Čiča Draža stiže u Beograd i Vašington

Marko LOPUŠINA

21. 07. 2012. u 22:30

Чича Дража стиже у Београд и Вашингтон
Nove inicijative za podizanje spomenika Đeneralu Draži Mihailoviću u Srbiji i Americi. Uz predlog iz Srbije, i američki ratni veterani obnovili zahtev da se podigne memorijalno zdanje

Proces za rehabilitaciju generala Dragoljuba Mihailovića, pored toga što izaziva burne političke reakcije u Srbiji i susednoj Hrvatskoj, povod je i da sledbenici četničkog vođe javno rehabilituju đenerala podizanjem spomenika. Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta predložila je ovih dana da se komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini Draži Mihailoviću podigne spomenik i da jedna ulica u Beogradu.

Američki ratni veterani iz SAD koje je Ravnogorski pokret spasao u Srbiji obnovili su svoj predlog Beloj kući da se memorijalno zdanje Čiči podigne i u Vašingtonu. Dr Srđan Cvetković, iz Instituta za savremenu istoriju Srbije, smatra da su ovi predlozi znak da je došlo vreme da đeneral Draža dobije svoj spomenik u obe prestonice:

- Mihailović je značajna istorijska ličnost i zato treba da ima spomenik i ulicu u Beogradu. Nelogično je da Josip Broz Tito kao antifašista u Beogradu ima spomenik i ukrašenu grobnicu, a da srpski đeneral Dragoljub Mihailović, takođe kao antifašista, nema nikakvo obeležje u srpskoj prestonici.

BELA KUĆA I TITO Amerika je u vreme predsednika Trumana dala đeneralu Mihailoviću orden. Da ne bi uvredila Tita i komuniste, Bela kuća je prećutala predlog američkih pilota da se podigne spomenik Čiči u Vašingtonu. Ako se politička klima u SAD promeni, možda će Vašington pristati da Draži Mihailoviću podigne spomenik - veruje dr Srđan Cvetković.

Kako tvrdi Miloslav Samardžić, pisac četničke istorije, iz Kragujevca, došlo je vreme da Srbi ponovo, makar i spomenicima svojim junacima, ispišu vlastitu istoriju.

- Istorija socijalističke Srbije je postala nevažeća. Dokazano je da su komunisti falsifikovali istorijske događaje i činjenice i zbog toga je usvojena Rezolucija EU o neophodnosti promene istorija u postkomunističkim zemljama. Đeneral Draža zaslužuje spomenik u centru Beograda, ali i u centru Vašingtona - kategoričan je Samardžić.

Obojica smatraju da mermerne uspomene na Dražu Mihailovića znače samo javno priznanje patriotskih aktivnosti srpskog đenerala, koje su skoro sedam decenija skrivane od javnosti.

- Prvi spomenik Čiči podignut je u manastiru Sveti Sava kod Čikaga 1970. godine. To je postament u sklopu nacionalnog parka, gde je postavljena i bista i lista stradalih četnika. Prvi spomenik Draži u Beogradu je napravljen tek 1991. ali je potom prenesen u Brčko, gde je uništen 2003. godine, jer je „vređao druge narode Distrikta Brčko“ - svedoči Gradimir Marković, srpski aktivista iz Čikaga.

Najpoznatiji spomenik Mihailoviću u Srbiji podigao je SPO na Ravnoj gori, maja 1992. Tokom devedesetih, u dvorištu sedišta lokalnog SPO u Karadžićevoj ulici u Nišu podignut je drugi monument. U Dražinoj rodnoj Ivanjici je 2003. donator Dušan Jovanović iz SAD platio izradu monumenta visokog dva metra i teškog 150 kilograma.

UKUPNO 13 SPOMENIKA Vođi Ravnogorskog pokreta do danas je podignuto ukupno 13 spomenika - u manastiru Sveti Sava i u manastiru Nova Gračanica kod Čikaga, u Srpskom centru u Adelaidi, u Udruženju četnika u Sidneju, u Srpskom klubu u Kanberi, na Ravnoj gori, u kanadskom Binbruku, u porti Crkve Svetog Save u Milvokiju, u Ivanjici, Lapovu, Nišu, selu Subjel, kod Kosjerića, i selu Draževina, kod Višegrada.

Povodom 60 godina od Mihailovićevog pogubljenja, 2006. godine, u Lapovu otkriven je spomenik visok 4,6 metara. Za njegovu izgradnju novac su dali emigracija, Ministarstvo za dijasporu, Ministarstvo kulture i Ministarstvo za trgovinu, turizam i usluge. A u Subjeli, kod Kosjerića, meštani su 2008. podigli spomenik Čiči zato što su, kažu, bili „sto posto četničko selo“.

- Zbog političkih netrpeljivosti prema četnicima spomenici u Brčkom, Nišu, na Ravnoj gori su rušeni i sečeni. Spomenik u Dobrunu kod Višegrada je propao, pa četnici u Draževini planiraju da podignu novi - kaže Gradimir Marković, iz Čikaga, koji je svojevremeno podržao predlog Beloj kući da se podigne spomenik Čiči u Vašingtonu.

Američki ratni veterani, naime, već četiri decenije pokušavaju da podignu ovaj spomenik, ali bez uspeha.

- Amerikanci ne dozvoljavaju da vojni piloti na javnom zemljištu u Vašingtonu postave memorijal đeneralu. Kongres SAD je prvu ideju iz 1970. godine odbio da se ne bi kvarili odnosi sa Titovom Jugoslavijom. Kada su Amerikanci predlog ponovili devedesetih, Slobodan Milošević ih nije podržao. I kada su piloti treći put pre nekoliko godina podneli zahtev Beloj kući, vlasti su negativno gledale na njihovu ideju. Uostalom, zbog nedostatka političke volje Srbije i Amerike još nije završen Četnički muzej u Pranjanima, gde su američki piloti spasavani krajem rata - tvrdi Miloslav Samardžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

bondstill qqq

22.07.2012. 00:36

general mihailovic je potrosio toliko vremena i energije da spase preko 500 oborenih "savezni" pilota dok su njihovi unuci to vratili vrlo precizno sa 5000+ metara, tako da ne morate podizati nista mi smo sada kvit sto bi rekli nasi "saveznici" square smo, nemoj kume vise da me branis pls. opet im treba slepo poslusni saveznik jer nisu sigurni sa onolikom silom da napadnu iran vec im treba topovsko meso kao sto su australijanci gurnuti od strane engleza da izginu u prvom svetskom na galipolju...

Miodrag

18.08.2012. 14:27

@bondstill qqq - tako se to kume radi. Podmetnes drugog i njegovu (blesavu) glavu da za tebe rinta i gine. Pa zasto je Tito poslao nespremnu srpsku mladez na sremski front? Evo ja cu ti kazem: da bi se nemacka vojska u povlacwenju zabavljala ubijanjem srpske dece, a time bi ove nemacke snage nedostajale na zapadnom frontu i saveznicima olaksale gubitkeu sopstvenom ljudstvu. Tako Tito ubija dve muve jednim uidarcem: resava se mogucih mladih protivnika i igra ulogu vernog saveznika. Jel ti sad jasno kume?

A

22.07.2012. 00:43

zasto bre marko nisi napisao da ispred spomenika na slici su kompletan tim i rukovodstvo fudbalskog tima Crvene Zvezde iz Beograda kad su osvojili turnir grada Chicaga pre par godina, ili si mozda neobavesten kao i za mnoge druge detalje...

sremko

22.07.2012. 12:04

@A - Nije neobavesten, vec razuman.Zvezda je uvek bila ponos(na). Ne ide Njeno ime i istorija uz gubitnike, izdajice...

Filip

23.07.2012. 18:18

@A - Gubitnici i izdajice su samo komunisti i njihovi potomci i sledbenici. Citav svet i vecina u Srbiji ima svest i pamti njihovie zlocine koji su cak veci i od nacistickih. Tito je svrstan medju 10 najvecih zlocinaca 20. veka. Ideologija onih koji su izdali svog Kralja, Boga i podrzali zlocin nad sopstvenim narodom zarad zlocinacke boljsevicke diktature, na ponos je samo onome ko casti i morala nema.

sremko

23.07.2012. 22:01

@A - Dete, nije sustina borba oko drustvenih sistema. Komunizam nismo okusili, al kapitalizam sad "uzivamo". Bitno je da li smo tad bili na strani Hitlera ili na drugoj?

Filip

23.07.2012. 22:47

@A - Ispostavilo se da smo bili na strani onih koji su pocinili vise zlocina od Hitlera, i sad ispastamo jer su njihovi zlocini veci od njegovih. "Uzivamo" u onome sto nam je komunizam ostavio u amanet. Nesto nemam utisak da su Nemacka, Italija i Japan ovako jadni i bedni kao Srbija posle tvojih "spasitelja"?

stiv

22.07.2012. 01:04

Samo nam još to treba. Posle toga sve komšije od Hrvata, Bošnajka, Vojvođana, Crnogoraca i Šiptara ima da nam zalupe vrata koja godinama nećemo uspeti da otvorimo.

grax

22.07.2012. 14:33

@stiv - Ti si davno zalupio vrata...i tako neka ostane,prvo nauci ko su komsije i definiciju komsije.

jocko

22.07.2012. 02:15

i u centru brckog deo koji pripada RS. sad su ga prebacili iz centra u oblizje naselje istocnog brcka

mioljub

22.07.2012. 05:37

Za par godina nasa istorija ce tad biti da smo u drugom svetskom ratu svi bili cetnici, tj. izdajnici i gubitnici...al nema veze, BOZANSKI narod.Posle Srebrenice, Vukovara i Sarajeva, taman i mozemo pod ruku s Hitlerom.

krsma

22.07.2012. 07:54

sav gnev koji se nakupio izmedju dva svetska rata pretocen je u pogubnu podelu,otisli smo iz krajnosti u krajnost lutajuci i udarajuci u zidove kao slepac svih ovih decenija a sve to zbog sake izroda koja je ukaljala borbu naseg naroda za slobodu tokom Prvog svetskog rata na sta je i plemeniti A.Rajs ukazivao.I dan danas se nista nije promenilo,nistarije nastavljaju po starom dok narod nema snage da se uzdigne iz ove trulezi i dalje je na snazi latinska poslovica:zavadi pa vladaj

Саша

22.07.2012. 09:21

Кад Радош Бајић буде завршио серију Равна Гора и кад се сазна истина ницаће Чичини споменици као печурке после кише по целој Србији.Рекао бих-Напокон.

grax

22.07.2012. 14:40

Da je srece da su svi srbi stali na stranu Drazinu...ne bi Srbija imala sve one probleme posle 1990. a danas bi ziveli kao normalan svet.

Ликота

23.07.2012. 14:51

У чикашком базену имају и две цркве подигнуте у спомен Чичи и српским мученицима. Прва, црква Светога Јована Крститеља у Белвуду, друга црква Светог Георгија у Шерирвилу, Индијани. Слава Чичи и његовим борцима!

Саша, Пожаревац

23.07.2012. 15:26

Поздрав свим СПОвцима и осталим поштеним Равногорцима. Поздрав и републичкој асоцијацији за неговање тековина Равногорског покрета. Наша борба није била узалудна. Истина је на крају победила...

Marija Simonovic

23.07.2012. 17:23

Kako se americki ratni veterani bore za konacno zvanicno priznanje generala Mihailovica u SAD-u, nepravedno decenijama onemoguceno zbog politickih prilika u Srbiji, tako se i SPO decenijama zalaze za rehabilitaciju prvog evropskog antifasistickog gerilca, boreci se sa tim istim nepovoljnim "politickim prilikama".

momčilo eraković

23.07.2012. 17:52

Duboko verujem da će general Mihailović dobiti spomenik i u Beogradu, jer ON to ne sporno zaslužuje! Sećanje na lik i delo čoveka koji je prvi u okupiranoj Evropi podigao ustanički barjak protiv fašizma, danas u Srbiji baštini samo SPO! Da je u ovoj zemlji bilo pameti, hrabrosti, morala, volje za istinom da se krene putem kojim su krenuli SPO i Vuk Drašković, taj spomenik bi odavno krasio Beograd...

Righteous Clan

23.07.2012. 18:33

Sta je ovim amerima.Mozete misliti da traze postavljanje spomenika covijeka koji se borio protiv njih licno i nihove zemlje i sluzio fasistima.Kako mogu ? Mora Srbija da pomogne tim ljudima da se otrijezne i prevaspitaju.Amerika i Engleska bice zemlja proleterska ! :))

Rosuljac

23.07.2012. 20:41

Samo jos srpski komunisti pokusavaju da i dalje stavljaju znak jednakosti izmedju Ravnogorskog pokreta i Ustaskog pokreta.Svima u svetu osim srpskim komunistima je jaswno da je Draza bio naq strani saveznika.Istina polako ulazi na velika vrata.Ceka se samo odluka suda nali mi se cini da mandar buduce vlade opstruise celu stvar.Nece dugo!