SVAKO menstrualno krvarenje duže od sedam dana, i obilno smatra se odlivom. Ako je oskudno, ali takođe traje duže od nedelju dana, reč je o produženom ciklusu. Oba stanja ukazuju na poremećaj zbog kojeg je potrebno što pre otići na pregled.

U intervjuu za "Novosti" dr Dejan Dimitrijević, iz Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", koji je glasovima 12.500 žena proglašen najboljim ginekologom u Srbiji, kaže da je u slučaju svakog produženog krvarenja, bilo ono obilno ili oskudno, neophodan sistematski ginekološki pregled:

- Od pacijentkinje je za početak veoma važno uzeti dobru anamnezu. Saznati da li u porodici ima dijabetesa, karcinoma, kada je bila prva menstruacija, kakvi su ciklusi bili do pojave problema, da li je rađala, imala pobačaj... Zatim sledi ginekološki pregled unutrašnjosti vagine i grlića materice, kolposkopija, kao i uzimanje različitih uzoraka za analize, od kojih je najosnovniji PAPA test. Neophodan je i ultrazvučni pregled.

Mnoge žene imaju neredovne cikluse. Šta se medicinski smatra normalnom menstruacijom?

- Svaki ciklus na 23 do 35 dana, pri čemu krvarenje traje od pet od sedam dana. Sve duže ili kraće od toga je neregularan ciklus i potreban je pregled. Uzrok poremećaja može da bude bezazlen, ali i vrlo ozbiljan.

Koji je najčešći uzrok pojave odliva?

- To je kod žena koje još mogu da rađaju polimiomatozna materica. Smatra se da gotovo 40 odsto žena ima bar jedan miom. Problem nastaje kada se na materici pojavi više mioma. Materica je veličine od pet do šest santimetera i teška svega 50 grama. Kada se pojavi više mioma, koji takođe mogu da budu prečnika pet-šest santimetara, materica se uvećava, postaje razvučena, mlitava i gubi mogućnost grčenja ili kontrakcije. Zbog toga ona ne može da zaustavi krvarenje kada je vreme, već ono biva produženo i obilno.

Šta kada se isključi postojanje mioma a žena ima česte odlive?

- Tada može da bude reč o infekciji materice. Kod mladih žena bakterijska infekcija materice često nastupa usled seksualnog odnosa, ponekada zbog neadekvatne higijene. Kod starijih, do bakterijske upale najčešće dolazi tako što bakterija do materice stigne iz urološkog trakta, ili posle hirurške intervencije. Bez obzira na uzrok infekcije, ona deluje isto. Unutrašnji zid materice ili endometrijum je upaljen, materica zbog upale gubi funkciju grčenja i dolazi do obilnog krvarenja.

Znači, nije istina da su za produžena obilna krvarenja odgovorni hormoni?

- Jesu, ali oni su samo jedan od razloga zašto može da dođe do odliva, do produženog krvarenja i do krvarenja van mesečnog ciklusa. Kod žena u perimenopauzi, naročito kod onih koje su gojazne, usled viška estrogena unutrašnji zid materice zadebljava. One imaju višak estrogena, jer se u višku masnih naslaga testosteron pretvara u estrogen. Kada dobiju menstruaciju, usled ovog zadebljanja endometrijuma, krvarenje može da bude obilno i produženo. Ipak, najčešće hormonski disbalans remeti ciklus u smislu da se produženo krvari i van ciklusa. Uzrok poremećaja hormona mogu da budu i policistični jajnici, poremećaj na liniji jajnik - hipofiza - hipotalamus.

Da li su odlivi i produžena krvarenja opasniji kod mladih žena ili kod onih koje su na pragu klimaksa i starije?

- Uvek smo na većem oprezu kada je o starijim pacijentkinjama reč, jer kod njih zadebljali enodmetrijum može da razvije kancerogene ćelije. Kod mladih žena koje krvare produženo ili van ciklusa, uzrok je češće karcinom grlića materice. U tom slučaju krvarenje je mnogo oskudnije od odliva, ali traje dugo i javlja se i van ciklusa.


Kada se otkrije uzrok, kako se leči poremećaj ciklusa?

- Kad na materici postoje miomi izbor je ugradnja hormonske spirale ili oralno uzimanje kontraceptivnih tableta. Ukoliko su miomi veliki, najčešće se operativno leče. U slučaju infekcije propisuje se odgovarajući antibiotik. Kod pacijentkinja koje imaju zadebljali endometrijum radi se eksplorativna kiretaža, koja je i terapijska i dijagnostička procedura. Kada se dobije histopatološki nalaz, po potrebi se uključuje terapija za suzbijanje kancerogenih ćelija. Ne isključuje se ni potreba operativnog lečenja. Na raspolaganju su i terapija ablacije ili spaljivanja zida endometrijuma, kiretaža grlića materice...

Promena partnera

Uvreženo je mišljenje da žene koje nisu rađale češće imaju ginekoloških problema.
- Nije istina. Klinička praksa pokazuje da nema pravila. Po ovom pitanju najugroženije su one pacijentkinje koje retko odlaze na ginekološke preglede, često menjaju partnera, ne vode zdrav stil života i higijena im nije na zadovoljavajućem nivou.