OPUŠTANjE ramena, stomačnih mišića i krivljenje kičme su neminovni pratioci starenja. Zato stručnjaci za fizikalnu terapiju savetuju da loptu ne bi trebalo zanemariti ni pod stare dane. Naime, jednostavne vežbe sa ovim rekvizitom, na efikasan način zatežu mišiće i tako se izbegava pojava staračke pogurenosti.

Na prvom mestu, vežbe sa loptom jačaju duboke posturalne mišiće i tako vrćaju snagu trupu. Upotreba lopte prilikom vežbanja pomaže i u prekidanju postojećih obrazaca kretnji i tako angažuje mišiće koji se inače retko koriste. U svakoj vežbi s loptom mora da postoji blagi otpor tela kojim se razvijaju dugi potporni mišići, oslobađaju uobičajeni obrasci držanja i eliminiše stres.

Ovaj set vežbi trebalo bi da traje između 20 i 30 minuta.

Od značaja je i to da su vežbe sa loptom zabavnije od onih klasičnih. Primena ovog rekvizita podstiče i njihovo pravilnije izvođenje, tako da je uz upornost efekat neizbežan.

Istezanje leđa

Stanite u raskoračni stav. Noge su razmaknute u širini kukova. U rukama držite loptu. Podignite loptu visoko iznad glave, a zatim savijajte trup ka napred dok ne bude paralelan sa podlogom, istežući pršljen po pršljen. Vežbu radite u ritmu koji vam odgovara i ponovite je nekoliko puta.

Kotrljanje

Lezite na leđa, ispružite i spojite noge, a ruke podignite uvis, držeći loptu. Podignite gornji deo leđa i položite loptu na butine. Kotrljajte je polako prema nožnim prstima, i nazad. Ponovite 12 puta u dva navrata.

Zategnut stomak

Lezite na leđa, podignite noge i savijte ih u kolenima. Loptu pritisnite stopalima, ruke postavite iza glave. Ispravljajte noge, pridržavajući loptu, i odižite ramena od podloge. Vratite se u početni položaj, pa uradite dva puta po 12 ponavljanja.

Između kolena

Lezite na leđa, savijte noge, stopala oslonite na podlogu. Stavite loptu između kolena i pritiskajte je, a istovremeno podižite kukove uvis. U tom položaju ispružite levu nogu, ali tako da vam lopta ne ispadne. Držeći kukove podignutim, spustite levu nogu, a zatim ispružite desnu. Uradite dva puta po 12 ponavljanja.

Sklekovi

Namestite se u položaj za sklekove, desno stopalo oslonite na loptu. Primičite desnu nogu prema grudima, kotrljajući loptu po podlozi. Vratite se na početak, ponovite vežbu 12 puta, pa promenite stranu.