Odštetu plaćaju i porodice pijanih vozača

P. Živković

subota, 17. 08. 2019. u 22:02

Одштету плаћају и породице пијаних возача

Ilustracija / Foto: Depositphotos

Osobe koje pod uticajem alkohola skrive saobraćajnu nezgodu prema novim pravilima moraće da izmire štetu koju počine iako je pokrivena polisom osiguranja

PORED zatvorskih i drugih kazni, kao što su oduzimanje dozvole, novčani penal ili kazneni bodovi, vozači koji pod uticajem alkohola izazovu saobraćajnu nesreću mogu da plate odštetu i do 2,5 miliona evra. Ovo predviđa novi zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji će se na jesen razmatrati u Skupštini Srbije.

Naime, oni gube prava iz osiguranja, odnosno postaju takozvani regresni dužnici prema osiguravajućem društvu koje je oštećenoj strani isplatilo nadoknadu.

- U situaciji kada vozač pijan izazove saobraćajnu nezgodu, on će u krajnjoj instanci isplatiti kompletnu materijalnu i nematerijalnu štetu koju je pričinio. Ti iznosi mogu da budu višemilionski, a isplata može da traje i po nekoliko godina, čak i duže, i ne može se izbeći - objašnjava Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS).

On kaže da ukoliko učesnik u saobraćaju pijan izazove nezgodu u kojoj pogine jedno lice, naknada štete po osnovu duševnih bolova za smrt bliske osobe može da iznosi i do 100.000 evra. Na tu naknadu pravo imaju svi članovi porodice. U slučaju da onaj ko je izazvao nezgodu ode u zatvor, štetu će platiti njegova porodica ili će biti isplaćena iz njegove imovine, ili tek kada izađe iz zatvora, ali sa kamatom koja znatno podiže ukupnu sumu. Ukoliko nastradali ima maloletnu decu, uračunaće se i troškovi njihovog školovanja.

- Osim porodice oštećenog, pijani vozač ugrožava i dovodi do ivice egzistencije i svoju porodicu - kaže generalni sekretar UOS.

I u nezgodama u kojima povređene osobe dožive teške telesne povrede (sa umanjenim životnim i radnim sposobnostima), iznos naknade štete je višemilionski, veoma često i znatno veći od nezgode s poginulima, jer se plaća i izgubljena zarada, a šteta koja nastaje zbog toga može da dostigne iznos od više stotina hiljada evra.

PROČITAJTE I:Volvo povlači milion vozila zbog opasnosti od požara

Koliko je ovaj problem veliki u našoj zemlji, najbolje pokazuju podaci koje je u petak prezentovao načelnik saobraćajne policije MUP Srbije Nebojša Arsov.

- Na putevima u Srbiji, od početka godine se dogodilo 22.000 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 310 osoba, dok je teške telesne povrede zadobilo više od 1.800 ljudi. Samo u periodu od 1. juna do juče dogodilo se 7.800 saobraćajnih nezgoda, sa 149 poginulih i 800 povređenih - rekao je Arsov.

NOVA GRANICA - 2,5 MILIONA EVRA Po sadašnjem zakonu maksimalni iznos po jednoj saobraćajnoj nezgodi za štete na stvarima je 200.000 evra i milion evra za štetu na licima. Predlogom novog zakona predviđen je novi limita i to 500.000 evra za štetu na stvarima i 2.500.000 evra za štetu na licima. - U EU je limit 5.000.000 evra pa naši vozači to moraju da imaju na umu kada voze van Srbije - kaže Jovanović.

Avgust je godinama unazad mesec kada na našim putevima nastrada najviše osoba (62), slede oktobar i septembar, sa 61, odnosno 58 poginulih, zbog čega će saobraćajna policija nastaviti s pojačanom kontrolom i posle završetka letnje sezone.

U prethodnoj godini, vozači sa nedozvoljenim nivoom alkohola u krvi izazvali su 11 odsto nezgoda, pri čemu je to učešće u nesrećama s nastradalima iznosilo 14 odsto. Procenat onih koji voze pod dejstvom alkohola raste u julu i avgustu, zbog sezone godišnjih odmora i niza manifestacija čiji posetioci konzumiraju alkohol.

- U poslednjih godinu dana smanjen je broj nesreća sa nastradalim osobama u kojima su učestvovala alkoholisana lica sa 16 na 14 odsto - kaže Boban Milinković, zamenik načelnika Saobraćajne policije MUP Srbije. - Ta razlika od dva odsto znači da je sačuvano desetak života i nekoliko stotina ljudi je manje teško povređeno.Najčešći uzroci teških saobraćajnih nesreća sa nastradalim licima su, pored alkoholisanosti, i prevelika brzina, korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje i nevezivanje pojaseva, naročito na zadnjim sedištima.

- Poseban problem su roditelji koji ne koriste sigurnosna sedišta za prevoz dece. Nažalost, ogroman broj mališana je nastradao upravo u roditeljskim automobilima, jer su bili nebezbedno prevoženi - kaže Milinković.


Akcija policije i osiguravača


OGROMAN BROJ POD TEŠKIM "MALIGANIMA"

SAMO u junu i julu ove godine Saobraćajna policija MUP Srbije je otkrila 410 teško alkoholisanih voozača koji su seli za volan sa više od dva promila alkohola u krvi.

- Nažalost, i pored toga što je kazna za ovo delo od 30 do 60 dana zatvora, 120.000-140.000 dinara, 15 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom, ima onih koji ne haju - kaže načelnim Arsov.

Očigledno je, kaže on, da represija nije dovoljna i da se moraju uložiti dodatni napori kako bi se crni bilansi smanjili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (43)

Princ

17.08.2019. 22:37

Cekaj bre malo , kako moze porodica da placa za odraslu i punoletnu osobu koja ima svoj privatan zivot?

Teodor

17.08.2019. 23:20

Malo sutra ce proci takav propis da porodica isplacuje naknadu stete. Pa to je prva godina pravnog fakulteta. Gluposti neukog zakonodavca.

Makus

17.08.2019. 23:20

Vecu glupostt nisu mogli smisliti! Sta clanovi porodice imaju sa ponasanjem rodjaka....ovo je prvobitna zajednica!

Sarcazmo

17.08.2019. 23:24

Kakva glupost !!! Predlagača odmah proglasiti infantilnim i vratiti u vrtić !

Francesco

17.08.2019. 23:36

Obligaciono pravo, personalna subrogacija. Pošto ste se uspešno izborili za demokratiju i privatnu svojinu, sve igrajući na lešu pokojne Jugoslavije, mogu samo da vam saopštim sledeće - država postoji samo da vam naplati porez, nebitno na šta, imovinu, dohodak, ekstra profit i slično. Pošto smo to apsolvirali onda da vas naučim još nešto; svako osiguravajuće društvo ima pravo da tuži onoga ko je počinio štetu zbog koje je to društvo dužno da nekome isplati odštetu. Feudalizam u svom punom sjaju.

Panter

17.08.2019. 23:39

Sta sve nece misliti da nas oglobe.Pa kako porodica da placa za odraslu,punoletnu osobu?Sa ulica treba skloniti divljake,i razne tatine I mamine sinove koji svasta rade.Alkohol je najmanji problem

Kell

17.08.2019. 23:53

Po ovome, mi roditelji, braca i sestre, cim nam uzi clan familije polozi vozacki , treba da ga se odreknemo, da ne bi rizikovali sutra da placamo njegove/njene bahatosti...

Милош

18.08.2019. 09:35

@Kell - Или до полагаа возачког пробати са васпитавањем

KARTEL

18.08.2019. 00:02

Kartel osiguravaca gura ovaj novi zakon u Skupstinu, ne bi li se resili obaveze isplate stete. Drzava ne reaguje i ne preispituje cenovnike osiguranja, bonus/malus, a trebala bi. Zbarinjavajuce je da Drustvo za zastitu potrosaca cuti i ne reaguje.

eto tako

18.08.2019. 00:13

Ovo ce kao u Kini kad nekog udare kolima gledati da bude mrtav jer je kazna manja nego za povređenog

M

18.08.2019. 00:26

A sta ako se kaznjeni, u nemogucnosti da ikada isplati kaznu, odluci u najboljem slucaju samoubistvo? Ko onda placa skolovanje njegovoj deci?

Patriota

18.08.2019. 00:27

Pa sve moze u Srbiji.... Ubica ode i ubije coveka i izadje za godinu dana zatvora i ne placa nikome nista a ako neko izazove saobracajnu nesrecu njegova porodica da isplacuje.... Mogu samo reci,ovo ako ovi lopovi u skupstini izglasaju da ce biti vise mrtvih mimo saobracajnih nesreca jer ce sve porodice ostati bez kuca pa ili ce izvrsiti samoubistvo ili ce ici da ubiju nekoga iz osiguravajuceg drustva

Vale

18.08.2019. 00:53

Nevesto objasnjeno, malo se baja na konferenciji za stampu zaneo, jer se obestecenje moze samo naplatiti od krivca, iliti njegove imovine. Cinjenica da u Srbiji vecina vozaca nema apsolutno nikakvog postovanja za svoj, a pogotovo tudji zivot je stvarno uzasno.

Dejan Maksic

18.08.2019. 00:54

Porodica da placa za nesto sto je ucinila punuletna osoba ? Po kom to zakonu i iz koje drvave???? joj nepismenih prepisivaca li ti budala....

Goran

18.08.2019. 05:15

U osnovi dobra ideja ali nerealna... Naš narod nema novca za tako drastične kazne.. Previše se štite osiguravajuće kuće... Postoji mogućnost teških zloupotreba i mahinacija u saradnji sa advokatima...

Francesco

18.08.2019. 14:18

@Goran - To ti se zove kapitalističko društvo u kome je privatna svojina najveća svetinja... Hteli ste iz kože da iskočite dok socijalizam niste u krvi ugušili (a još se, licemerno, koristite nekim njegovim pogodnostima), sad izvolite pa uživajte u svom, kako je to jedan dežurni Jugomrzac sročio "od Komunizma sputavanom preduzetničkom duhu Srbalja"... Drago mi je zbog ovakvih zakona i treba da ih bude još mnogo, sve podliji od podlijeg dok se ne dozovete pameti i shvatite šta ste gurnuli niz vodu.

Pele

18.08.2019. 22:10

@Goran - Ovo je ukinuto jos u 19. veku u Engleskoj. Potpuno suludo da neko drugi odgovara za necije postupkr. Od ovoga korist imaju ssmo lobiji osiguravajucih drustava.

Miki

18.08.2019. 07:28

Da vidim bas kako ce neki pijanac u Srbiji da zaradi tih 2.5 miliona o kojima pricate

Francesco

18.08.2019. 11:07

Dugovi su nasledni prema tome ne vidim razlog da ova odredba ne bude usvojena. Podržavam.

Анти Антифа

18.08.2019. 11:42

Дугови су наследни. Као и сада када наследите дугове покојних родитеља ( кредити,комуналије и сл.)

Dujda

18.08.2019. 16:12

@Анти Антифа - Dugovi su nasledni do visine nasledstva. To znači da roditelj ne može da vam ostavi svoje dugove ako vam nije ostavio i imovinu od koje bi se taj dug namirivao

bukule

19.08.2019. 08:44

@Анти Антифа - Tako je mnogi ne razumeju da porodica neće platiti dug umesto krivca, nego samo ako ima imovinu na svoje ime.

Dejan

18.08.2019. 13:44

Izgleda ludo ali ima logike, tj. kada treba da se naplati neka suma, izvršitelji dođu i popišu stvari na adresi gde je prijavljen dužnik. To može da znači uglavnom da se šteta naplati od porodice.

Ja

18.08.2019. 16:33

Al će biti poslaaa... za novine, sad kad počnemo jedni drugih da se odričemo, jer ko zna... da ne bude posle kasno. Sin se odriče oca a otac sina, a majka obojice I oni nje. A sestra, odnosno ćerka... Biće 20 miliona oglasa, minimum.

deda

18.08.2019. 21:31

Svako vozilo mora biti osigurano .Zasta placamo osiguranje??? Zato osiguranje mora da snosi odgovornost. Pijani vozac odgovara sam za svoja pijanstva. Ko je taj pametnjakovic koji zeli da neduzne familije unisti.Najobicija glupost ali nije ni cudo kakvi strucnjacj prave zakone. Bolje da nekazem.

Marko

19.08.2019. 00:51

istina ima mnogo krajeva i mnogo uglova. Roditelji nemojte olako nikada i nikome davati kljuceve od automobila...pa makar bila to i rodjena deca..Porodice ubijenih zavijene su u crno i njima se oduzimaju ili hranioci, ili deca, ili bliski rodjaci...Da li se sa par godina robije moze bas sve tako lako pokriti..Voznja pod dejstvom alkohola ili droga nije puki saobracajni prekrsaj vec ubistvo sa predumisljajem a svi koji su znali za to i seli u kola su saucesnici u ubistvu...

Kosta

19.08.2019. 05:37

Ovo nije osiguranje, vec reketiranje. U tom slucaju ne zelim da placam nesto sto je potpuno beskorisno i sto ne sluzi nicem

Реално

19.08.2019. 12:04

С једне стране проглашава се "колективна одговорност" за појединачно недело, с друге стране осигуравајуће куће не сносе никакву одговорност и то унапред ? Вожња у пијаном стању је неодговрност и лудост појединца и не видим разлог зашто држава штити осигуравајућа друштва? Нека сами ставе клаузулу о пијанству и то допунски наплпате или не грантују у том случају.... С друге стран почните доследно да примењујете постојеће прописе и већина проблема неће ни постојати!

негришорац

19.08.2019. 13:06

Нико неће да подржава, и не треба, неодговорно понашање пијанца. Неки би хтели и то. Докле! Бре!

Dejan

19.08.2019. 17:53

Al ce izvrsitelji da se obraduju ovom zakonu. Imacemo jos vise beskućnika i socijalnih slučajeva.jer to znaci da nema vise placanja osiguranja i registracije.

Realno

20.08.2019. 00:50

Svest treba menjati, a to ne ide. Ljudi sve gori i gori. Svedocio sam propasti jedne porodice ciji je najstariji clan pijan udario pesaka. To je patnja koju, osim da nije licno osetio, tesko da moze da razume obican svet. Pesak se oporavio, ali isisavanje finansijsko je trajalo i trajalo. Mislim da traje i danas u nekom obliku. Porodica se raspala, neki clanovi su sada i pokojni. Zlo i naopako. Ovaj zakon nikoga nece opametiti, samo ce rasturati zivote ljudi koji ni na koji nacin nisu krivi.

realist.

20.08.2019. 10:32

A sta ako nema familiju, koce onda da plati, a koje do eo Taj zakon je pune je Budzetske Käse I cerupanju naroda tajzakon ima samo Srbija, a sto da porodice placaju nisu oni vizili, vi ne vrinwte sta je sa Zdravstvo i sta se radi po bolnicama, nege muzete narod kako vam pase.

realist.

20.08.2019. 10:36

Antifa, to nije bolest da je nasledna, jer nebi dosli po nasledsvu jer bi oboleli.

realist.

20.08.2019. 10:39

Jedino se dugovi placaju ako je potpisao nayledytvo ako nije, ne mora placati jer ije naslednike, zato pistoji zakon i u Svetu.