Plata određuje ratu

VN

nedelja, 06. 03. 2011. u 20:44

Плата одређује рату
Šta je sve građanima potrebno od dokumenata da bi podigli stambeni kredit? Hipoteka se upisuje na nepokretnost koju klijent kupuje ili na neku drugu
  • GRAĐANI mogu da koriste stambeni kredit s rokom otplate do 30 godina. Poslednju ratu moraju da otplate s navršenih maksimalno 70 godina. Ovi zajmovi mogu biti sa učešćem (5 odsto, 10 odsto, 20 odsto ...), uz subvenciju države, osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, a stanovi koji se kupuju mogu biti uknjiženi ili neuknjiženi, u izgradnji ili sagrađeni. Kamatna stopa iznosi, zavisno od modela stambenog zajma, od 4,29 do 11 odsto godišnje.

   Građani mogu da uzmu ovu vrstu zajma u skladu sa svojom kreditnom sposobnošću, koja zavisi od primanja. Svaka banka pojedinačno ocenjuje kreditnu sposobnost klijenta na osnovu izveštaja Kreditnog biroa o kreditnoj zaduženosti i urednosti u izmirivanju obaveza, kao i na osnovu ostale dokumentacije (vrsta hipoteke, mesečni prihodi...). Građani mogu maksimalno da otplate primanja ratom do 50 odsto.

   Od dokumenata, potrebno je priložiti: zahtev za kredit, potvrdu o zaposlenju i visini primanja, fotokopiju lične karte, predugovor o kupovini nepokretnosti overen kod nadležnog suda, procenu vrednosti nepokretnosti na kojoj se konstituiše hipoteka, dokumentaciju za obezbeđenje kredita hipotekom i izjavu o administrativnoj zabrani.

   Za obezbeđenje urednog vraćanja kredita banka može od klijenta tražiti da priloži menicu koju je potpisao korisnik kredita i/ili kreditno sposobni žiranti i hipoteku prvog reda na nekretnine u korist banke. Hipoteka se upisuje na nepokretnost koju klijent kupuje ili na neku drugu nepokretnost u vlasništvu tražioca kredita ili u vlasništvu drugog lica, uz njegovu saglasnost. Ukoliko bi došlo do prestanka otplate odobrenog kredita, nepokretnost na kojoj je upisana hipoteka može biti prodata radi naplate duga.

   Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

 • Komentari (2)

  Kole

  07.03.2011. 00:30

  Ma kakav crni kredit uzimati u ovo vreme. Sve u drzavi stalno, ne radi privreda, sve pogaseno, a ovi o kreditima ?Ljudi nemaju da plate saobracajni prekrsaj, odlucuju se da odu u zatvor na mesec dana umesto placanja, a ovi pricaju o stambenim kreditima ?

  petrija

  11.03.2011. 18:38

  Ovo ti je luda kuca, narod nema ni za hleb svakim danom ostajemo bez posla a ovi pricaju o stambenim kreditima, stvarno ne znam ko ce da im kupi te stanove.