Vraćanje hrane iz želuca u jednjak dovodi do tegoba: Promenite režim ishrane, ova dijeta će vam pomoći
27. 01. 2020. u 18:10
Gastroezofagealni refluks povezan je sa izborom jelovnika i količinom hrane koju jedemo
Depositphotos
GASTROEZOFAGEALNI refluks povezan je sa izborom jelovnika i količinom hrane koju jedemo. Faktori rizika za pojavu ovog problema su gojaznost i nakupljanje masnog tkiva u abdomenu, zbog čega treba voditi računa o kilaži i zdravoj ishrani.
Kada dođe do ovog problema, uglavnom dolazi do vraćanja hrane i želudačnih sokova iz želuca u jednjak. To je posledica poremećene i slabe funkcije prstena koji zatvara prolaz iz želuca nazad prema jednjaku. Tonus mišića počinje da slabi kada se jede pržena i pikantna hrana, ali primećen je sličan efekat nakon konzumiranja paradajza i njegovih proizvoda, paprike i pomorandžinog soka.
Na listi namirnica koje treba izbegavati su čokolada i alkoholna pića. Primećeno je da nakon pijenja od dva do tri decilitra vina, četiri osobe od 10 ljudi imaju simptome refluksa, dok nakon pijenja piva dve od 10 osoba imaju navedene simptome. Takve tegobe se javljaju i kod onih koji piju kafu ili gazirana pića, kao i nakon jela koja sadrže crveni ili beli luk.
Režim ishrane kod osoba koje imaju problem sa gastroezofagealnim refluksom uključuje doručak koji podrazumeva musli sa jogurtom, čaj, dok jedan sat nakon doručka treba pojesti od 150 do 200 grama voća.
PONEDELjAK
Ručak: Krastavci sa kiselom pavlakom (150 g), barena piletina (100 g), kesten-pire, zeleni čaj
Večera: Lignje na žaru (100 g), kinesko povrće u sosu od gljiva (100 g), ražani hleb (80 g), kajsije, čaša mleka od soje
UTORAK
Ručak: Grašak i artičoke (80 g) sa mlevenim ćurećim mesom (70 g), rendana šargarepa sa cveklom (150 g), čaj od lipe
Večera: Zapečeni patlidžan sa sirom (150 g), zelena salata, ražani hleb (80 g), kiflice sa vanilom, čaj od koprive
SREDA
Ručak: Salata sa pirinčem, ćuretinom i ananasom (250 g), karfiol (80 g), puding od vanile, kefir
Večera: Odresci od soje (150 g), pečene tikvice (100 g), sveži sir (50 g), salata od pšeničnih klica (70 g), kukuruzni
hleb (50 g), čaj od mente
ČETVRTAK
Ručak: Pita sa semenkama bundeve i sirom (100 g), barene mahunarke (70 g), šaka badema, mineralna voda
Večera: Ćuretina na žaru (150 g) sa mešanim povrćem (100 g), ječmeni hleb (50 g), frape od banane
PETAK
Ručak: Povrtna supa (70 g), gljive na žaru
(200 g), integralni pirinač (40 g), pomorandža, limunada
Večera: Riba iz rerne (150 g), bareni krompir u ljusci (50 g), integralni hleb
(50 g), kompot od trešanja, planinski čaj
SUBOTA
Ručak: Supa sa algama i tofuom (150 g), barene špargle s narendanim đumbirom (150 g), kriška integralnog hleba
Večera: Musaka s patlidžanima (150 g), zelena salata, ražani hleb (80 g), čaj od lipe