Smirite sindrom iritabilnog creva
29. 03. 2020. u 09:20
Saznajte šta je uzrok nelagoda koja nastaje u stomaku
Depositphotos
Selektovanje
Pratite kako se osećate posle obroka, da li vam određene namirnice prijaju ili izazivaju nadimanje. Ukoliko primetite da vam ne odgovaraju pirinač ili karfiol, rešenje je da izbacite ovu hranu iz ishrane na dve nedelje i da pratite da li vam se stanje poboljšalo.
Raznovrsnost
Ponekad za ručak konzumirajte nešto što inače ne jedete, jer konzumiranjem različite hrane povećavate prisustvo različitih bakterija u crevima.
Povrće
Vodite računa o tome koliko povrća jedete u toku dana. Spanać, peršun, celer, sadrže enzime koji poboljšavaju varenje, dok su luk, beli luk, praziluk i špargle i banane dobri probiotici koji hrane dobre bakterije u stomaku.
Vino
Osim određenih namirnica, povremeni unos crvenog vina takođe ima pozitivan efekat. Ono sadrži hemikalije polifenole, koje hrane zdrave mikrobe u digestivnom traktu.
Šejkovi
Započnite svako jutro zelenim sokom ili šejkom napravljenim od nekoliko vrsta povrća. Fitonutrijenti i enzimi učiniće da se osećate bolje, samim tim što će omogućiti dobar rad sistema za varenje.