SRPSKA pravoslavna crkva priprema reviziju crkvenog ustava - prvu temeljnu promenu od njegovog donošenja 1931. godine.

Sa zadatkom da pripremi predlog izmena i dostavi ga Svetom arhijerejskom saboru, SPC je formirala Komisiju na čijem je čelu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović). A pravi posao zahuktaće se na jesen. Zadatak ove komisije je da Ustav prilagodi savremenom vremenu, ali i da popuni niz pravnih praznina koje otežavaju rad crkve.

Prema informacijama „Novosti“, stav SPC je da ne treba menjati suštinu najvišeg akta, već samo korigovati rešenja koja su se pokazala kao loša. To znači da „redizajnirani“ ustav neće doneti tektonske izmene među organima crkve kao ni u proceduri izbora i ovlašćenjima patrijarha i episkopa. Očekuje se da u najviši pravni akt, međutim, uđu odredbe koje će promeniti nadležnosti crkvenih organa, ojačati ustrojstvo, ali i olakšati javni život SPC - upravljanje crkvenom imovinom, raspolaganje dobrima...

- Prvi zadatak koji je postavljen pred članove komisije je da prikupe ustave ostalih pravoslavnih crkava i da ih uporede sa našim - kažu u Patrijaršiji SPC. - Drugi veliki posao je sakupljanje svih crkvenih odluka ustavnog karaktera donetih prošlih decenija i njihovo unošenje u ustavni tekst.

U TIMU VLADIKE I PROFESORI

KOMISIJU za reviziju Ustava SPC, osim mitropolita Amfilohija, čini i četvorica vladika (mitropolit ohridski Jovan i episkopi bački Irinej, braničevski Ignjatije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije). U ovom telu je i više profesora Pravnog i Bogoslovskog fakulteta.