Kožni rog mora da se operiše

Specijalni dodatak Doktor u kući - I. K.

nedelja, 28. 06. 2020. u 09:20

Кожни рог мора да се оперише

Depositphotos

Ovaj dermatološki problem najčešće pogađa starije osobe, ali nije retkost ni kod mlađih

ČVRSTA izraslina na koži koja podseća na životinjski rog mnoge s razlogom uplaši. Ovaj dermatološki problem najčešće pogađa starije osobe, ali nije retkost ni kod mlađih. Promena se najčešće formira na delovima kože koji su izloženi suncu.

- Kožni rog se kao izraslina uglavnom javlja na obrazima, ušnim školjkama, poglavini, licu, podlakticama, na šakama, a veoma retko na ostalim delovima tela - kaže Jasmina Stevanović, dermatolog Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu. - Reč je o benignoj promeni, koja nastaje nakupljanjem keratina. Rog može da bude dugačak nekoliko centimetara, debljine 10 milimetara, pa i više.

Na osnovu izgleda izrasline, lekar postavlja dijagnozu.

- Kožni rog obično izrasta vertikalno, i u odnosu na osnovu se savija - kaže naša sagovornica. - Lečenje ove promene je isključivo hirurško, a odstranjeni deo se obavezno šalje na histopatološku analizu.

Iako se pokaže da je kožni rog kod većine pacijenata dobroćudnog karaktera, nije isključena ni mogućnost razvoja karcinoma.

- Dešava se da kožni rog maligno alteriše u spinocelularni karcinom - kaže dr Stevanović. - U tom slučaju govorimo o premalignim promenama.

Osim jednog, može da se javi više kožnih rogova, ali je to stanje veoma retko. Kod najvećeg broja pacijenata ova izraslina ima formu roga, ali nije isključeno ni da poprimi drugačiji oblik.