Obojeni kupusi: Trajni u buretu i na tanjiru

sreda, 04. 10. 2017. u 09:15

Обојени купуси: Трајни у бурету и на тањиру
Prednosti obojenih kupusa - hibrida golubanac i violeta: Mlado spoljno lišće kupusa može da se koristi i u kulinarstvu, kao što se koriste raštan, blitva, zelje, spanać...

ANTOCIJANI su biljne materije koje ispoljavaju lekovito dejstvo u ishrani ljudi. Nalaze se i u nekim sortama i hibridima kupusa. Danas postoje i hibridi između belih i crvenih kupusa, kao što je golubanac, i hibridi između crvenih sorti, kao što je violeta. Njihove osobine su takve da predstavljaju novost na tržištu.

Golubanac ima lišće roze boje, a prosečna masa glavice je oko dva i po kilograma. Može da se gaji kao letnji ili jesenji kupus, za kiseljenje. Glavice ne pucaju. Mogu dugo da stoje u bašti i beru se sukcesivno. Pri tome, masa glavica se povećava, a time i ukupan prinos. Kočanj je mali, a time i kuhinjski otpadak. Posle seče glavica ostaje po 10-15 krupnih spoljnih listova koji se mogu iskoristiti u ishrani životinja.

Mlado spoljno lišće kupusa može da se koristi i u kulinarstvu, kao što se koriste raštan, blitva, zelje, spanać... Imajte na umu da je spoljno lišće hranljivije od glavice - sadrži više vitamina, minerala i proteina. Glavica sadrži samo više šećera. Golubanac je idealan za one koji kisele kupus i žele roze rasol. Ne treba dodavati cveklu.

Violeta je hibrid tamnocrvenih ili ljubičastih glavica. S obzirom na to da crvena boja lišća usporava fotosintezu, violeta stiže za berbu za oko sto dana od rasađivanja. Prosečna masa glavice je oko dva kilograma. Crveni kupus je dosta skuplji na tržištu od belog. Ovaj hibrid se razlikuje od drugih ne samo po boji nego i po otpornosti na bolesti i zimu. Može da ostane na polju i preko zime, bez bojazni da će istrunuti.

Takođe, dobar je i za kišeljenje. Glavice dugo traju u čabru. Ne omekšavaju i ne "balave se". Salata od kiselog, crvenog kupusa violeta je hrskava, a komadi drže formu koju ste napravili sečenjem. On nije samo trajan na polju, nego i u tanjiru. Nasečena salata stoji dva-tri dana i ne menja ukus i konzistenciju. Ovaj domaći, crveni hibridni kupus objedinjuje osobine holandskih lager kupusa i domaćih slatkih kupusa. Sadi se gušće od drugih sorti, npr. 50 x 40 cm (50.000 biljaka po hektaru).


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije