POZIV da dođu na saslušanje u Specijalno tužilaštvo za zločine OVK dobila su još dvojica Albanaca, pripadnika te terorističke organizacije - Faik Zogaj iz Mlečana i Afrim Baša iz Suve Reke. Zogaj je na društvenim mrežama u utorak potvrdio da je dobio poziv da dođe u Hag na ispitivanje 21. marta i to kao osumnjičeni za zločine. Naveo je i da se tom pozivu neće odazvati, jer ne priznaje taj sud i dok sud pravde ne kazni zločince. On je još kazao da se nikada u životu nije osećao počastvovanije i poštovanije nego kad je bio vojnik OVK.

Za Bašu još nema informacija u kom svojstvu će biti saslušan - kao optuženi ili kao osumnjičeni, niti da li će otići u Hag.

Dan ranije poziv specijalnog tužilaštva dobio je i Fatmir Brajšori, koji sad živi u Švajcarskoj. On je na društvenim mrežama takođe kazao da se neće odazvati, jer ne priznaje taj sud i jer, kako kaže, nema razloga da odgovara na pitanja tužioca pošto od 1998. do 2000. godine nije živeo na Kosovu.

PROČITAJTE JOŠ:
Prve optužnice protiv terorista OVK: Čeka se potvrda sudije

Specijalno tužilaštvo je, prema pisanjima prištinskih medija, do sada ispitalo oko 250 bivših pripadnika OVK. Za njih 107 je obelodanjen identitet. Podizanje prvih optužnica protiv zločinaca i terorista iz OVK očekuje se za koji mesec. To je u ponedeljak najavio i glavni tužilac Džek Smit kada je zatražio od predsednika suda da se odredi sudija za prethodni postupak, koji će pregledati optužnice i potvrditi ih. On ima rok od šest meseci da ih prihvati ili odbaci. Ako ih potvrdi, tek posle toga one će postati javne.