Jelovnik za 5 dana: Čajevi i povrće protiv kamena u žučnoj kesi

Specijalni dodatak Doktor u kući

12. 05. 2020. u 17:20

Pacijentima koji imaju probleme sa kalkulozama u žučnoj kesi preporučuje se posebna ishrana

Јеловник за 5 дана: Чајеви и поврће против камена у жучној кеси

Depositphotos

JELOVNIK koji bi trebalo da primenjuju osobe sa problemima žuči, odnosno soka za varenje koji proizvodi jetra i koji razgrađuje masnu hranu, podrazumeva visok udeo vlakana i mali udeo masti u ishrani, kako bi se izbeglo formiranje kamena. To znači mnogo voća i povrća, uz smanjenje unosa masne, pržene hrane.

Lošom ishranom i nezdravim načinom života dolazi do prevelikog izlučivanja lošeg holesterola, koji sa žučnim solima stvara kamen.

Pre formiranja kamena, problem najčešće ostaje neprimećen. Nakon što nastane, kamen može da uzrokuje mučninu, bol u stomaku i nadutost. Stanje može da se pogorša uz konzumiranje cigareta i alkohola, naročito kod osoba koje već imaju problem sa dijabetesom, srčanim ili drugim hroničnim bolestima.

Dijeta za žuč bazira se na nemasnoj i nezačinjenoj hrani koja neće pogodovati prevelikom izlučivanju žuči.

Recepti za dijetu treba da budu prilagođeni kuvanju na pari ili vodi, dok prženje ili pečenje u dubokom ulju treba izbegavati. Preporučuju se pirinač, krompir, testenina, limun, banane, celer, rotkvica, nemasna riba i biljni čajevi. Čokoladu, žumance, mahunarke i masne mlečne proizvode potrebno je izbegavati.

PRVI DAN

Doručak: sveži sir, hleb, kompot od jabuka

Ručak: mleveno meso sa testeninom, salata od paradajza

Večera: piletina, kukuruzna proja

DRUGI DAN

Doručak: čaj od šipka, griz, mleko

Ručak: pečena piletina, pirinač, salata od cvekle

Večera: palenta sa svežim sirom i zelena salata

TREĆI DAN

Doručak: tost i džem, čaj od šipka, kompot od kruške

Ručak: supa, pilav sa mlevenim mesom

Večera: testenina, belo meso i kuvani karfiol

ČETVRTI DAN

Doručak: jogurt, banana, griz, čaj od šipka

Ručak: domaća supa, kuvani krompir sa povrćem, juneća šnicla

Večera: testenina sa sirom, jogurt

PETI DAN

Doručak: limunada, hleb, med i bela kafa

Ručak: supa od pasiranog povrća, kuvani file oslića, pirinač sa tikvicama

Večera: krompir sa junetinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije