Bezglutenska ishrana: Dijeta za osobe sa crevnim oboljenjima

Specijalni dodatak Doktor u kući

11. 04. 2020. u 17:20

Nije rešenje da se hranite samo pecivima od bezglutenskog brašna niti da se ograničite na jednu ili dve namirnice

Безглутенска исхрана: Дијета за особе са цревним обољењима

Ilustracija / Foto Depositphotos

POTVRĐENO je da je gluten izvor proteina, ali osobe koje boluju od celijakije, moraju potpuno da izbace ovaj sastojak iz ishrane. Celijakija je jedna od najčešćih hroničnih bolesti koja zahteva strog režim ishrane u kojem su mnoge namirnice isključene.


Celijakija je crevni poremećaj koji ima za posledicu da unos glutena nadražuje crevnu sluznicu, ometajući apsorpciju hranljivih materija. Osobe koje pate od ovog problema imaju čest manjak vitamina B6, što može da bude uzrok probavnih smetnji, proliva, povraćanja, nadutosti i ekcema. Osim toga, bolest može da bude dodatno podstaknuta crevnim infekcijama, parazitima ili stresom.


Kod ovog problema, važna je uravnotežena ishrana. Nije rešenje da se hranite samo pecivima od bezglutenskog brašna niti da se ograničite na jednu ili dve namirnice. U svakom od ovih slučajeva, možete takođe da ugrozite zdravlje. Važan je kvalitet hrane i izbalansirana, planirana ishrana i obroci.


Bezglutenskom raznovrsnom ishranom telo se može očistiti od toksina, jer sadrži minimum kalorija i šećera. Tu su uključeni brašno od kukuruza, pirinač, heljda, krompir, soja, povrće, voće, riba, meso, ulje i jaja.


Ponedeljak


Doručak: omlet od tri belanca, dva paradajza, 20 g malomasnog sira, kriška tosta koji nije pravljen od pšeničnog brašna, pomorandža


Užina: 50 g nemasnog sira


Ručak: 200 g ćurećih prsa, dva kuvana krompira, 150 g brokolija, pomorandža


Užina: smuti od jogurta, banane i jagode


Večera: 150 gr tunjevine, dva paradajza, bosiljak, parmezan, 150 g lisnatog zelenog povrća


Utorak


Doručak: 50 g namaza od pirinča, dva decilitra mleka, 50 g borovnice, šaka badema


Užina: tvrdo kuvano jaje, pomorandža


Ručak: 150 g ribe sa roštilja, dva paradajza, zelena salata, luk, kukuruzna tortilja


Užina: 20 g putera od kikirikija, banana


Večera: 150 g pilećih prsa sa bosiljkom, 150 g pečurki na žaru, 50 g karfiola


Sreda


Doručak: tri jajeta, 100 g jagoda


Užina: 30 g suvih kajsija i badema


Ručak: 150 g pasulja, 100 g humusa, dva krastavca, dva paradajza, peršun, zelena salata


Užina: pet kašika ovsenih pahuljica bez glutena, mleko


Večera: 150 g govedine, 100 g tikvica, zelena salata sa maslinovim uljem, limunom i jogurtom

Četvrtak


Doručak: kolač od ovsenih pahuljica bez glutena, čaša grčkog jogurta, šoljica šumskog voća


Užina: 30 g putera od kikirikija, jabuka


Ručak: salata od tunjevine i zelene salate, pomorandža


Užina: 100 g sira, nekoliko krekera bez glutena


Večera: 150 g ćurećih prsa, 100 g pire krompira, šargarepa


Petak


Doručak: pet kašika ovsenih pahuljica bez glutena, 30 g orašastih plodova, 30 g grčkog jogurta, šoljica šumskog voća


Užina: energetska pločica bez glutena


Ručak: 30 g ćuretine, avokado, senf i zelena salata


Užina: šaka orašastih plodova


Večera: 200 g testenine bez glutena, umak od paradajza, parmezan, 150 g zelene salate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije