Uhapšen Boris Stajkovac

Z. U. - J. Su

03. 03. 2009. u 17:09

U saradnji pripadnika MUP Srbije i Poreske policije uhapšen Boris Stajkovac (45), vlasnik marketinške firme "Medija maks" DOO. Nekadašnji predsednik Upravog odbora Dečje klinike u Tiršovoj, sumnjiči se za utaju poreza "tešku" oko 12 miliona dinara

U SARADNJI pripadnika MUP Srbije i Poreske policije uhapšen je Boris Stajkovac (45), vlasnik marketinške firme "Medija maks" DOO. Nekadašnji predsednik Upravog odbora Dečje klinike u Tiršovoj, sumnjiči se za utaju poreza "tešku" oko 12 miliona dinara.
Stajkovca su priveli inspektori za suzbijanje privrednog kriminala u utorak oko podneva. Kako saznajemo, krivičnom prijavom biće obuhvaćena i njegova supruga Milica, inače direktor firme. Ona je u prepodnevnim satima, po pozivu poreskih policajaca, došla da da izjavu na navedene okolnosti, odnosno sumnje da je firma duže vreme izbegavala plaćanje PDV.
Po izlasku iz zgrade uputila se do izvesnog restorana, gde ju je čekao suprug Boris. Dok su njih dvoje razgovarali prišli su im pripadnici MUP i uhapsili Stajkovca. Doveden je u prostorije UKP gde mu je posle davanja izjave u prisustvu advokata određeno zadržavanje do 48 sati. Po isteku će biti priveden dežurnom istražnom sudiji.
Milica Stajkovac nije uhapšena, već će se postupak protiv nje voditi u redovnoj proceduri. Sumnja se da je Stajkovac od 1. januara 2006. do 31. decembra prošle godine oštetio budžet Srbije za oko 12 miliona dinara. U ovome su mu, kako se navodi u policijskom saopštenju, pomagali vlasnici mnogih firmi koji će biti, takođe, obuhvaćeni krivičnom prijavom.
Kao saučesnici označeni su Miša Stojanović, zvani Miša Protekta, vlasnik firme "Protekta", Predrag Jevtović, vlasnik agencije "Jevtović", Velimir Pantović, vlasnik agencije "Vesko", Enisa Kučević, vlasnica agencije "Ena", Darko Bešlić, vlasnik agencije "Darko", Olivera Radonjić, vlasnica agencije "Lazana", Asmir Kučević, vlasnik agencije "A - Bord" i Hedia Kučević, vlasnica agencije "Hedi".
Pobrojani su, kao vlasnici beogradskih agencija, fakturisali nepostojeće usluge. Stajkovac je lažno prikazivao da im uplaćuje novac za pomenute "usluge" i na taj način je izbegavao da plati PDV. Njegova firma "Medija maks" bavila se oglašavanjem i reklamama, kao i iznajmljivanjem bilborda.
Miša Stojanović je uhapšen i maja 2007. kao jedan od organizatora "naftne mafije". On i još 14 osoba osumnjičeni su da su oštetili budžet Srbije za 10 miliona evra na uvozu naftnih derivata iz Grčke. Uz pomoć lažnih deklaracija nafta i naftni derivati prikazivani su kao odmašćivači i drugi proizvodi na koje su akcize daleko manje.

OD PROTESTA DO HUMANITARNOG RADA
IME Borisa Stajkovca, nekadašnjeg lidera studentskog protesta 1992. godine, povezuje se i sa humanitarnim radom. Bio je predsednik Upravnog odbora Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, ali i direktor nevladine organizacije - Centar za brigu o deci.
Kao član Izvršnog odbora Pokreta snage Srbije oštro je kritikovao najave hapšenja Bogoljuba Karića, lidera ove partije. Demantovao je da je 1993. radio kampanju za Željka Ražnatovića.
Iako je po profesiji lekar, bavio se i građevinom. Otkupljivao je placeve, na kojima su kasnije sazidane kuće i stambeni objekti.

ZDRAVSTVENI PROBLEMI
NEODAZIVANJE pozivu finansijskog inspektora zbog zdravstvenih problema, razlog je hapšenja Borisa Stajkovca - navodi se u saopštenju firme "Medijamaks", koja je u njegovom vlasništvu i izdaje nekoliko časopisa.
- "Medijamaks" posluje u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, pa su informacije pojedinih medija o navodnoj utaji poreza neosnovane - kaže se na kraju saopštenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

nn

04.03.2009. 01:28

Sve cestitke vasem novinaru na kvalitetu teksta ! Odmereno, sa profesionalnom distancom i postujuci pravilo - audiatur et altera pars. Vidi se ogroman napredak. Zaboravicemo, zato, brzo pisanje iz vremena upravljanja policijom Ministra Jocica, kada je nivo bio znatno, znatno nizi. Ovo je primer kako se moze poboljsati svako od nas.

Vojvodina

04.03.2009. 03:56

Boris Stajkovac je zavrsio medicinu ali nikada nije radio kao lekar. Od dolaska u Beograd on se bavio laznim predstavljanjem, mesetarenjem i obmanama. To je njegova igra. To je njegov stil. Zalosno je da ga zakon sustize tako kasno. Proslo je 17 godina njegovog bavljenja nelegalnim i nemoralnim transakcijama. Ne znam koliko je materijalne stete napravio za 17 godina (12 miliona dinara je mala frakcija), ali znam da je jako i nepovratno pokvario mnoge oko sebe. One ljude i zene koje nije pokvario, njih je povredio. Nadam se da ce mu "posteno" suditi.

krimi - shimi

04.03.2009. 07:28

Karicev humanitarac !!! -Moj drug ga je licno video kada "trpao" novac u dzep osvrcuci se da ga niko ne vidi, kada je pre nekoliko godina organizovao prodaju majice ciji je celokupan prihod toboze trebalo da ide u humanitarne svrhe. - A kao predsednik UO Tirsove pricaju ljudi kako je vodom polivao plafone bolnice, zvao B92 kako bi prikupio novac za bolnicu... Toliko o humanitarnom radu

Goran

04.03.2009. 09:49

Toliko o poštenju vođa studentskog protesta. Ovaj podatak je samo provučen kroz tekst, a niko nije napisao ko je bio sponzor istog. Mislite li da su ostali drugačiji? Sve što su radili bilo je samo u ličnom interesu. Sve je isto samo NjEGA nema!

status

04.03.2009. 23:12

Kako su mizerne vesti poput ove kada sva rulja navali na jednog coveka... Ja bih pre rekla da je gosp. Stajkovac vizionar, covek koji je umeo da uradi vidljive stvari u drustvu...Zbog cega se netko drugi nije setio da obnavlja domove, da obnavlja igralista, parkove....Nitko nije mario za te rupe u drustvu koje su bile deo zivota svakoga od nas...I sramota svih nas...I zbog cega bi trebao uspesan covek da se stidi pred drugima!Uspesan ali ne i kriminalac a danas je takvih malo.Pred uspesnim covekom treba skinuti kapu i duboko se nakloniti!

Pravda se zove malo drugacije

04.03.2009. 23:21

O da, gosp. Vojvodina, verovatno vas je Stajkovac ujeo kad ga toliko blatite...Sad je moderno biti protiv njega.No verovatno vam je jedno vreme bilo lepo sa njim?Pa dok je moglo, moglo je....A onda porastu apetiti, pa kuda koji, mili moji... Ja sam njegov radnik i vrlo dobro ga poznajem, i zato vam odgovaram: nikad me nije povredio, nikad ostao duzan, a hrabrio je uvek ljude oko sebe ...Pa, Stajkovac je covek koji ideje pretvara u dela i koji siri optimizam na sve saradnike...Trebali ste to primetiti kod njega a ne da se ponasate kao ranjeni orao...