Slatkiš koji vraća u detinjstvo: Štrudla po bakinom receptu
27. 02. 2020. u 14:10
Predlažemo još nekoliko poslastica sa orasima. Napravite: čokoladni kolač, tortu sa tri kore, mafine sa suvim grožđem, punjene jabuke pečene u rerni
Depositphotos
ŠTRUDLA PO BAKINOM RECEPTU
Potrebno je za testo:
- 1 kg brašna
- kocka kvasca
- 6 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 3 jajeta
- 2 dl vode
- 2 dl mleka
Za fil:
- 500 g mlevenih oraha
- 5 kašika šećera
- 250 ml mleka
- vanilin šećer
ČOKOLADNI KOLAČ

Potrebno je:
- 4 jajeta
- 180 g šećera
- 250 g brašna
- 150 g putera
- 100 g mlevenih badema
- 1 prašak za pecivo
- narendana kora limuna
- 1 vanilin šećer
- 100 g bele čokolade
- 70 g mlečne čokolade
- 1 puding od čokolada
- 130 ml jogurta
- 150 g seckanih oraha
Belu i mlečnu čokoladu izlomite na sitne komade. Uključite rernu na 200 stepeni i pripremite pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje. U dubljoj posudi umutite mikserom puter sa šećerom i vanilin šećerom. Kada se šećer istopi, dodajte jedno po jedno jaje i neprestano mešajte. Sipajte jogurt, stavite brašno pomešano sa praškom za pecivo, bademima, limunovom korom, prahom od pudinga i mešajte da se sve dobro sjedini. Isključite mikser, dodajte obe čokolade i promešajte kašikom. Smesu sipajte u pleh, preko nje stavite seckane orahe i pecite u rerni 35-40 minuta. Kada se kolač ohladi, secite ga na kocke.
TORTA SA TRI KORE
Potrebno je za koru:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 6 kašika vode
- 3 kašike meda
- 100 g mlevenih oraha
- 200 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- rum
Za fil:
- 600 ml mleka
- 150 g šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- sok od limuna
- 150 g putera
Umutite mikserom belanca i ostavite ih sa strane. Penasto umutite žumanca i šećer, dodajte vodu, med, a zatim mlevene orahe i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Stavite u smesu umućena belanca, sve promešajte kašikom i sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Koru pecite na 180 stepeni, otprilike 20 minuta, a kada se ohladi isecite je na tri jednaka dela. U međuvremenu pripremite fil. U malo hladnog mleka razmutite gustin i brašno, a ostatak mleka stavite na šporet sa šećerom. Kada provri sipajte smesu sa brašnom i gustinom i kuvajte dok se ne zgusne. U ohlađeni fil dodajte umućen puter i sok od limuna. Stavite koru na tacnu, natopite je mešavinom ruma i vode i premažite trećinom fila. Ponovite postupak sa drugom i trećom korom, a preko poslednjeg sloja fila narendajte čokoladu i pospite mlevene ili seckane orahe.
PUNjENE JABUKE PEČENE U RERNI

Potrebno je:
- 4 velike kisele jabuke
- 100 g seckanih oraha
- 4 supene kašike meda
- vanilin šećer
- supena kašika suvog grožđa
Jabuke operite ali ih nemojte oljuštiti. Nožem ili kašičicom pažljivo izvadite sredinu i semenke a zatim ih poređajte u posudu za pečenje. Pomešajte orahe, vanilin šećer, suvo grožđe i med, pa dobijenom smesom napunite jabuke. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, otprilike 25 minuta. Kada se jabuke ohlade možete ih ukrasiti seckanim orasima ili rastopljenom čokoladom.
MAFINI SA SUVIM GROŽĐEM
Potrebno je:
- 2 jajeta
- 1/2 šolje ulja
- kašika maslaca
- šolja šećera
- prašak za pecivo
- vanilin šećer
- šolja kiselog mleka
- 1,5 šolja brašna
- 1/2 šolje seckanih oraha
- suvo grožđe po želji
Umutite jaja s maslacem, uljem i šećerom. Dodajte brašno sa vanilin šećerom, praškom za pecivo i kiselo mleko. Ako vam se učini da je smesa previše retka, dodajte još malo brašna (ali ne preterujte jer testo za mafine treba da bude ređe). Dodajte seckane orahe i suvo grožđe i promešajte. Sipajte smesu u kalupe za mafine ili korpice za kolače. Pecite 25 minuta, odnosno dok ne porumene.