Slatki zalogaji koji se tope u ustima: Švarcvald torta (RECEPT)
25. 04. 2020. u 14:50
Evo recepata za još neke torte: sa jagodama, miks čokolade i lešnika, torta sa kokosom
Depositphotos
ŠVARCVALD ČAROLIJA
Potrebno je:
Za kore:
8 žumanaca
200 g šećera
100 g prezli
60 g mlevenih oraha
50 g kakaoa
Za fil:
3 kisele pavlake
200 g šećera u prahu
6 kesica šlaga
3 šoljice mleka
Mikserom umutite 4 žumanca i 100 g šećera, dodajte 50 g prezli, 30 g mlevenih oraha i 25 g kakaoa. Odvojeno umutite 4 belanca u čvrst sneg, sjedinite sa žumancima i pecite u rerni. Ispecite ukupno dve kore. Fil pripremite tako što ćete mikserom umutiti kiselu pavlaku i šećer u prahu. Odvojeno umutite šlag i mleko, sjedinite sa pavlakom i stavite u zamrzivač oko pet minuta. Preko višanja pospite šećer (po ukusu), a kada puste sok stavite na ringlu. Kad proključa, skinite sa šporeta i procedite tečnost iz višanja. Stavite koru na tacnu, potopite je sokom od višanja, premažite pola fila, a preko stavite višnje (takođe polovinu). Preko stavite drugu koru, potopite je sokom, premažite ostatak fila i poređajte višnje. Tortu možete spolja da ukrasite rendanom čokoladom, čokoladnim mrvicama ili sa dva umućena šlaga.
SA UKUSOM JAGODA
Potrebno je:
6 jaja
2 šolje brašna
šolja šećera
6 kašika vode
2 vanilin šećera
Za fil:
800 g kisele pavlake
200 g šećera u prahu
500 g svežih jagoda

Umutite mikserom jaja i šećer, dodajte vanilin šećer, vodu, brašno i sve dobro promešajte. Stavite smesu u dublju okruglu posudu, koju ste podmazali uljem i posuli brašnom (možete da stavite i papir za pečenje) i ispecite koru u rerni. Kada se ohladi, podelite je na dva jednaka dela. U međuvremenu, napravite fil tako što ćete mikserom umutiti kiselu pavlaku i šećer u prahu. Stavite jednu koru na tacnu, sipajte malo soka ili mleko da omekša, poređajte pola fila od kisele pavlake, a preko toga seckane jagode. Ponovite postupak i sa drugom korom.
OD GOTOVIH KORA
Potrebno je:
3 tamne gotove kore za tortu
150 g čokolade za kuvanje
2 jajeta
2 vanilin šećera
3 kašike mleka
250 g margarina
150 g šećera u prahu
rum
Za preliv:
100 g čokolade za kuvanje
malo mleka

Čokoladu, jaja, šećer i mleko mutite na pari dok se ne zgusne, a zatim ostavite da se ohladi. Posebno mikserom umutite margarin i šećer i sjedinite sa čokoladnim filom. Kore natopite zagrejanim mlekom pomešanim sa malo ruma i filujte tortu. Preko torte namažite čokoladni preliv i stavite u frižider da se dobro stegne.
SLOJEVITI KOKOS
Potrebno je:
300 g kokosovog brašna
10 jaja
20 kašika šećera (plus šoljica šećera)
100 g čokolade
250 g putera
2 šlaga

Umutite belanca sa 20 kašika šećera, dodajte 250 g kokosovog brašna, ispecite koru u rerni i podelite je na tri dela. Na pari skuvajte žumanca sa šoljicom šećera dok se ne zgusne, a zatim dodajte puter i čokoladu. Sve dobro sjedinite. Kada se smesa malo prohladi filujte sve tri kore. Umutite dva šlaga sa mlekom i ukrasite tortu, a preko pospite ostatak kokosovog brašna.
MIKS ČOKOLADE I LEŠNIKA
Potrebno je za koru:
3 jajeta
100 g brašna
150 g čokolade za kuvanje
150 g putera
150 g šećera
75 g mlevenih lešnika
Za fil:
300 ml slatke pavlake
200 g rendane čokolade za kuvanje
Za glazuru:
200 g čokolade za kuvanje

Mikserom umutite puter i šećer, kada dobijete penastu smesu dodajte čokoladu (prethodno istopljenu na pari), lešnik i žumanca. Belanca posebno umutite u sneg, lagano sjedinite sa čokoladnom smesom, dodajte brašno i polako promešajte. Koru pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Skuvajte slatku pavlaku, dodajte narendanu čokoladu, a posle nekoliko minuta dobro promešajte da se čokolada istopi i ostavite da se ohladi. Ohlađenu koru presecite na pola, donju premažite polovinom fila, stavite preko drugu koru i ostatak fila. Tortu ukrasite glazurom od čokolade.
MMA
04.05.2020. 12:18
Koliko minuta u rerni i stepeni za svarcvald carolija, nema napisano u receptu?Cesto se desava....
Komentari (1)