Slatki zalogaji koji se tope u ustima: Švarcvald torta (RECEPT)

Ž. P.

subota, 25. 04. 2020. u 14:50

Слатки залогаји који се топе у устима: Шварцвалд торта (РЕЦЕПТ)

Depositphotos

Evo recepata za još neke torte: sa jagodama, miks čokolade i lešnika, torta sa kokosom

ŠVARCVALD ČAROLIJA

Potrebno je:500 g višanja


Za kore:

8 žumanaca

200 g šećera

100 g prezli

60 g mlevenih oraha

50 g kakaoa


Za fil:

3 kisele pavlake

200 g šećera u prahu

6 kesica šlaga

3 šoljice mleka


Mikserom umutite 4 žumanca i 100 g šećera, dodajte 50 g prezli, 30 g mlevenih oraha i 25 g kakaoa. Odvojeno umutite 4 belanca u čvrst sneg, sjedinite sa žumancima i pecite u rerni. Ispecite ukupno dve kore. Fil pripremite tako što ćete mikserom umutiti kiselu pavlaku i šećer u prahu. Odvojeno umutite šlag i mleko, sjedinite sa pavlakom i stavite u zamrzivač oko pet minuta. Preko višanja pospite šećer (po ukusu), a kada puste sok stavite na ringlu. Kad proključa, skinite sa šporeta i procedite tečnost iz višanja. Stavite koru na tacnu, potopite je sokom od višanja, premažite pola fila, a preko stavite višnje (takođe polovinu). Preko stavite drugu koru, potopite je sokom, premažite ostatak fila i poređajte višnje. Tortu možete spolja da ukrasite rendanom čokoladom, čokoladnim mrvicama ili sa dva umućena šlaga.

SA UKUSOM JAGODA

Potrebno je:
6 jaja

2 šolje brašna

šolja šećera

6 kašika vode

2 vanilin šećera

Za fil:

800 g kisele pavlake

200 g šećera u prahu

500 g svežih jagoda

Umutite mikserom jaja i šećer, dodajte vanilin šećer, vodu, brašno i sve dobro promešajte. Stavite smesu u dublju okruglu posudu, koju ste podmazali uljem i posuli brašnom (možete da stavite i papir za pečenje) i ispecite koru u rerni. Kada se ohladi, podelite je na dva jednaka dela. U međuvremenu, napravite fil tako što ćete mikserom umutiti kiselu pavlaku i šećer u prahu. Stavite jednu koru na tacnu, sipajte malo soka ili mleko da omekša, poređajte pola fila od kisele pavlake, a preko toga seckane jagode. Ponovite postupak i sa drugom korom.

OD GOTOVIH KORA

Potrebno je:

3 tamne gotove kore za tortu

150 g čokolade za kuvanje

2 jajeta

2 vanilin šećera

3 kašike mleka

250 g margarina

150 g šećera u prahu

rum

Za preliv:

100 g čokolade za kuvanje

malo mleka


Čokoladu, jaja, šećer i mleko mutite na pari dok se ne zgusne, a zatim ostavite da se ohladi. Posebno mikserom umutite margarin i šećer i sjedinite sa čokoladnim filom. Kore natopite zagrejanim mlekom pomešanim sa malo ruma i filujte tortu. Preko torte namažite čokoladni preliv i stavite u frižider da se dobro stegne.

SLOJEVITI KOKOS

Potrebno je:

300 g kokosovog brašna

10 jaja

20 kašika šećera (plus šoljica šećera)

100 g čokolade

250 g putera

2 šlaga


Umutite belanca sa 20 kašika šećera, dodajte 250 g kokosovog brašna, ispecite koru u rerni i podelite je na tri dela. Na pari skuvajte žumanca sa šoljicom šećera dok se ne zgusne, a zatim dodajte puter i čokoladu. Sve dobro sjedinite. Kada se smesa malo prohladi filujte sve tri kore. Umutite dva šlaga sa mlekom i ukrasite tortu, a preko pospite ostatak kokosovog brašna.

MIKS ČOKOLADE I LEŠNIKA

Potrebno je za koru:

3 jajeta

100 g brašna

150 g čokolade za kuvanje

150 g putera

150 g šećera

75 g mlevenih lešnika

Za fil:

300 ml slatke pavlake

200 g rendane čokolade za kuvanje

Za glazuru:

200 g čokolade za kuvanje


Mikserom umutite puter i šećer, kada dobijete penastu smesu dodajte čokoladu (prethodno istopljenu na pari), lešnik i žumanca. Belanca posebno umutite u sneg, lagano sjedinite sa čokoladnom smesom, dodajte brašno i polako promešajte. Koru pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Skuvajte slatku pavlaku, dodajte narendanu čokoladu, a posle nekoliko minuta dobro promešajte da se čokolada istopi i ostavite da se ohladi. Ohlađenu koru presecite na pola, donju premažite polovinom fila, stavite preko drugu koru i ostatak fila. Tortu ukrasite glazurom od čokolade.

Komentari (1)

MMA

04.05.2020. 12:18

Koliko minuta u rerni i stepeni za svarcvald carolija, nema napisano u receptu?Cesto se desava....