Zahteva poseban tretman: Evo kako da negujete kožu u starosti

Specijalni dodatak Doktor u kući - I. K.

subota, 04. 07. 2020. u 09:20

Захтева посебан третман: Ево како да негујете кожу у старости

Depositphotos

Istanjena, suva staračka koža zahteva da se posle svakog kupanja namaže kremom

ISTANjENA, suva staračka koža zahteva da se posle svakog kupanja namaže kremom, a ukoliko je osoba nepokretna i prikovana za krevet neophodno je svakodnevno brisanje vlažnim peškirom i nanošenje antidekubitalnog preparata.

Dermatolog Gorana Isailović kaže da su za negu kože seniora potrebne i uljane kupke, nealkalni sapuni, zaštitni kremovi, masaža:

- Kod staračke kože ne samo da mora da se pažljivo održava higijena, već je potrebno da se vodi računa i o pravilnoj ishrani sa unošenjem vitamina, minerala, proteina, esencijalnih masnih kiselina i tečnosti. Koža je u poznom životnom dobu suvlja, sporije obnavlja sopstveni kožni krem uklonjen tokom pranja, sklonija je oštećenjima, pojavi modrica, krvnih podliva zbog slabosti zida kapilara, a povrede sporije zarastaju.

Kupanje vremešnih pacijenata trebalo bi da bude detaljno.

- Važno je da se pažljivo operu pregibi na koži i intimne regije - kaže dr Isailović. - Posle toga se nanosi lako razmazivi emolijentni krem, a potrebno je negovati i kožu šaka, stopala, lica i poglavine uz obaveznu zaštitu od UV zraka kremama, šeširima i odećom.

Ukoliko je osoba nepokretna, potrebna je posebna higijena.

- Ako je pacijent u krevetu i nosi pelene, potrebno je brisanje kože mekanim vlažnim peškirom, a u predelu pelena savetuje se primena zaštitnih kremova bogatih cinkoksidom i puderom koji se koriste i kod pelenskog osipa kod dece. Od velike pomoći je i svakodnevna masaža i samomasaža, da bi se sprečio nastanak oštećenja kože zbog dugotrajng pritiska težine tela, odnosno dekubitusa. Značajna je i primena antidekubitalnih dušeka i jastuka za pete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije