Tope se u ustima: Mirisni i sočni mafini sa borovnicama (RECEPT)
24. 02. 2020. u 14:21
Evo još nekoliko recepata za mafine: čoko-fantazija, roze kapkejk, sa jabukama i cimetom, sa kokosom
PUN BOROVNICA
Potrebno je:
*300 g brašna
*8 g praška za pecivo
*250 g šećera
*3 jajeta
*1,5 dl jogurta
*120 g maslaca
*borovnice
Za krem:
*250 g putera
*500 g šećera u prahu
*2 kašičice mleka
*jestiva ljubičasta boja
U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i šećer, a u drugoj umutite posebno belanca, pa dodajte žumanca, jogurt i maslac. Lagano sve umutite sa prethodnom smesom, pa ulijte u kalup za mafine. Stavite oko pet borovnica u svaki kolačić i pritisnite da malo potonu u testo. Pecite mafine u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta. Napravite krem, umutite puter, dodajte šećer u prahu, mleko i jestivu boju. Ukrasite ovim prelivom pečene mafine. Možete da stavite i očišćenu borovnicu na šlag.
ČOKO-FANTAZIJA

Potrebno je:
*75 g brašna
*25 g kakaoa
*2 jajeta
*100 g maslaca
*150 g crne čokolade
*malo ruma
*100 g šećera
*2 kašike mleka
Jaja umutite sa šećerom, dodajte prethodno istopljenu čokoladu sa maslacem i mešajte da se dobije glatka smesa. Dodajte rum, brašno i kakao, nastavljajući da mešate, ali kašikom, pa ulijte mleko i još malo promešajte. Rasporedite smesu u kalupe za mafine, pa pecite na 180 stepeni 20-30 minuta. Izvadite mafine iz kalupa i po želji preko narendajte čokoladu ili čoko-
-perlice.
ROZE KAPKEJK

Potrebno je:
*150 g brašna
*100 g putera
*100 g šećera
*3 jajeta
*60 ml mleka
*kašičica ekstrakta vanile
*kašičica praška za pecivo
*malo soli
Za krem:
*250 g putera
*500 g šećera u prahu
*2 kašičice mleka
*kašičica ekstrakta vanile
*jestiva roze boja
Puter umutite sa šećerom, a zatim dodajte jaja, mleko, prašak za pecivo i vanilu. Mikserom mutite kratko, pa smesom napunite oko 3/4 kalupa, koji ste obložili ukrasnim papirom. Pecite oko 25 minuta na 180 stepeni. Za to vreme pripremite krem. Mikserom umutite puter dok ne dobije svetlu boju i ne postane kremast, dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanile, mleko i jestivu boju, pa još malo mutite. Krem prelijte preko kolačića, najbolje uz pomoć šprica ili kašičicom. Ukrasite po želji jestivim cvetićima.
NEŽAN KAO KOKOS

Potrebno je:
*jaje
*1/2 šolje mleka
*1/4 šolje ulja
*kašičica vanile
*1/2 kašičice soli
*2 kašičice praška za pecivo
*1/2 šolje šećera
*šolja kokosovog brašna
*1/2 šolja brašna
Jaje blago umutite, dodajte mleko, ulje i vanilu, pa sve dobro promešajte. Ubacite zatim kokosovo brašno, šećer, so, brašno sa praškom za pecivo i umešajte, ali blago i kratko. Smesu sipajte u nauljen kalup za mafine. Pecite kolačiće u dobro zagrejanoj rerni oko pola sata, zatim ih ostavite da se ohlade, pa ih vadite iz kalupa. Pospite kokosom i poslužite uz kafu ili čaj.
SA JABUKAMA I CIMETOM

Potrebno je:
*250 g brašna
*prašak za pecivo
*kašičica cimeta
*jaje
*šolja šećera
*3/4 šolje ulja
*šolja mleka
*2 jabuke
*šećer u prahu
Pomešajte brašno, cimet i prašak za pecivo, zatim umutite jaje, šećer, mleko i ulje. Jabuke oljuštite i isecite na kockice. U umućena jaja dodajte pomešano brašno, a zatim i jabuke. U kalup sipajte smesu (samo do polovine) i pecite na 220 stepeni oko 20 minuta. Isključite i ostavite da se ohlade. Po želji, pospite ih šećerom u prahu ili ukrasite komadićima jabuke.