Kuglof, čizkejk, pita: Zašećerene jabuke - provereno dobar izbor (RECEPTI)
16. 04. 2020. u 14:50
Napravite stari dobri kuglof, čizkejk, sočnu pitu, tufahije, palčinke
Sočna pita Depositphotos
Potrebno je:
* 50 g brašna
* 3 žumanceta
* 125 g margarina
* 60 g šećera u prahu
* kesica vanilin šećera
* kg jabuka
* komadić bundeve
* 70 g šećera
* 2 kašike gustina
Za preliv:
* 2 jajeta
* 35 g margarina
* 70 g šećera
* kašika ulupanog šlaga
* kašika brašna
Izmutite margarin mikserom, dodajte šećer u prahu, jaja, vanilin šećer i brašno. Testo ostavite pola sata u frižideru, pa ga razvijajte u kalup. Pecite desetak minuta na 180 stepeni. Jabuke isečene na kockice sjedinite sa seckanom bundevom i šećerom i stavite na tihu vatru da prokuvaju. Zakuvajte ih sa gustinom razmućenim sa malo hladne vode, pa sipajte preko pečenog tarta.
Izmutite margarin i žumanca, pa u to dodajte ulupana belanca. Sve sjedinite, dodajte ulupan šlag i brašno. Dobijenu masu sipajte preko smese sa jabukama i bundevom, pa pecite u zagrejanoj rerni pola sata na 180 stepeni. Odozgo po želji stavite šlag.
Za ljubitelje čizkejka
Potrebno je:
* 200 g mlevene plazme
* 125 g maslaca
* 2 kašike meda
* 300 g sira
* 150 g šećera u prahu
* 250 ml slatke pavlake
* kašika soka od limuna
* kesica belog želatina u prahu
* kesica žutog želatina u prahu
* kg jabuka
* 200 ml soka vode
* 4 kašike šećera

Keks, maslac i med umutite, stavite na dno kalupa i poravnajte smesu, da bude ravnomerno raspoređena. Sir pomešajte sa šećerom u prahu i izmutite, pa dodajte sok od limuna. Posebno umutite slatku pavlaku i umešajte u smesu sa sirom. Rastopite kesicu belog želatina u malo hladne vode, kratko ga zagrejte i sipajte u fil sa sirom, pa preručite u kalup i sipajte preko keksa. Ostavite u frižideru da odstoji. Iseckane jabuke prelijte vodom, dodajte šećer i stavite da se kuvaju oko desetak minuta. Sklonite sa vatre i umešajte žuti želatin koji ste prethodno rastopili u vodi. Ostavite desetak minuta da se preliv prohladi, pa ga sipajte preko belog fila i vratite u frižider da se dobro stegne.
Stari dobri kuglof
Potrebno je:
* 2 jabuke
* 3 jajeta
* 150 g šećera
* čaša jogurta
* dl ulja
* 220 g brašna
* kesica praška za pecivo
* šaka suvog grožđa
* kašičica cimeta

Jabuke iseckajte na kockice. Umutite jaja sa šećerom, dodajte jogurt i ulje, a onda brašno sa praškom za pecivo. Sve dobro izmešajte. Dodajte suvo grožđe i cimet, pa kockice jabuke. Kuglof pecite oko 50 minuta na 180 stepeni, pa ga ostavite u kalupu desetak minuta, zatim ga prevrnite na tacnu i prelijte šećerom u prahu.
Tufahije za sva čula
Potrebno je:
* 4 jabuke
* 100 g oraha
* kašičica cimeta
* 200 ml slatke pavlake
* 2 pomorandže
* 100 g suvog voća po izboru
* 4 kapi ekstrakta vanile
* 2 kašičice šećera
* prah šećer

Suvo voće i orah sitno iseckajte, a zatim pomešajte sa šećerom, cimetom, sokom od jedne pomorandže i dve kapi ekstrakta vanile. Jabuke operite, izrežite poklopac, kašičicom izdubite sredinu i nafilujte voćem. Poređajte ih u nauljenu posudu i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta. Umutite šlag od slatke pavlake, dodajte sok od druge pomorandže i malo seckanih oraha. Pečene jabuke pospite šećerom u prahu i servirajte sa šlag kremom.
Zlatne palačinke
Potrebno je:
* 6 jaja
* kašika ekstrakta od vanile
* jabuka
* 1/2 kašičice kurkume
* malo kokosovog ulja
* 1/2 kašičice cimeta
* malo šećera

Umutite jaja sa kurkumom i cimetom. Jabuku iseckanu na kockice stavite u lončić sa vodom i malo šećera da proključa, pa ubacite u smesu sa jajima. Sipajte malo kokosovog ulja i nastavite da mutite. Na kraju dodajte ekstrakt od vanile. Na zagrejanom tiganju u koji ste sipali malo kokosovog ulja, pecite smesu kao za obične palačinke. Filujte ih džemom po ukusu.