u školama već u većini institucija - kaže Nada Trifković, direktorka Medicinske škole u Beogradu. - Prema pravilniku naše škole strogo je zabranjeno korišćenje telefona na nastavi, ali nastavnik sme samo da opomene učenika ili da mu oduzme uređaj do kraja časa, što se retko dešava. Oslanjamo se na njihovu svest, ali očigledno da u ovom uzrastu to baš i ne ide.

Ona naglašava da se đaci neretko „izvlače“ na hitne pozive roditelja. Mobilni telefon tako postaje jedan vid savremenog metoda bežanja sa časova i to bez neopravdanih izostanaka.

- Uređaji se drže ispod stola, deca su fizički prisutna, ali su u stvari na „Fejsbuku“. Dešava se da se nastavnik „zabrine“ zbog nestvarne tišine na času, a onda posle 15 minuta svi prasnu u smeh, tek tada shvati da se neka aplikacija širila po razredu i da su je konačno svi videli - kaže naša sagovornica.

Ona objašnjava da je veći problem u roditeljima nego u deci. Oni su spremni da mesečno izdvoje 1.500 dinara za telefonski račun, ali ne i za osiguranje dece i đački dinar u istom iznosu, na godišnjem nivou.

DEVOJČICE “NAPREDNIJE“ DNEVNO svaki učenik u proseku koristi telefon gotovo tri sata, a skoro 12 odsto učenika ga koristi četiri i više sati dnevno. Najmanje su zavisni petaci, nešto manje od sat vremena, a najviše osmaci, oko tri sata i 10 minuta. Devojčice su „naprednije“ u korišćenju novih tehnologija, više razgovaraju i šalju poruke, a dečaci više igraju igrice i koriste internet.

- Nisam fan mobilnih telefona, ali dete uvek može da ga ugasi ili da ga da nastavniku na početku časa - kaže Marija O., majka jednog beogradskog osnovca. - Telefon im nije potreban u osnovnoj, ako dete živi u blizini škole. U krajnjem slučaju nije loše da ga ima kraj sebe, za svaki slučaj. Ako je problem nastava, nastavnik uvek može da zatraži sve telefone pre početka časa.

Pedagog Malušić je u istraživanju došao i do podatka da telefon stalno pri ruci ima čak 61 odsto učenika, a utvrđeno je da se devojčice teže od njega odvajaju. Čak 19 odsto je reklo da ne bi bez telefona mogli ni jedan sat, a kamoli dan. Mnogi dok spavaju, pored jastuka drže i telefon, neki pored kreveta, dok je u sobi kod više od polovine đaka. Neki bi se zbog mobilnog odrekli i - najboljeg druga (11,26 odsto), pokazalo je ovo istraživanje.

- Roditelji često postavljaju pitanje kada je vreme da detetu kupe mobilni telefon, što ne bi trebalo da bude pre 11. ili 12. godine. Kada se odluče na ovaj korak, deca moraju da imaju odgovarajuće usmerenje kako da ga koriste da bi bio što manje rizičan po njih - ističe Malušić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Odgovor direktorki

21.09.2014. 18:02

- Đački dinar ne želim da plaćam jer država školama daje sredstva za tekuće održavanje ! - Osiguranje dece ne želim da plaćam jer škola je dužna da poštuje zakon i protokol koji deci garantuje bezbednost u školi ali je nekim nastavnicima puno lakše da puše i piju kafe za vreme odmora nego da vode računa o deci ! - Za korišćenje mob.telefona na času imate pravo da učeniku posle par opomena smanjujete ocenu iz vladanja kao i niz disciplinskih sankcija ali Vas mrzi da se bakćete papirološki !

meho

21.09.2014. 19:17

@Odgovor direktorki - Tebe za buduceg ministra! Ma za sve su krivi nastavnici, naravno! Ko to sme da dira moje dete dok nekoga snima na casu? Boze, gde ovo sve vodi?

Odgovor mehi

21.09.2014. 19:41

@Odgovor direktorki - @Meho ,da ste pažljivije pročitali videli bi da sam za kazne i izričito pridržavanje zakona tj. "disciplinskih postupaka" ,oštre kazne za one koji koriste telefone na času i krše disciplinu, ali Vama je u biti da izokrenete činjenice i bolje je,mnogo bolje za Vas što nisam zainteresovana da Vam budem ministarka ! Biće ipak da tebi i tvojim kolegama iz prosvete koji lupaju negativne ocene više smeta ovo za đački dinar i pušenje i ispijanje kafe na domorima umesto brige o bezbednosti dece !?

Odgovor i prof

22.09.2014. 17:29

@Odgovor direktorki - @ prof Da,na svom odmoru ispijam kafu na brzinu ili krišom jer traje 20 minuta u kome mi je zaračunat i doručak. Inače radno vreme mi je 9 sati dnevno ,ne školskih časova ! Koliko je vaše radno vreme i koliko odmora imate !?

Odgovor i prof P.S

22.09.2014. 21:22

@Odgovor direktorki - P.S / Inače sam magistar elektronike i imam 55.000 dinara platu,pošto vam je sledeće pitanje to pa da Vam skratim.

milica

21.09.2014. 18:03

Ja mislim da treba u svim skolama uvesti ometace signala i jednostavno da u skolama nema signala ispred skola i u dvoristu komu da telefoniraju i sve muke su zavrsene.

Милош

21.09.2014. 18:16

Све је то део једне веће целине. Док нам са Запада диктирају захтеве, непрестано дробећи о правима детета, гејева, мањина, кућних љубимаца итд., на том истом Западу у елитним школама деца носе униформе, не дижу главу од књиге и настављају манир који тамо важи вековима. Наравно, све са циљем да одрже своју супериорност и наш поданички положај.

Dejan

21.09.2014. 18:55

U Nemackoj je deci zabranjeno da nose mobilne u skolu....Znam, imam dvojicu sinova ...

Roditelj

22.09.2014. 17:32

@Mis_Pigi - A ono što vi radite u školama nema ni na buvljaku, da ne upotrebim težu reč !?

Hahahah

16.12.2016. 17:25

@Mis_Pigi - Vi ste neki opasan roditelj koji mrzi profesore?! Prešlo Vam od djece? =D

Vitomir

21.09.2014. 20:01

Rešenje je veoma jednostavno i besplatno. Zabraniti unošenje mobilnih telefona u školu.

nela

21.09.2014. 22:12

@Vitomir - U Americi djak moze imati telefon, ali nikako u rukama ili dzepu za vrijeme casa , stavi se u djacku torbu, ne smije zvoniti, ako se nadje u rukama, obavezno se oduzme I odnese kod direktorice, dobije ga kad zavrsi nastava, ali ga vise ne smije donositi u skolu.

mile969

21.09.2014. 21:08

Kao što je neko napisao dole na zapadu takve su stvari nezamislive, doneli su zakone o zaštiti dece a ustvari smo upropšćavaju tu decu. Meni drugarica radi par god u Pravno birotehnickoj skoli i nisu samo telefoni u pitanju, tu je i šminkanje na sred časa, samovoljno izlaženje sa časa, ne može da ga izbaci sa časa samo može da ga pošalje kod psihologa. Na kraju god pošto više jedinice ne postoje ima problem ako nekom zakluči dvojku, jer to kvari im tada prosek i tada počinju razni pritisci

Профа Добронамерни

22.09.2014. 09:40

*Док озбиљне земље своју будућу елиту школују војничком дисциплином, дотле нама намећу правила чијом применом родитељи и наставници имају онолико овлашћења колико им деца дозволе.

ggoga

22.09.2014. 11:08

Dođe neko čudno vreme,učenici ,roditelji,pomočno osoblje i svi ostali ,apsolutno sve znaju bolje od nastaanika .

Roditelj

22.09.2014. 17:22

@ggoga - Čudno vreme još čudniji nastavnici tako da i nije neka naročita umetnost niti neka sposobnost što nabrojani znaju bolje od njih. Čast izuzecima !

Roditelj takođe

16.12.2016. 17:22

@ggoga - Zato su nam takva djeca. Kada jedan roditelj ostavi ovakav komentar. Šta dijete može naučiti?

Nina

13.01.2017. 14:24

Da li nastavnik ima pravo da detetu oduzme telefon i ne vrati mu do sledece nedelje?

Ema

13.05.2019. 13:12

@Nina - Imala sam upravo danas slucaj sa tim.Meni je nastavnica matematike uzela telefon jer je zazvonio na casu. Tokom casa ona je palila moj telefon i gledala sta ima uz to je dodala "Kako ja mrzim ove samsuge".Mislila sam da ce mi telefon biti vracen posle nastave ali ga je ona ipak ponela kod svoje kuce. Sto ne bi trebalo da radi. I ona sme da ti uzme telefon za vreme nastave, ali nakon nastave mora da ga vrati.I kao sto je slucaj kod mene, ne sme da upali telefon ucenika i da brlja po telefonu.