Sočna pita

Potrebno je:

* 50 g brašna

* 3 žumanceta

* 125 g margarina

* 60 g šećera u prahu

* kesica vanilin šećera

* kg jabuka

* komadić bundeve

* 70 g šećera

* 2 kašike gustina

Za preliv:

* 2 jajeta

* 35 g margarina

* 70 g šećera

* kašika ulupanog šlaga

* kašika brašna

Izmutite margarin mikserom, dodajte šećer u prahu, jaja, vanilin šećer i brašno. Testo ostavite pola sata u frižideru, pa ga razvijajte u kalup. Pecite desetak minuta na 180 stepeni. Jabuke isečene na kockice sjedinite sa seckanom bundevom i šećerom i stavite na tihu vatru da prokuvaju. Zakuvajte ih sa gustinom razmućenim sa malo hladne vode, pa sipajte preko pečenog tarta.

Izmutite margarin i žumanca, pa u to dodajte ulupana belanca. Sve sjedinite, dodajte ulupan šlag i brašno. Dobijenu masu sipajte preko smese sa jabukama i bundevom, pa pecite u zagrejanoj rerni pola sata na 180 stepeni. Odozgo po želji stavite šlag.

Za ljubitelje čizkejka

Potrebno je:

* 200 g mlevene plazme

* 125 g maslaca

* 2 kašike meda

* 300 g sira

* 150 g šećera u prahu

* 250 ml slatke pavlake

* kašika soka od limuna

* kesica belog želatina u prahu

* kesica žutog želatina u prahu

* kg jabuka

* 200 ml soka vode

* 4 kašike šećera

Keks, maslac i med umutite, stavite na dno kalupa i poravnajte smesu, da bude ravnomerno raspoređena. Sir pomešajte sa šećerom u prahu i izmutite, pa dodajte sok od limuna. Posebno umutite slatku pavlaku i umešajte u smesu sa sirom. Rastopite kesicu belog želatina u malo hladne vode, kratko ga zagrejte i sipajte u fil sa sirom, pa preručite u kalup i sipajte preko keksa. Ostavite u frižideru da odstoji. Iseckane jabuke prelijte vodom, dodajte šećer i stavite da se kuvaju oko desetak minuta. Sklonite sa vatre i umešajte žuti želatin koji ste prethodno rastopili u vodi. Ostavite desetak minuta da se preliv prohladi, pa ga sipajte preko belog fila i vratite u frižider da se dobro stegne.

Stari dobri kuglof

Potrebno je:

* 2 jabuke

* 3 jajeta

* 150 g šećera

* čaša jogurta

* dl ulja

* 220 g brašna

* kesica praška za pecivo

* šaka suvog grožđa

* kašičica cimeta

Jabuke iseckajte na kockice. Umutite jaja sa šećerom, dodajte jogurt i ulje, a onda brašno sa praškom za pecivo. Sve dobro izmešajte. Dodajte suvo grožđe i cimet, pa kockice jabuke. Kuglof pecite oko 50 minuta na 180 stepeni, pa ga ostavite u kalupu desetak minuta, zatim ga prevrnite na tacnu i prelijte šećerom u prahu.

Tufahije za sva čula

Potrebno je:

* 4 jabuke

* 100 g oraha

* kašičica cimeta

* 200 ml slatke pavlake

* 2 pomorandže

* 100 g suvog voća po izboru

* 4 kapi ekstrakta vanile

* 2 kašičice šećera

* prah šećer

Suvo voće i orah sitno iseckajte, a zatim pomešajte sa šećerom, cimetom, sokom od jedne pomorandže i dve kapi ekstrakta vanile. Jabuke operite, izrežite poklopac, kašičicom izdubite sredinu i nafilujte voćem. Poređajte ih u nauljenu posudu i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta. Umutite šlag od slatke pavlake, dodajte sok od druge pomorandže i malo seckanih oraha. Pečene jabuke pospite šećerom u prahu i servirajte sa šlag kremom.

Zlatne palačinke

Potrebno je:

* 6 jaja

* kašika ekstrakta od vanile

* jabuka

* 1/2 kašičice kurkume

* malo kokosovog ulja

* 1/2 kašičice cimeta

* malo šećera

Umutite jaja sa kurkumom i cimetom. Jabuku iseckanu na kockice stavite u lončić sa vodom i malo šećera da proključa, pa ubacite u smesu sa jajima. Sipajte malo kokosovog ulja i nastavite da mutite. Na kraju dodajte ekstrakt od vanile. Na zagrejanom tiganju u koji ste sipali malo kokosovog ulja, pecite smesu kao za obične palačinke. Filujte ih džemom po ukusu.