ТРИ четвртине возача у Србији које је саобраћајна полиција контролисала у првој недељи априла ове године возиле су непрописном брзином.

Прочитајте још: Скоро 24.000 возача ухваћено у пребрзој вожњи

Наиме, у склопу међународне акције Европске мреже саобраћајне полиције "Тиспол" спроведена је појачана контрола поштовања максималне дозвољене брзине на великом броју путева у Србији, а један дан је контрола обављана 24 часа непрекидно, на најважнијим путним правцима.

Поразно је да су возачи, који су о овој контроли претходно информисани путем медија, у великој мери били неодговорни и према себи и према другима. Наиме, од 36.256 контролисаних возила, чак њих 23.956 се кретало непрописном брзином. Од тог броја 20.673 прекршаја откривена су у дневним, а 3.283 у ноћним условима.

Податак да је од укупног броја контролисаних чак 29.926 возача било у некој врсти прекршаја довољно говори о томе какав однос према безбедности саобраћаја грађани имају док су за воланом.

Прочитајте још: БАХАТА ВОЖЊА: После казне за прекорачење брзине, возила још брже (ФОТО)

- Ова акција и појачане контроле саобраћаја усмерене су на откривање прекршаја непоштовања ограничења брзине кретања возила, а циљ је успостављање вишег нивоа безбедности свих учесника у саобраћају - саопштили су из МУП Србије.

- Подаци јесу заиста фрапантни. Они нам говоре да је, поред честе контроле, неопходна и јака едукативна активност - каже Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја Србије. - Ови резултати показују да је свест код возача о томе шта пребрза вожња може да проузрокује на веома ниском нивоу.

Неопходно је, каже Окановић, спроводити и широку медијску акцију у којој би се возачима предочиле све последице пребрзе вожње.

Непрописна и неприлагођена брзина је водећи фактор за настанак саобраћајних незгода са смртним исходом. Постојање утицаја непрописне и неприлагођене брзине забележено је код половине саобраћајних незгода у којима је неко страдао. То значи да, упркос константном смањењу броја погинулих у саобраћају од 2011. године, и даље у просеку око 300 особа годишње изгуби живот због непрописне брзине!

КОБНО ЗА ПЕШАКЕ

У СРБИЈИ су у последње три године у саобраћајним несрећама погинула 432 пешака, показују подаци МУП. Прошле године је погинуо 151 пешак, а годину раније страдао је 141, од чега је њих 40 живот изгубило у Београду.