ŠTRUDLA PO BAKINOM RECEPTU


Potrebno je za testo:

- 1 kg brašna

- kocka kvasca

- 6 kašika šećera

- 5 kašika ulja

- 3 jajeta

- 2 dl vode

- 2 dl mleka

Za fil:

- 500 g mlevenih oraha

- 5 kašika šećera

- 250 ml mleka

- vanilin šećer

Kvasac rastopite u 2 dl mlake vode, dodajte 2 kašike šećera i ostavite da nadođe. Varjačom umutite jaja, dodajte 4 kašike šećera, sipajte kvasac, toplo mleko i ulje. Zamesite mekano testo za štrdulu postepeno dodavajući brašno, zatim prekrijte krpom i ostavite testo da naraste. U međuvremenu pripremite fil tako što ćete u šerpu staviti mlevene orahe, šećer, mleko i šećer uprahu, a zatim poparite orahe na ringli (na tihoj vatri), mešajući sve vreme. Nadošlo testo podelite na dva dela i tanko ga razvucite oklagijom. Obe kore premažite filom od oraha, uvijte u štrudlu, stavite u podmazani pleh i ostavite malo da nadođu. Premažite ih istopljenim puterom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok štrudle ne porumene, otprilike 40 minuta. Kada se ohlade pospite ih šećerom u prahu.



ČOKOLADNI KOLAČ


Potrebno je:

- 4 jajeta

- 180 g šećera

- 250 g brašna

- 150 g putera

- 100 g mlevenih badema

- 1 prašak za pecivo

- narendana kora limuna

- 1 vanilin šećer

- 100 g bele čokolade

- 70 g mlečne čokolade

- 1 puding od čokolada

- 130 ml jogurta

- 150 g seckanih oraha

Belu i mlečnu čokoladu izlomite na sitne komade. Uključite rernu na 200 stepeni i pripremite pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje. U dubljoj posudi umutite mikserom puter sa šećerom i vanilin šećerom. Kada se šećer istopi, dodajte jedno po jedno jaje i neprestano mešajte. Sipajte jogurt, stavite brašno pomešano sa praškom za pecivo, bademima, limunovom korom, prahom od pudinga i mešajte da se sve dobro sjedini. Isključite mikser, dodajte obe čokolade i promešajte kašikom. Smesu sipajte u pleh, preko nje stavite seckane orahe i pecite u rerni 35-40 minuta. Kada se kolač ohladi, secite ga na kocke.



TORTA SA TRI KORE


Potrebno je za koru:

- 4 jajeta

- 200 g šećera

- 6 kašika vode

- 3 kašike meda

- 100 g mlevenih oraha

- 200 g brašna

- 1/2 praška za pecivo

- rum

Za fil:

- 600 ml mleka

- 150 g šećera

- 6 kašika brašna

- 2 kašike gustina

- sok od limuna

- 150 g putera

Umutite mikserom belanca i ostavite ih sa strane. Penasto umutite žumanca i šećer, dodajte vodu, med, a zatim mlevene orahe i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Stavite u smesu umućena belanca, sve promešajte kašikom i sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Koru pecite na 180 stepeni, otprilike 20 minuta, a kada se ohladi isecite je na tri jednaka dela. U međuvremenu pripremite fil. U malo hladnog mleka razmutite gustin i brašno, a ostatak mleka stavite na šporet sa šećerom. Kada provri sipajte smesu sa brašnom i gustinom i kuvajte dok se ne zgusne. U ohlađeni fil dodajte umućen puter i sok od limuna. Stavite koru na tacnu, natopite je mešavinom ruma i vode i premažite trećinom fila. Ponovite postupak sa drugom i trećom korom, a preko poslednjeg sloja fila narendajte čokoladu i pospite mlevene ili seckane orahe.



PUNjENE JABUKE PEČENE U RERNI



Potrebno je:

- 4 velike kisele jabuke

- 100 g seckanih oraha

- 4 supene kašike meda

- vanilin šećer

- supena kašika suvog grožđa

Jabuke operite ali ih nemojte oljuštiti. Nožem ili kašičicom pažljivo izvadite sredinu i semenke a zatim ih poređajte u posudu za pečenje. Pomešajte orahe, vanilin šećer, suvo grožđe i med, pa dobijenom smesom napunite jabuke. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, otprilike 25 minuta. Kada se jabuke ohlade možete ih ukrasiti seckanim orasima ili rastopljenom čokoladom.



MAFINI SA SUVIM GROŽĐEM


Potrebno je:

- 2 jajeta

- 1/2 šolje ulja

- kašika maslaca

- šolja šećera

- prašak za pecivo

- vanilin šećer

- šolja kiselog mleka

- 1,5 šolja brašna

- 1/2 šolje seckanih oraha

- suvo grožđe po želji

Umutite jaja s maslacem, uljem i šećerom. Dodajte brašno sa vanilin šećerom, praškom za pecivo i kiselo mleko. Ako vam se učini da je smesa previše retka, dodajte još malo brašna (ali ne preterujte jer testo za mafine treba da bude ređe). Dodajte seckane orahe i suvo grožđe i promešajte. Sipajte smesu u kalupe za mafine ili korpice za kolače. Pecite 25 minuta, odnosno dok ne porumene.