U PRVIH šest meseci ove godine u Srbiji je prodato 18.087 novih vozila, što je za 11,08 odsto više nego u istom periodu 2018! Kada se posmatraju samo putnička vozila rast prodaje je 5,88 odsto, dok je rast, takozvanih lakih komercijalnih vozila, čak 34,7 odsto!

Razlog za ovoliki skok prodaje komercijalnih vozila leži u dve činjenice. Prva je da su pravi bum doživela vozila koja ispunjavaju zakonske parametre da se svrstaju u kategoriju N1 (mogu da se pazare bez PDV), pa su "ford kuga" i "fijat 500 L" sa oznakama N1 (koja ih svrstavaju u laka-komercijalna vozila) bili, u prvom polugodištu 2019, pravi hitovi na tržištu. Drugi razlog je nesumnjivi oporavak "male privrede" i povećana tražnja za ovom vrstom vozila, što pokazuju i činjenice o rastu budžeta, prosečnih plata...

- Nikad bolja ponuda, brojne "sajamske" akcije, popusti koji traju tokom cele godine, sve povoljniji krediti, a ima i bskamatnih, doprineli su rastu tržišta - objašnjava generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika novih automobila Boban Nikolić.

Iako je primetan i znatan rast cena novih automobila, pa je tako jedan popularni terenac sada skuplji za više od dve hiljade evra nego pre, recimo, nekoliko meseci, očigledno je da je tržište Srbije gladno novih vozila. To objašnjava činjenica da zemlje sa manjim brojem stanovnika (u regionu Slovenija i Hrvatska) prodaju dva i tri puta više novih vozila nego naša.

LUKSUZNA VOZILA NAJPRODAVANIJI luksuzni brend u Srbiji je "Audi" koji je prodao 555 vozila. Slede "Mercedes" sa 533 i BMV sa 378 prodatih vozila. Naši građani su pazarili u prvih šest meseci i 62 "jaguara", 54 "poršea", pet "bentlija", dva "maseratija", jednog "rols-rojsa"...

Pročitajte još - Novi automobili u EU imaće graničnike brzine

Razlog tome zašto su automobili sve skuplji treba tražiti u novim propisima Evropske unije koja sada traži mnogo više sistema u standardnom paketu opreme, ali i u činjenici da treba ispoštovati sve oštrije eko-standarde, a to naravno i košta. Tako će i u Srbiji, negde od septembra, sva nova vozila koja se budu prodavala imati motore evro 6 - D standarda, jer druge niko u EU i neće proizvoditi.

Ukoliko i Ministarstvo ekologije uspe da zabrani i uvoz polovnih vozila sa evro 3, i evro 4 standardom (ograniči se uvoz vozila starijih od deset godina) jasno je da će i polovna vozila poskupeti.

Pročitajte još - Rađa se novi auto-gigant?

To svakako neće obradovati prosečne srpske vozače koji su i inače vlasnici jednog od najstarijih voznih parkova na svetu.


"ŠKODA" I "FIJAT" PREDNjAČE

KADA je reč o prodaji putničkih automobila tu je "Škoda" neprikosnovena sa 2.821 prodatim vozilom u prvih šest meseci ove godine, slede "Fijat" sa 1.255 i "Reno" sa 955 automobila. "Fijat" je apsolutni lider u prodaji lakih komercijalnih vozila sa 1.481 isporučenom jedinicom. Drugi je "Folksvagen" sa 328, a treći "Reno" sa 302 vozila.