Brzo i lako se prave: Ukusne salate za ljubitelje morskih plodova

Ž. P.

26. 01. 2020. u 19:10

Брзо и лако се праве: Укусне салате за љубитеље морских плодова

Depositphotos

Napravite: salatu sa lignjama, sa morskim plodovima i povrćem, sa hobotnicom, sa tunjevinom i avokadom

MORSKI PLODOVI SA POVRĆEM

Potrebno je:

* 450 g smrznutih morskih plodova

* po 100 g kukuruza šećerca, kuvanog graška i pirinča

* sok jednog limuna

* 400 g kisele pavlake

* so, biber* mirođija

U ključalu vodu dodajte odmrznute morske plodove i obarite ih. Procedite, ostavite da se prohlade, pa isecite na manje kocke. U dubljoj posudi pomešajte kiselu pavlaku, dodajte kuvani pirinač i grašak, pa kukuruz šećerac, mirođiju, limunov sok i iseckane morske plodove. Promešajte i začinite prema ukusu. Salatu poklopite i ostavite da se dobro ohladi u frižideru. Pre serviranja dekorišite je seckanom mirođijom.


OD TUNjEVINE I AVOKADA


Potrebno je:

* avokado

* konzerva tunjevina u komadu (180 g)

* sok od jednog limuna

* glavica ljubičastog luka

* kašika maslinovog ulja

* crvena paprika

* so, biber

Avokado izdubite kašikom i isecite "meso" na kocke. I luk izrežite na kockice, pa ga pomešajte sa komadima tunjevine, iseckanom paprikom, avokadom, limunovim sokom i maslinovim uljem, pa posolite i pobiberite po ukusu. Dekorišite po želji, peršunom, vlašcem...


SA LIGNjAMA



Potrebno je:

* 700 g svežih liganja

* 100 ml maslinovog ulja

* 80 g pančete

* so, beli biber

* 2 kašičice univerzalnog začina

* 50 ml "balzamiko" sirćeta

* 200 g salate rukola

* 50 g parmezana isečenog na listiće


SA HOBOTNICOM


Potrebno je:

* hobotnica (može i zaleđena)

* sok od četiri limuna

* limenka maslina

* čen belog luka iseckanog

* crni luk iseckan

* kašika iseckanog peršuna

* maslinovo ulje

* so, biber

U velikom loncu kuvajte odleđenu hobotnicu, dok potpuno ne omekša, otprilike dva sata. Kada se skuva sačekajte da se ohladi, pa je očistite i isecite na kockice. U velikoj činiji pomešajte hobotnicu, limunov sok, masline, oba luka, peršun, i na kraju dodajte maslinovo ulje. Sve dobro promešajte, pa pobiberite i posolite po ukusu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije