DEVET SEDIŠTA ZA UŽIVANjE: Novosti na prvoj test vožnji nove opel zafire u Frankfurtu

P. Ž.

sreda, 26. 06. 2019. u 22:15

ДЕВЕТ СЕДИШТА ЗА УЖИВАЊЕ: Новости на првој тест вожњи нове опел зафире у Франкфурту
Pre tačno 20 godina predstavljena je prva generacija "opel zafire" jednog od bisera MVP kategorije vozila
PRE tačno 20 godina predstavljena je prva generacija "opel zafire" jednog od bisera MVP kategorije vozila. Koliki je uspeh postigao "Opel" sa ovim višenamenskim, praktičnim, porodičnim vozilom pokazuje i podatak da je prodato 2,7 miliona ovih "garsonjera na točkovima".

Pa ipak, tržište je učinilo svoje pa je posle pada prodaje ovog tipa vozila (kompaktnih monokab) u poslednjih pet godina od 59 odsto, "Opel" odlučio da četvrta generacije "zafire" bude predstavnik sve popularnijeg "V-D" segmenta (narodski rečeno luksuznih kombija,venova) koji beleže rast od 54 odsto u istom periodu (2014.-2019.).
Na prvoj test vožnji i promociji nove "opel zafire lajf" , u regionu majne-rajne u Nemačkoj, u okolini Frankfurta, zahvažljujući kompaniji "Opel Srbija" našla se i ekipa "Novosti".

Sjajno osmišljena prezentacija (napravljena je prava plaža sa peskom, ležaljkama,suncobranima,daskama aza jedrenje) uz savršeno ukomponovanu rutu koja je ,podrazumeva se, sadržala deonice po auto-putu, lokalnim drumovima ali i ,što nas je poprilično iznenadilo i pravom ,pravcatom "of-roud" stazom. Baš onakvom na kojoj smo često vozili moćne terence i nikada kombi-vozila ovog tipa.

Pokazalo se da je "Opel" ponovo uspeo da opravda znak "munje" na haubi. Nova "zafira" se, naravno sa 4dž4 pogonom, snalazila na teškom terenu kao riba u vodi!

"Opel zafira lajf" je izuzetno zabavna za vožnju pri tome komforna,spremna da odgovori na sve zahteve višečlanih porodica,manjih sportskih ekipa, turističkim grupama i sbima onima kojima je potrebno " višenamensko vozilo" (MPV) koje nemački proizvođač nudi u tri dužine.


I sve tri dužine: ,,Mala (S)’’ od 4,60 metara, ,,Srednja (M)’’ od 4,95 metara i ,,Velika (L)’’ od 5,30 metara – može da ima devet sedišta! "Zafira Life" ispunjava sve zahteve – od svestranog enterijera, visoke udobnosti i sofisticiranih sistema asistencije vozaču, do najsavremenijeg infozabavnog sistema,"head-up" displeja i adaptivnog tempomata koji radi uz pomoć kamere i radara. Napredna tehnologija je uparena sa tipičnim Opelovim dizajnom, uravnoteženim proporcijama i kratkim prepustima i tipičnim izgledom prednjeg dela za Opel.


Vozač i putnici uživaju u panoramskom krovu iz dva dela i prozorom koji se otvara na vratima prtljažnika,Za najbolje prijanjanje na klizavim površinama, "zafira" je opremljena sa naprednim "IntelliGrip" sistemom kontrole proklizavanja. Verzija sa 4x4 pogonom za koju su zaduženi off-road specijalisti u Dangelu je takođe biti dostupna." ''Opel'' će ponuditi u potpunosti električnu verziju tokom početka 2021. godine, kao još jedan značajan korak na putu elektrifikacije brenda.


Kada se uporedi sa konkurentima, Opel takođe nudi veći otvor prtljažnika i jednostavniji pristup utovaru i istovaru, kao i veću nosivost koja je viša od jedne tone. ,,Velika’’ Zafira Life, sa zapreminom tovarnog prostora od 4.900 litara, je čak rival i za još veće vanove.


Postoji ogromna tražnja za privlačne, visoko opremljene šatlove u ovom segmentu tržišta. "Opel" tako nudi kožna sedišta na aluminijumskim šinama koja omogućavaju lako podešavanje za sve verzije Zafire Life. Moguće su konfiguracije sa pet, šest, sedam ili osam kožnih sedišta. Preklapanjem suvozačkog sedišta moguće je transportovati stvari do 3,50 metara dužine.


Preklapanje trećeg reda sedišta uvećava zapreminu prtljažnika "Zafire Life ,,S’’ "na 1.500 litara (do linije krova). Uklanjanjem zadnjih sedišta (koje je jednako lako ponovo vratiti) uvećava se prostor do čitavih 3600 litara.


Luksuzni ,,Lounge’’ paket opreme je dostupan za verzije sa dužim međuosovinskim rastojanjem – napred, sedišta sa masažom i grejanjem, četiri kožna sedišta pozadi koja se mogu pomerati, svako sa jastučetom širine 48 cm. VIP putnici mogu da sede okrenuti jedni drugima i da uživaju u većem prostoru za noge. Sto na izvlačenje takođe svojim rasklapanjem obezbeđuje dodatni prostor za male predmete. Putnici mogu da pune svoje mobilne uređaje putem utičnice od 230 V.


Većina verzija Zafire Life su niže od 1,90 metara i tako mogu da pristupe standardnim podžemnim garažama – što je bitno kada automobil koristite kao hotelski šatl.

Veliki ekran osetljiv na dodir od 7 inča dolazi sa "Multimedia "i "Multimedia Navi infotainment" sistemima. Oba sistema omogućavaju povezivanje sa telefonom putem" Apple CarPlay" i "Android Auto" aplikacija. "Multimedia Navi'' takođe nudi evropsku navigaciju sa 3D pogledom. Mesta od značaja u velikim gradovima su prikazana u "Full HD"-u. Kao opcija, geografija uz put na dugim putovanjima izgleda vrlo realistično.

Zahvaljujući ''Opel Connect" sistemu, navigacija uključuje informacije o saobraćaju u realnom vremenu koje pokazuju trenutno stanje na putevima. Moćno ozvučenje je dostupno u svim paketima opreme. U najopremljenijoj verziji, putnici uživaju u prvoklasnoj akustici putem 10 zvučnika.

U ponudi su, dok ne stigne električna verzija , dva dizel motora sa 1,5 i 2,0 litara radne zapremine u verzijama od 102 do 120 KS odnosno 107 do 177 KS. U ponudi je manuelni šestostepeni i automatski menjač sa osam stepeni prenosa.
Uskoro počinje i prodaja "Opel zafire lajf " ina našem tržištu kada će biti poznata i cena.


NEVEROVATNO KONCEPT VOZILO

KOLIKO spektakularna čak i "zafira lajf može da bude je prikazano u jednom specijalnom koncept vozilu: ,,O-Team Zafira Life’’. Ovaj automobil je inspirisan vanom koji je transportovao osoblje u kultnoj američkoj akcionoj TV seriji iz 1980-ih.
Veliki točkovi, prednji bull bar i velika neon žuta traka na inače beloj i tamno plavoj boji pozadine čine ovaj koncept vrlo atraktivnim. Sa glasnim V8 zvukom, unikatan van je spreman za akciju. Enterijer je transformisan u koncertnu halu sa dodatnim pojačalom i zvučnicima visokih performansi snage 800 vati. Naravno, novinari (ovog puta) nisu mogli da provozaju ovo voyilo ali su svii iskoristili priliku da uživaju u neverovatnom zvuku motora i naravno da se slikaju pored unikatnog modela.

TEHNIČKI PODACI
DUŽINA :4.600 mm 4.950 mm i 5.300 mm.
VISINA:Do 1.900 mm
BROJ SEDIŠTA :5-9 (sve verzije)
PRTLjAŽNI PROSTOR:Od 3.600 do 4.900 litara
MOTORI
1,5 DIZEL
SNAGA .102-120 KS
PROSEČNA POTROŠNjA; 4,8 -5,8 lit/100 km
2.0 DIZEL
SNAGA:107-177 KS
PROSEČNA POTRIŠNjA;5,4-5,8 Lit/100 km

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Igor

30.06.2019. 11:59

Svaka čast za tekst i prezentaciju. Ipak su "Novosti" brend i standard za druge dnevne medije, kako štampane tako i elektronske. Upravo iz tog razloga Vas molim da obratite pažnju na greške u kucanju, specijalno na ćirilici.

Dragan

30.06.2019. 13:23

Odličan auto, ali ništa suštinski novo. To je samo još jedan model zasnovan na zajedničkoj platformi Toyote, Pežoa i Sitroena, pošto je Opel sada deo PSA grupacije. Drugim rečima nova Opel Zafira = Peugeot Traveller = Citroen SpaceTourer = Toyota ProAce Verso.