Ustav SPC na doradi

R. Dr.

28. 08. 2012. u 20:57

Устав СПЦ на доради
Srpska pravoslavna crkva radi na promeni svog najvišeg pravnog akta, kako bi se popunile pravne praznine, bez remećenja suštine Ustava. Promena odredbi o upravljanju imovinom

SRPSKA pravoslavna crkva priprema reviziju crkvenog ustava - prvu temeljnu promenu od njegovog donošenja 1931. godine.

Sa zadatkom da pripremi predlog izmena i dostavi ga Svetom arhijerejskom saboru, SPC je formirala Komisiju na čijem je čelu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović). A pravi posao zahuktaće se na jesen. Zadatak ove komisije je da Ustav prilagodi savremenom vremenu, ali i da popuni niz pravnih praznina koje otežavaju rad crkve.

Prema informacijama „Novosti“, stav SPC je da ne treba menjati suštinu najvišeg akta, već samo korigovati rešenja koja su se pokazala kao loša. To znači da „redizajnirani“ ustav neće doneti tektonske izmene među organima crkve kao ni u proceduri izbora i ovlašćenjima patrijarha i episkopa. Očekuje se da u najviši pravni akt, međutim, uđu odredbe koje će promeniti nadležnosti crkvenih organa, ojačati ustrojstvo, ali i olakšati javni život SPC - upravljanje crkvenom imovinom, raspolaganje dobrima...

- Prvi zadatak koji je postavljen pred članove komisije je da prikupe ustave ostalih pravoslavnih crkava i da ih uporede sa našim - kažu u Patrijaršiji SPC. - Drugi veliki posao je sakupljanje svih crkvenih odluka ustavnog karaktera donetih prošlih decenija i njihovo unošenje u ustavni tekst.

U TIMU VLADIKE I PROFESORI

KOMISIJU za reviziju Ustava SPC, osim mitropolita Amfilohija, čini i četvorica vladika (mitropolit ohridski Jovan i episkopi bački Irinej, braničevski Ignjatije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije). U ovom telu je i više profesora Pravnog i Bogoslovskog fakulteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dzoni

29.08.2012. 01:50

Izabrala je nasa crkva najboljeg medju njima da rukovodi !Neka im gospod da moci,znanja i pameti da pred njih postavljeni zadatak urade na dobrobit crkve i pokoljenja koji ce ziveti sa tom crkvom u jedinstvu !AMIN !

alex miles

31.08.2012. 04:43

@Dzoni - Izabrati "najboljeg" ne znaci da je on dobar ili pak dostojan mu posla. "gospod" mu dati nece ama bas nista, pre svega sto tako nesto ne postoji, a cak i da postoji, ne bi se bavio glupostima poput tzv. ustava, donesenih i napisanih od gomile matorih i izlapelih cobana koji imaju obicaj da se predstavljaju kao agenti tamo boga nekoga.A ti Dzoni, aminuj, koliko god hoces, a ja se nadam da pokoljenja nece biti ni blizu crkve ili pak gore navedenih cobana, ako im je zivot mioAMIN !

xy

29.08.2012. 01:54

U srpskoj dijaspori, bio sam clan Uprave CSO-e mnogo (godina) puta.Prvo sto sam uradio, nabavio sam kopiju Ustava SPC-e, jer su se svi na njega pozivali. Svjedok sam da se u srpkoj crkvi Ustav SPC-e nepostuje.Nepostuje ga Vladika, nepostuju ga svestenici, garantovano. U SPC-i nisupozeljni Srbi koji nesto znaju!

alex miles

30.08.2012. 05:23

@xy - Ma koji ustav SPC. Ustav imaju drzave (kao recimo Srbija) u kojoj ustav ne sazivi cak ni vreme stampanja. Naravno, kako stvari stoje, postoji mogucnost da u zemlji Srbiji postoji cak i neka druga drzava pod imenom SPC koja ima ustav kontradiktoran drzavi u kojoj "rade" i zive, pa da se cak i deo tog "njihovog" ustava primenjuje u matici.xy je u pravu, isto kao sto niko ne postuje ustav zemlje Srbije.Verovali ili ne !Mametni ce verovati, a ostali nikada !